Nakup poganjalca: kaj vse upoštevati pri izbiri?

Nakup primernega poganjalca je odličen način, kako otroku na popolnoma naraven način približamo vožnjo z običajnim kolesom, saj se preko poganjalca nauči držati ravnotežje med vožnjo.

Poganjalci so na voljo v različnih barvah in velikostih, kar staršem otežkoča nakup, saj je pri raznoliki ponudbi največkrat zelo težko vedeti, kateri model bo pravšnji. Kaj morajo torej starši upoštevati, ko kupujejo poganjalca? Če še vedno ne veste, kako izbrati, si preberite spodnja priporočala, s pomočjo katerih boste zagotovo našli najprimernejši poganjalec za svojega otroka.

1. Velikost

Če vas prodajalci prepričujejo, da je ena velikost primerna za vse otroke, je to zmotno prepričanje. Že če dobro pomislimo, lahko takoj opazimo, da ne bomo mogli kupiti enako velikega poganjalca za otroka, ki je star leto in pol, in za tistega, ki je ravnokar dopolnil 5 let. Za pravo izbiro je potrebno upoštevati velikost koles in višino sedeža. Manjša kolesa (30 do 35 cm) so primerna za najmlajše otroke, medem ko so večja kolesa (35 do 40 cm) primerna za predšolske in šolske otroke.

Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12
Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12 (Extremevital.com)

Pri nakupu moramo upoštevati višino sedeža, ki mora biti malce nižja od otrokovega razkoraka. To bo otroku omogočilo lažjo uporabo in bo preprečilo nezaželene padce. Strokovnjaki pravijo, da je optimalna višina sedeža 2 do 4 centimetre nižja, kot je otrokov razkorak. Pri začetnikih je lahko še malce nižja, zaradi lažjega sestopa.

2. Teža

Strokovnjaki priporočajo, da poganjalec ne sme tehtati več kot 30 % otrokove teže. Na primer 4-kilogramski poganjalec bo zagotovo pretežak za 10-kilogramskega otroka, medtem ko bi bil takšen poganjalec odličen za 15-kilogramskega otroka. Zato je pomembno, da izberemo tistega, ki je izdelan iz lahkih materialov.

3. Material

Ko govorimo o materialu, lahko izbiramo med poganjalci, ki so izdelani iz plastike, lesa ali aluminija. Plastični so zagotovo izredno lahki, a tudi najmanj kvalitetni, saj se plastika hitro uniči in poškoduje. Če bomo izbrali lesen poganjalec, bomo seveda kupili težjega, a veliko bolj vzdržljivega. Poleg tega je les odličen naravni material, na katerem se bo vsak otrok dobro počutil.

Otroški poganjalec Cruzee
Otroški poganjalec Cruzee (Extremevital.com)

Otroški poganjalci imajo lahko tudi kovinsko konstrukcijo. Takšni so običajno najtežji. Razen v primeru aluminijastega ogrodja, saj je aluminij malce lažja kovina. Z okvirjem iz aluminija se lahko pohvali zelo priljubljen poganjalec Cruzee. Pri materialu moramo upoštevati tudi težo otroka. Jeklene konstrukcije so seveda močnejše kot plastične in bodo zdržale občutno več kilogramov.

4. Oblika

Ko je govora o poganjalcu, sta pomembni dve aktivnosti: tek in vožnja. Za otroka je popolnoma naravno, da se pri teku nagne naprej, vendar pa potrebujejo dovolj prostora, da to lahko naredi. Zato je pomembno, da kupimo takšen poganjalec, ki otroku dopušča dovolj prostora med krmilom in sedežem. To bo namreč otroku omogočilo, da bo stegnil noge in bo tako lažje tekel.

5. Kolesa

Tip koles bo pri poganjalcu določil gladkost vožnje in oprijem koles na različnih površinah. Načeloma obstajajo 3 vrste koles, ki so glede na oprijem in blaženje najboljše na trgu.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (Extremevital.com)

To so penasta kolesa, ki so najcenejša, in so zelo odporna na luknje. Njihova pomanjkljivost je slab oprijem. Gumijasta kolesa so trdna, odporna na ostre predmete in imajo veliko boljši oprijem kot penasta. Plastična kolesa pa so najlažja, a so žal najslabše kvalitete.

6. Zavore

Čeprav stopala otroku omogočajo zaviranje, je dobro, da ima poganjalec dodane tudi zavore. Te napreč pomagajo preprečevati poškodbe in prehitro obrabo ter uničenje otroških čevljev. Zavore so priporočljive, ko otrok doseže starost 3,5 let.

Vsak od staršev si zagotovo želi kupiti najboljši poganjalec za svojega otroka, saj se mora otrok med vožnjo počutiti varno in udobno. Pomembno je, da izberemo takšen model poganjalca, ki bo ustrezal našim željam, finančnim zmožnostim in otrokovi starosti.

Sicer pa je otroški poganjalec vsekakor odlična izbira, saj otrok z njim krepi mišice, predvsem pa z njegovo uporabo znatno vpliva na izboljšanje motorike ter razvoj koordinacije in ravnotežja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close