Jesenski tek: 10 nasvetov za popoln užitek

Mnogim tekačem jesenski tek predstavlja popolno zadovoljstvo. Temperature so za tovrstno aktivnost še vedno dovolj primerne, obenem pa lahko tekači neizmerno uživajo še v barvah padajočega listja. Kljub lepoti narave in še vedno ugodnim razmeram pa se je treba na tek v tem letnem času nekoliko drugače pripraviti. Na kaj vse morate pomisliti, boste izvedeli v nadaljevanju.

1. Tecite po varnem terenu

Čeprav vas barve in vonj jesenskega listja navdušujejo in dajejo še večjo motivacijo za vadbo, je ravno listje lahko povod ali vzrok za tekaško poškodbo. V resnici ne veste, kaj se skriva pod kupi listja, morda je listje spolzko. To lahko predstavlja nevarnost za zdrs oziroma padec.

Tecite torej raje po terenu, kjer na vidiku ni poti, prekritih z odejami listja. Lepote narave lahko kljub temu opazujete od daleč in vmes naredite še kakšno prikupno fotografijo, na kateri se bodo prelivali topli barvni odtenki narave.

2. Dobro sledite vremenskim napovedim

Jesensko vreme je lahko precej nepredvidljivo. Po eni strani se med tekom zdi, kot da je poletje; po drugi strani pa je treba teči kar nekaj časa, da se primerno ogrejete.

Pred vsakim tekom dobro preverite vremensko napoved, saj boste tako lažje vedeli, v kaj se obleči in obuti. Najverjetneje pa bo tek v primeru slabe napovedi krajši, morda boste zato tekli tudi po drugem terenu.

3. Oblecite se v najvidnejša oblačila

Če se bodo vaša tekaška oblačila povsem zlila z barvami listja in narave na sploh, v resnici niste prav nič trendovski, saj predstavljate nevarnost za sebe in vse druge, ki se morda z avtomobili, kolesi in še s čim peljejo mimo vas.

Tekaška oblačila: majica in pulover Salomon
Tekaška oblačila: majica in pulover Salomon v modri barvi (Extremevital.com)

Obvezno se odenite v kar se da vidne barve; takšne, ki so v kontrastu z odtenki jesenske narave. Priporočamo čim svetlejša oblačila s kakšnim dodatnim odsevnikom. Takšne koristne pripomočke za tek lahko najdete v vsaki športni prodajalni, in to po izjemno dostopnih cenah. Varnost naj bo na prvem mestu!

4. Tecite počasneje in z manjšimi koraki

Ker je jeseni precej večja verjetnost mokrih površin, temu primerno med tekom zmanjšajte hitrost ter raje na cilj pridite kakšno minuto kasneje. Tudi koraki naj bodo pri teku krajši, saj boste tako uspešneje preprečevali zdrse.

5. Poskrbite za udobne in kakovostne dodatke

Jesenski tek se od poletnega razlikuje v marsičem. Ne nazadnje vas jeseni spremljajo drugi udobni dodatki kot poleti. Za jesenski tek je dobrodošel trak za glavo, še zlasti v hladnejših dneh. Kupite modnega in narejenega iz kakovostnih materialov, lahko je kar personaliziran, torej krojen posebej za vas.

6. Poiščite še druge privlačne poti za tek

Če vseskozi tečete po enem in istem terenu, to sicer ni nič slabega. Po drugi strani pa si vzemite nekaj več časa in raziščite terene, kjer bi še lahko tekli. Barvitost različnih terenov vas bo v jesenskem času še bolj motivirala, da boste vadili vsak sleherni dan. Verjemite!

7. Na tek povabite vse družinske člane

Jesen je odlična priložnost, da na tek povabite vse svoje najbližje. Ponudite jim mamljiv načrt: najprej polurni ali enourni tek, nato nabiranje kostanja, sledi še družinski piknik ter zabava pozno v noč.

Načrta se bodo zagotovo razveselili celo tisti družinski člani, ki jim na splošno ni do vadbe. Brez težav boste na pot zvabili tudi najmlajše člane, ki pa se jim v veliki meri le prilagodite. Z dolžino in časom teka ne pretiravajte, ker jih nikoli več ne boste tako zlahka navdušili za tek.

8. Vedno imejte pripravljen tekaški plan B

Ker je kakšen jesenski dan povsem neprimeren za tek na prostem, imejte doma v notranjem prostoru vedno na voljo kakšno napravo, s katero boste nadoknadili tisto, kar bi s tekom izgubili. Tekaška steza je odlična izbira, prav tako eliptični trenažer oziroma orbitrek.

9. Bodite dobro zaščiteni pred soncem

Čeprav se vam zdi, da vam jesensko sonce nikakor ne more do živega, se motite. Tudi v tem času se morate primerno zaščititi pred škodljivimi žarki. Sončna krema in kakovostna sončna očala sta obvezna dela opreme.

10. Držite se tekaškega programa

Za vsak letni čas posebej si je dobro vnaprej pripraviti temeljit tekaški načrt oziroma program. Če vadite za maraton, pa je to še toliko pomembneje. Ne glede na to, kakšna motivacija vas navdaja pri teku, se programa oziroma načrta vedno držite. Le tako bo vaša kondicija primerna tudi za izzive v drugih letnih časih.

Varen teren, vidna oblačila, sledenje vremenski napovedi, počasnejši tek z manjšimi koraki, priročni dodatki, raziskovanje drugih terenov za tek, povabilo družine na tek, tekaški načrt B, dobra zaščita pred soncem in dosledno upoštevanje tekaškega načrta so sestavine za recept, kako najuspešneje teči v jesenskem času.

In še čisto majhen namig: če se na tek zaradi nizkih temperatur nikakor ne morete odpraviti, vzemite slušalke in v telefonu poiščite glasbo s toplimi toni. V trenutku boste pozabili, da je zunaj premrzlo za vadbo. A pazite na varnost. Uporaba slušalk med tekom je lahko nevarna, še posebej če tečete blizu cest.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close