Kam se odpraviti na smučanje v tujino?

Zahtevnejši smučarji v Sloveniji včasih potarnajo zaradi prekratkih prog, spet drugič žal ni dovolj snega, zato se v želji po smuki na zahtevnejših progah podajo v tujino. Seveda imamo tudi doma zelo lepa in urejena smučišča, vseeno pa radi kdaj preizkusimo še kaj novega.

V prvi vrsti naš pogled seže k sosedom, in sicer v Avstrijo in Italijo. Smučarji, ki se odpravljajo na smukaški vikend ali teden in si želijo še nekaj več zabave, pa pohvalijo tudi Jahorino v BiH. V vsakem primeru imamo, v dokaj spodobnem radiju, na voljo kar nekaj kakovostne izbire.

1. Nassfeld

Eno izmed bolj priljubljenih smučišč za Slovence je zagotovo Nassfeld v sosednji Avstriji. Slovenci ga poznamo tudi kot Mokrine in se nahaja slabo uro vožnje od predora Karavanke. Smučišče na avstrijskem Koroškem ponuja 110 km prog vseh težavnostnih stopenj.

Smučišče Nassfeld

Za Nassfeld je značilno, da se lahko smučarji pohvalijo, da so smučali malo v Italiji in malo v Avstriji, saj lahko med smuko brez težav zapeljejo smuči tudi na italijanski sneg. Za vse tiste, ki jim ni dovolj samo en dan smuke, je na voljo tudi dovolj prenočišč.

2. Bad Kleinkirchheim

Nedaleč stran od Slovencem zelo dobro znanega Beljaka se nahaja še eno izmed priljubljenih smučišč, Bad Kleinkirchheim. Ta se ponaša z urejenimi progami srednje težavnostne stopnje v dolžini dobrih 100 km. Smučišče je primerno tudi za družine z manjšimi otroki.

Smučišče Bad Kleinkirchheim

Ker gre za smučišče, ki je razmeroma blizu Sloveniji, je seveda precej priljubljeno tudi med Slovenci. Še ena stvar, ki razveseljuje, so dokaj prijazne cene, saj so podobne tistim s slovenskih smučišč, ob čemer pa lahko ponudijo kar nekaj dodatnega vzburjenja na belih strminah.

3. Kitzbühel

Za vse tiste, ki si lahko in si radi privoščijo malce več, bo pravi naslov za smuko Kitzbühel. Mondena zimska lokacija se lahko primerja z vsemi drugimi smučarskimi letovišči, ki ponujajo nekaj več. Poleg prekrasnih počitniških koč, ki kraju dajejo značilno pravljično podobo, je Kitzbühel znan tudi kot prizorišče svetovnega pokala v smučanju.

Smučišče Kitzbühl

Še posebej slovita je moška smukaška tekma. Prepriča tudi 179 km izjemno lepih prog, na katerih se bodo zabavali tudi zahtevnejši smučarji. Kot se za takšno lokacijo spodobi, so temu primerne seveda tudi cene. Bivanje v hotelu navadno pomeni 4 ali 5 zvezdic.

4. Višarje

Pokukajmo še k zahodnim sosedom v Italijo. Monte Lussari Slovenci bolje poznamo kot Svete Višarje ali zgolj Višarje. Za razliko od prej naštetih smučišč na Višarjah ne boste našli 100 km prog. Zgolj 24 km, kjer pa na vrsto pridejo vsi smučarji ne glede na to, kako zahtevno progo potrebujejo zase.

V prid Višarjam govori tudi oddaljenost, saj se nahajajo zgolj streljaj, niti 20 km, od Kranjske Gore. Cene so primerljive tistim pri nas, gneče pa navadno ni. Kot zanimivost velja dodati, da na Višarjah smuka poteka velikokrat tudi v času, ko zaradi vremenskih razmer to morda kje drugje v bližini ni mogoče.

5. Jahorina

Izjemno priljubljena lokacija, predvsem med Slovenci, ki si želijo po smuki tudi nekaj dodatne zabave, je Jahorina. Prijetno vzdušje, ki nam je precej domače, se odvija nedaleč od Sarajeva, ki je v tem primeru tudi destinacija za obisk. Navdušijo posebej ugodne cene in prijazno osebje.

Smučišče Jahorina

Ko se boste spuščali po progah na Jahorini, boste lahko občutili olimpijski duh, saj so se tam v letu 1984 odvijale zimske olimpijske igre. Kljub vsemu pa velja biti pozoren na cene, ki se zadnja leta tudi tam precej spreminjajo.

Pred izbiro smučišča bodite pozorni na različne informacije. Zagotovo vas bo zanimala oddaljenost, cene smučarskih vozovnic, prenočišča in tudi dosedanje izkušnje smučarjev iz Slovenije, ki jih zlahka poiščete na kakšnem spletnem forumu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close