Tek na smučeh: 5 koristi za telo in duha

Zimski čas v vaše življenje ne prinaša samo nižjih temperatur, temveč tudi številne radosti, ki od vas morda odganjajo stres. Pri tem mislimo na raznovrstne zimske aktivnosti, ki se jih lahko udeležujete, ne da bi pri tem morali zapraviti velike količine denarja.

Med izjemno priljubljenimi zimskimi aktivnostmi je tudi tek na smučeh. Tovrstna oblika rekreacije je celo označena kot ena od najbolj zdravih, koristi pa tako vašemu telesu kot duši. V nadaljevanju vam bomo zaupali 5 najpomembnejših koristi teka na smučeh.

1. Tek na smučeh je odlična aerobna vadba

Tek na smučeh velja za eno od najboljših aerobnih vadb. Nobena skupina mišic namreč ni preveč preobremenjena, zato tovrstno dejavnost lahko brez težav izvajate več ur naenkrat. Hiter srčni utrip se vam bo ohranil v dolgem časovnem zaporedju. In to je ravno tisto, kar vaše srce najbolj potrebuje. S tekom po snegu boste namreč zelo okrepili in izboljšali zmogljivost srca.

Redna in intenzivna vadba prav tako spodbuja tvorbo dušikovega oksida v srčnih žilah in novo rast oziroma regeneracijo krvnih žil. To je pomembno za preprečevanje srčnega infarkta.

2. S tekom na smučeh pridobite pravo količino vitamina D

Tek na smučeh vam v zimskih mesecih prinaša zadostno količino D vitamina. Ta je še kako zelo potreben za preventivo pred koronarnimi boleznimi pa tudi pred boleznimi perifernih arterij. Obenem boste s to rekreacijo ohranjali močne kosti.

3. Tek na smučeh je varen in ni naporen

Tek na smučeh je pogosto označen tudi kot eden od najvarnejših in najmanj obremenjujočih športov na svetu. Predstavlja namreč relativno majhno obremenitev za kolena, stopala in boke. V spodnjem videu si oglejte, kakšna je pravilna tehnika teka na smučeh.

Ker gre za enosmeren šport z malo hitrega zvijanja in vrtenja, je veliko manjša verjetnost za poškodbe, kot so na primer strgane križne vezi, poškodbe hrbta ali kaj podobnega, kot je to značilno za številne druge zimske oblike športov.

4. S tekom na smučeh si boste povečali hormon sreče

Pri teku na smučeh se bo v vašem telesu sprostil endorfin oziroma hormon sreče. Ob tem boste doživljali zelo intenziven občutek veselja in dobrega počutja. To vas bo tudi kasneje spodbujalo k temu, da se boste udeleževali aktivnosti še v nadaljevanju.

5. Odlična kombinacija rekreacije na prostem, fitnesa in zdravja

Lahko torej rečemo, da je tek na smučeh zagotovo ena od najboljših kombinacij, ki hkrati združuje odlično zimsko rekreacijo na prostem, fitnes in nenazadnje tudi dobro zdravje. Če se do zdaj še niste preizkusili v tej odlični aktivnosti, vam priporočamo, da jo za letošnjo zimo obvezno daste v načrt in jo tudi realizirate.

Preberite tudi: Oprema za tek na smučeh: kaj kupiti?

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close