Pravilna tehnika teka: vse, kar morate vedeti

Nemalo tekačev začetnikov sicer teče, a ob tem prav veliko ne razmišljajo o tehniki oziroma o pravilnem teku. K sreči pa po nekaj pretečenih kilometrov skoraj vsak tekač prične razmišljati o tem, kako bi lahko še bolje tekel. Običajno k takšnemu razmišljanju pripeljejo težave, na primer bolečine v gležnjih, mišicah, pokostnici ali kje drugje.

Z vprašanjem, kako pravilno teči, se že vrsto let ukvarjajo številni strokovnjaki. Do sedaj še niso uspeli podati povsem enotnega odgovora. Kljub temu pa lahko vsak tekač svojo tehniko izboljšuje. Pri tem mislimo tudi na izboljševanje rezultatov ter na preprečevanje nastanka tekaških poškodb.

Naučite se zavedanja gibanja svojega telesa

Ko začenjate teči, aktivnost opravljate nagonsko. Usvojite neko tehniko, ki jo kasneje precej težko spremenite. Ko želite spremembe, se morate najprej naučiti zavedanja gibanja svojega telesa. Seveda s tem še zdaleč ne boste spremenili unikatnega načina teka, lahko pa ga močno izboljšate.

Kdor več teče, se med tekom več nauči. Sčasoma se tako izboljša tudi sama tehnika. Do izboljšav in boljših rezultatov torej lahko pridete s treningi.

Lahkotnejši tek z manj napora

Tek velja za naš prirojeni element gibanja. Zmore ga opravljati prav vsak, ki je gibalno sposoben. Le redki pa se naučijo pravilnega izvajanja. Na tekaško tehniko vplivajo številni dejavniki, na primer masa tekača, povprečna hitrost, sposobnost telesa in kondicijska pripravljenost.

Tekaški čevlji New Balance FuelCell Propel V3
Moški tekaški čevlji New Balance FuelCell Propel V3 (Extremevital.com)

Ključni namen pri izboljšavi tehnike je seveda lahkotnejši tek s precej manj napora. Korak je pri teku sestavljen iz dveh faz – faze opore ter faze leta. Obe fazi sta enako pomembni. V fazi leta se pripravimo na dober korak. Ko je namreč ta korak zaključen in se z nogo dotaknemo podlage, nič več ne moremo spreminjati.

Več tehnik teka

Znanih je več tehnik teka. Med najpogostejšo se uvršča tek na peto, nato tek po celotnem stopalu ter tek po sprednjem delu stopala. Ker se nove tehnike sami le stežka lahko priučite, je pametno, da vam pri tem pomaga tekaški trener ali prijatelj, ki se na to dobro spozna. Ker se teka ne moremo naučiti zgolj iz teorije, je potrebnih veliko poskusov oziroma veliko pretečenih kilometrov.

  • TEK NA PETO: Tek na peto je najpogosteje uporabljena tehnika. Izhaja iz hoje, ker se pri njej najprej dotaknemo podlage s peto. Če tečete na takšen način, noga torej pristane na petah. Zaviralna sila je precej velika, pri tem pa daleč najbolj trpijo kolena. S takšno tehniko se podaljša korak, poveča obremenitev sklepov in hrbtenice, posledično se teče počasneje. Če je tehnika teka tek na peto, so najbolj dobrodošli tekaški čevlji, ki dovolj dobro blažijo.
  • TEK NA CELOTNO STOPALO: Tehnika, ko na podlagi pristanete na celotni del stopala, kaže na to, da imate že precej dobro tekaško tehniko. Ko med tekom stopalo pristane na podlago na najtrši del, je v fazi opore koleno rahlo pokrčeno. Stopalo pa je vzporedno s podlago. Te vrste tehnike teka se je torej treba naučiti in napraviti kar nekaj vaj za postopno večanje obremenjevanja mišic meč. Tek je v tem primeru ustrezen zlasti za počasnejše in daljše teke.

  • TEK NA SPREDNJI DEL STOPALA: Tek po sprednjem delu stopala velja za tehniko hitrega teka. V tem primeru se podlage najprej dotakne zunanji del sprednjega dela stopala. S tem se takoj prične amortizacija. Peta se ob tem spušča in dotakne tal. Stik s podlago je kratek, zato se tovrstna tekaška tehnika najpogosteje uporablja za hitre teke ter za tek v klanec.

Ne glede na to, ali tečete le na nekaj kilometrov ali mnogo dlje, je najpomembneje, da se med tekom dobro počutite in da vam je aktivnost v veselje. Tek vam je sicer lahko v veselje tudi, če je vaša tehnika povsem neprimerna. To ni napačno, če ste se seveda odločili, da boste aktivnost izvajali tako, kot jo čutite.

Kljub vsemu pa vam lahko številni profesionalni tekači iz lastnih izkušenj povedo, da se tekač s pravilno tehniko ali z vsaj njenim približkom med tekom lahko počuti še bistveno bolje. Tudi tekaških poškodb je poslednično precej manj.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close