Kako izbrati popolne smučarske palice?

Pogosto se pozablja na to, kako zelo so smučarske palice pomembne, če želite kvalitetno smučati. Pri nakupu je kupec pozoren predvsem na ceno, prav tako se običajno izbira palice, ki glede na videz in barvo padejo v oči. Zagotovo pa to nista tisti lastosti, na kateri bi morali biti pozorni v prvi vrsti.

Lastnosti, na kateri bi morali biti pri nakupu resnično pozorni, sta velikost smučarskih palic in model, ki ustreza vašemu načinu smučanja. Smučarske palice so namreč ključne pri zagotavljanju stabilnosti in omogočajo kakovostno smuko, zato je ustrezna izbira izjemno pomembna.

Zakaj uporabljati smučarske palice?

Smučarske palice so nepogrešljiv del opreme za smučanje. Kadar ste na ravnem terenu, prav palice omogočajo premikanje – s pomočjo gibanja rok in potiskanja od tal drsite po snegu. Pri spustu po hribu navzdol pa palice zagotavljajo ravnotežje in varno smuko. Prav začetniki, ki smučarskih palic pogosto ne uporabljajo pravilno, bi morali biti še posebej pozorni na njihovo pravilno uporabo.

Izberite ustrezno velikost smučarskih palic

Ne veste, katero velikost smučarskih palic izbrati? Palice se izbere glede na telesno višino. Obstajajo tudi tabele, ki kupcu pomagajo pri izbiri palic ustrezne velikosti. Nujno je, da izberete pravo velikost, saj bodo le tako palice lahko učinkovito služile svojemu namenu.

Moške smučarske palice Leki WCR TBS SL 3D (2024)
Moške smučarske palice Leki WCR TBS SL 3D (Extremevital.com)

Velikost palic izberite tudi na podlagi vrste smučanja. Če ste ljubitelji turne smuke, potrebujete daljše smučarske palice, ki vam bodo koristile pri vzponih, je pa res, da vas pri spustu lahko ovirajo. Najbolje je, da izberete nastavljive smučarske palice ter dolžino prilagodite aktivnosti, s katero se trenutno ukvarjate.

Višina smučarja

Dolžina smučarskih palic

< 105 cm

80 cm

105 – 115 cm

85 cm

115 – 125 cm

90 cm

125 – 135 cm

95 cm

135 – 145 cm

100 cm

145 – 155 cm

105 cm

155 – 160 cm

110 cm

160 – 170 cm

115 cm

170 – 175 cm

120 cm

175 – 185 cm

125 cm

185 – 190 cm

130 cm

190 – 200 cm

135 cm

> 200 cm

140 cm

Lastnosti smučarskih palic

Barva in model smučarskih palic sta zagotovo pomembna dejavnika za vaše osebno zadovoljstvo, sama velikost palic pa bo omogočala kvalitetno preživljanje prostega časa na snežnih strminah. Poleg omenjenega pa je pri izbiri smučarskih palicah treba upoštevati še nekaj zadev. Poglejmo si, katere.

  • Paščki: so bistvenega pomena, saj vplivajo na oprijem ročajev. Paščki, ki jih nadenete okrog zapestja, vas podpirajo pri uporabi palic. Obstajajo palice, ki imajo snemljive paščke, kar pride še posebej prav ob padcu. V tem primeru se namreč paščki samodejno snamejo, zato palice smučarja ne ovirajo več, s tem pa se poveča varnost.
  • Ščitniki: na smučarske palice lahko dodate ščitnike, ki bodo vaše dlani ščitili pred zunanjimi vplivi, udarci in morebitnimi poškodbami. Ščitniki so še posebej nepogrešljivi pri smučanju med vratci.
Ženske smučarske palice Leki Artena Airfoil 3D
Ženske smučarske palice Leki Artena Airfoil 3D (Extremevital.com)
  • Ročaji: omogočati mora dober oprijem, saj le tako lahko palice dobro služijo svojemu namenu. Ročaji pri ženskih in otroških smučarskih palicah imajo manjši premer. Izberite palice z ergonomskim ročajem, saj prav te zagotavljajo najboljši oprijem.
  • Material palic: osrednji del smučarskih palic je običajno narejen iz lahkega in trpežnega aluminija ali karbona, lahko tudi iz kombinacije obeh omenjenih materialov.
  • Velikost krpljic: krpljice z majhnim premerom so primerne za običajno smuko. Tiste z večjim premerom pa preprečujejo ugrezanje v sneg in so odlična izbira za manj urejene proge.

Kot vidite, so smučarske palice resnično pomemben del smučarske opreme. Pri nakupu bodite pozorni ne zgolj na barvo in model, pač pa tudi na ustrezno velikost in ostale detajle. Osredotočite se na ergonomijo ročaja, velikost krpljic, material palic ter kakovost ročajev in paščkov.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close