5 karakteristik gorskega kolesa

Če bi prodajalca v trgovini s kolesi vprašali, katera vrsta kolesa se najbolje prodaja, bi vam med prvimi zagotovo omenil tudi gorsko kolo. Ta vrsta kolesa je izjemno priljubljena tudi drugje po svetu. Z njim se namreč lahko vozite skorajda povsod, v prvi vrsti pa je kolo namenjeno vožnji po neutrjenih makadamskih poteh, gorskih ter gozdnih peš poteh.

V osnovi se gorsko kolo ne razlikuje toliko od drugih vrst, vendar pa je v primerjavi z njimi veliko bolj vzdržljivo in robustnejše. Še najbližje mu je treking kolo. Na trgu sicer lahko izbirate med kar nekaj različnimi tipi gorskih koles, mi pa se bomo v današnjem prispevku osredotočili na 5 osnovnih karakteristik gorskega kolesa.

1. Najrobustnejša vrsta kolesa

Gorsko kolo je pogosto opisano kot najrobustnejša vrsta kolesa nasploh. Le s tako karakteristiko lahko kljubuje prav vsemu, kar se mu pojavi na poti.

Gorsko kolo Specialized Rockhopper Expert 2x
Gorsko kolo Specialized Rockhopper Expert 2x (Extremevital.com)

Ima trden okvir, debelejše pnevmatike ter bolj grob profil, kar mu omogoča odličen oprijem na podlago, posledično pa tudi odlično stabilnost.

2. Kolo z učinkovitimi vzmetmi

Ena od tipičnih karakteristik gorskega kolesa je njegovo vzmetenje. Zanj so namreč značilne izjemno učinkovite vzmeti. Njihova naloga je, da omogočajo dober nadzor in da lahko kolo odlično obvladate v najzahtevnejših razmerah. Ker vzmeti na gorskem kolesu učinkovito blažijo tresljaje, je vožnja na njem varnejša, prijetnejša in udobnejša.

3. Kolo z veliko prestavami

Za gorsko kolo je značilno, da ima večje število prestav. Če boste kdaj izbirali med gorskimi kolesi, boste kaj hitro ugotovili, da so najpogostejša števila prestav 20, 21, 22, 24, 27 in 30.

4. Drugačen že na prvi pogled

Gorsko kolo se od drugih vrst koles razlikuje že na prvi pogled. Najprej vam v oči lahko padejo nekoliko širši ročaji. Ti vam omogočajo trden oprijem, kar najbolj do izraza pride na zahtevnejših terenih.

"All mountain" gorsko kolo Giant Trance 29 2
“All mountain” gorsko kolo Giant Trance 29 2 (Extremevital.com)

Krmilo gorskega kolesa je ravno in se malce dviguje navzgor. Tudi s pomočjo te lastnosti ga lahko kaj hitro ločite od preostalih vrst koles.

5. Vožnja za vse vrste podlag

Če se v trgovini s kolesi nikakor ne boste mogli odločiti, katera vrsta je usojena vam, vam bo izkušeni prodajalec verjetno svetoval, da je najbolje, da se odločite kar za nakup gorskega kolesa.

Za gorsko kolo namreč velja, da je ena od najuporabnejših vrst koles, saj se z njim lahko varno ter udobno vozite prav povsod. Je pa res, da bo na nekaterih predelih zaradi manjših koles in robustnega profila poraba energije nekoliko večja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close