Kolesarska oprema: kaj vse potrebujete?

Za prave kolesarske užitke je v prvi vrsti nujno, da poganjate kolo, ki vam je pisano na kožo. Na trgu so na voljo različne vrste koles. Za rekreativne kolesarje mestno kolo odpade, izbirajo pa lahko med cestnim, gorskim in treking kolesom. Glede na vrsto kolesa se odloča tudi o tem, kakšno dodatno opremo je treba imeti na njem.

Med obvezno opremo se prištevaj luči in odsevniki, čelada in očala, ustrezna oblačila, tlačilka ter oprema za krpanje zračnic. Za še prijetnejšo in vznemirljivejšo vožnjo pa poskrbi dodatna oprema, na primer števec hitrosti, merilnik srčnega utripa, podsedežna torbica, ključavnica, nosilec za vodo in podobno.

Primerna vrsta kolesa

Če kolo želite uporabljati za vožnjo po mestu oziroma za pot do trgovine in nazaj, vam zadostuje mestno kolo. Vse bolj priljubljena so tudi električna kolesa, primerna predvsem za starejše, pri katerih se pojavljajo težave pri vožnji v klanec. Za zahtevnejše podvige pa lahko izbirate med cestnim, treking in gorskim kolesom. Cestno kolo je namenjeno zlasti za vožnjo po asfaltiranih cestah, treking kolo za daljše vožnje in spreminjajoče se cestne pogoje, gorsko kolo pa vam bo najbolje služilo pri vožnji po makadamskih cestah, brezpotju in za podvige na gorskih turah.

Pri izbiri vrste kolesa se bo treba odločiti še za dodatno opremo, na primer za zavore, menjalnike in vilice. Za dobro vidljivost v prometu mora biti kolo opremljeno s sprednjimi in zadnjimi lučmi oziroma z odsevniki. Za osvetljevanje ceste na sprednjem delu poskrbi bela luč, na zadnjem pa rdeča. Odsevniki naj bodo nameščeni na pedalih ali na boku.

Kolesarska očala in čelada

Takoj za kolesom je čelada najpomembnejši kos kolesarske opreme. Namenjena je direktni zaščiti kolesarja. Najpomembneje je, da vam je čelada ravno prav velika; pokrivati mora celoten zgornji del glave, zadaj pa mora segati do prvega vretenca. Za zahtevnejše kolesarje se priporoča nakup čelade, ki je ojačana s karbonom.

Kolesarska čelada in očala Rudy Project
Kolesarska čelada in kolesarska očala Rudy Project (Extremevital.com).

Za kolesarja se najbolje obnesejo očala iz polikarbonatnih stekel. A najpomembneje je, da vam očala omogočajo dobro vidljivost in ščitijo oči pred umazanijo, žuželkami ter vetrom in seveda pred sončnimi žarki.

Kolesarska oblačila

Oblačila se morajo zaradi manjšega zračnega upora popolnoma prilegati telesu. Kolesarju morajo omogočati dobro zračenje, hitro vpijanje vlage s telesa, biti morajo dovolj svetla in dobro odbijajo svetlobo. Dobrodošla je uporaba odsevnega brezrokavnika. Priporočamo, da hlačnice med vožnjo spnete skupaj z odsevnim trakom.

Kolesarska oblačila Alpinestars
Kolesarska oblačila Alpinestars v odsevni barvi (Extremevital.com).

Priporoča se tudi uporaba rokavic in pravih kolesarskih čevljev. Rokavice omogočajo dobro zaščito ob morebitnem padcu, obenem še boljši oprijem in absorpcijo tresljajev. Kakovostni čevlji pa kolesarju omogočijo učinkovit prenos sile na pedala in tudi dobro prezračevanje.

Tlačilka in orodje za krpanje zračnic

Nepogrešljiva oprema vsakega kolesarja je tlačilka, seveda pa tudi oprema za krpanje. Še posebej je ta oprema dobrodošla, če se odpravljate na daljšo pot. Tlačilka vam pride prav ne samo v primeru prazne gume, temveč tudi ko ugotovite, da zračnice niso dovolj napolnjene.

Zračne tlačilke Topeak
Zračne tlačilke Topeak v najrazličnejših izvedbah (Extremevital.com).

Zelo priročne so majhne tlačilke, ki jih preprosto pospravite v kolesarski nahrbtnik ali ob okvir kolesa in vzamete s seboj na pot. Pred odhodom se ne pozabite pozanimati glede ustreznih nastavkov, da ne boste kasneje ugotovili, da tlačilke sploh ne morete uporabiti.

Hiter pregled obvezne opreme

Preden se s kolesom odpravite na daljšo ali krajšo pot, obvezno preverite, ali vam sprednja in zadnja zavora brezhibno delujeta, ali delujeta sprednja in zadnja luč. Preverite delovanje zvonca in ustreznost napolnjenih pnevmatik in ne nazadnje še, ali imate primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.

Na kolesu so pogosto dobrodošli še blatnik, ščitnik verige, prtljažnik ali košarica za prtljago in nastavek za vodo. Kolo morate prav tako redno vzdrževati in čistiti, če želite, da vam bo kar se da dobro in dolgo služilo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close