5 značilnosti treking kolesa

Treking kolo postaja vse bolj priljubljena izbira mnogih kolesarjev. Zakaj je temu tako, vam bodo najbolje znali odgovoriti kolesarji, ki obožujejo večurno ali celo večdnevno poganjanje pedalov. Glavna značilnost treking kolesa je namreč udobje, za katerega je najbolj odgovorna sama geometrija kolesa, saj kolesarju ponuja udoben in prijeten položaj.

V nadaljevanju vam predstavljamo še pet najbolj specifičnih značilnosti treking kolesa. In če smo vas morda ujeli pri nakupovanju kolesa za daljše in prijetno kolesarjenje, vam priporočamo, da posežete kar po tej različici. Prav tako vam svetujemo, da si najprej preberete še prispevek »Kako izbrati popolno treking kolo?«. Tako bo nakup enostavnejši, domov pa boste pripeljali kolo, ki bo zagotovo ustrezalo vašim potrebam.

1. Hibrid med cestnim in gorskim kolesom

Treking kolo je najpogosteje označeno kot hibrid med cestno in gorsko obliko kolesa. Namenjen je zlasti asfaltni podlagi, ker je opremljeno s srednje debelimi gumami, s katerimi boste sicer brez večjih težav nabirali kilometre tudi po makadamskem kolovozu.

Moško treking kolo Scott SUB Cross 10
Moško treking kolo Scott SUB Cross 10 (Extremevital.com)

Treking kolesa niso namenjena adrenalinskim podvigom ali podiranju rekordov v hitrosti. Njihov namen je izkušenim kolesarjem povsem jasen: preprosto uživati za krmilom.

2. Vsebuje diskaste zavore in ima prestave

Treking kolo je najpogosteje opremljeno z diskastimi zavorami. Ta vrsta zavor se še posebej dobro izkaže v vlažnih in nekoliko bolj mokrih okoliščinah. Poleg tega je kolo opremljeno še s prestavami. Njihovo razmerje vam bo omogočalo premagovanje najrazličnejših vzpetin. Obenem se boste z njihovo pomočjo dovolj hitro vozili po ravninskih terenih.

3. Ostala značilna oprema treking kolesa

Treking kolo je opremljeno z vzmetnimi vilicami ter zadnjim menjalnikom. Omogoča tudi namestitev strešice, prtljažnikov ter drugih dodatkov za udobnejše potovanje s kolesom.

4. Treking kolo v moški in ženski preobleki

Treking kolo boste lahko našli v moški in ženski različici. In kako ju lahko najhitreje ločite med seboj? Povsem preprosto: žensko kolo boste najhitreje prepoznali po spuščeni zgornji cevi. Zanjo je značilno, da predstavnicam nežnejšega spola omogoča lažje dostopanje in sestopanje s kolesa ter možnost vrtenja pedal, tudi ko nosijo krilo.

5. Pokončnejši položaj za krmilom

Treking kolo je vrsta kolesa, ki je pogosto označena tudi kot udobno potovalno kolo, kot smo omenili že na samem začetku. Kolesarju namreč ponuja pokončnejši položaj za krmilom. To posledično zmanjšuje napetosti v hrbtu. Verjetno se zavedate, da je prav hrbet eden od najbolj izpostavljenih delov telesa med kolesarjenjem.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close