5 značilnosti cestnega kolesa

Če smo vas zalotili pri nakupovanju kolesa za svoje nove kolesarske podvige, verjetno že veste, katera vrsta kolesa je za vas najprimernejša. In če imate v mislih nakup cestnega kolesa, je ta prispevek za vas kot nalašč. Predstavili vam namreč bomo glavne značilnosti tega tipa kolesa. Verjetno ste si ga v prvi vrsti izbrali zato, ker se z njim nameravate voziti po asfaltiranih poteh.

Kljub temu da morda mislite, da o cestnem kolesu veste prav vse, si vseeno vzemite nekaj minut časa. Morda boste naleteli na podatek, ki vas bo še bolj prepričal k nakupu. Namignili vam bomo tudi to, kje lahko kupite najbolj kakovostno cestno kolo.

1. Vožnja po asfaltu in drugih gladkih površinah

Cestno kolo je najboljša izbira za vse, ki želite kolesariti predvsem po asfaltu in drugih gladkih površinah. Z njim boste lahko dobro nadgradili svoje dosedanje kolesarsko znanje. Priporoča se ga tudi vsem, ki želite kolesariti na daljše proge.

2. Najlažja vrsta kolesa

Pri iskanju cestnega kolesa boste pogosto naleteli še na en priljubljen izraz za to vrsto kolesa, to je specialka. Med vsemi vrstami koles je cestno kolo ali specialka najlažja vrsta. Najpogosteje ima 28-palčna kolesa in pnevmatike ožjih dimenzij z gladko površino.

3. S cestnim kolesom do večjih hitrosti

Z uporabo cestnega kolesa lahko dosežete zelo visoke hitrosti. Vzporedno s tem pa seveda tudi velik zračni upor. Ste vedeli, da profesionalni kolesarji pri cestnem kolesarjenju dosežejo hitrost tudi čez 100 km/h?

4. Posebna oblika krmila

Cestno kolo se že na prvi pogled razlikuje od drugih vrst, saj ima posebno krmilo v obliki zavitih rogov. Posledica tega in precej dolge krmilne opore pa je aerodinamična pozicija. S svojo težo boste na njem najmanj obremenjevali sedež.

5. Primerno za dolgotrajno aerobno telovadbo

Mnogi z uporabo cestnega kolesa izgubijo kar nekaj odvečnih kilogramov. Kolesarjenje na cestnem kolesu namreč predstavlja dolgotrajno aerobno telovadbo. Poleg tega je cestno kolo odlična izbira tudi s tega vidika, ker z njegovo uporabo ne boste obremenjevali sklepov in vezi.

Kam po cestno kolo?

Vse te značilnosti pa bo vaše cestno kolo izpolnjevalo le, če ga boste kupili v specializirani trgovini, kjer so vam na voljo kolesa vrhunskih proizvajalcev. Pri nas je na voljo kar nekaj kolesarskih trgovin.

Cestno kolo Specialized
Cestno kolo Specialized Diverge Sport 2019 (Extreme Vital)

Med najbolj priljubljenimi je zagotovo trgovina Extreme Vital, ki jo v Sloveniji najdete na štirih lokacijah. Svetujemo vam, da najprej obiščete njihovo spletno trgovino in preverite bogato ponudbo cestnih koles, nato pa se odpravite še v najbližjo fizično trgovino, kjer vam bodo strokovno usposobljeni prodajalci pomagali pri izbiri ustreznega kolesa.

Na koncu vam lahko le še zaželimo prijetno in varno vožnjo z vašim novim cestnim kolesom!

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close