7 napak pri teku, ki se jih verjetno niti ne zavedate

Tek je bil včasih sredstvo za doseganje cilja: uloviti plen ali zbežati. Skozi zgodovino se je temu prilagodilo tudi telo in celoten mišični sistem. Številne raziskave so pokazale, da je človek sposoben intenzivno in pravilno teči zgolj 10 do 15 minut.

Nato se pojavijo napake, ki se jih marsikdo sploh ne zaveda. Te pogosto pripeljejo do neprijetnih bolečin ali celo do poškodb. Izognemo pa se jim lahko, če se teka lotimo premišljeno in načrtovano, obenem pa prakticiramo pravilno tekaško tehniko.

1. Neprimerni športni copati

Ključno vlogo pri teku zagotovo igrajo primerni tekaški copati, ki stopalom nudijo ustrezno podporo. Če tega ni, se lahko hitro pojavijo poškodbe.

Najbolje se je po športne copate odpraviti v specializirano trgovino s športno opremo, kjer bodo preverili obliko vaših stopal in svetovali primerno obutev. Ker tudi ta sčasoma izgubi svojo obliko in ne nudi dovolj podpore, je tekaško obutev potrebno menjati na vsakih 500–600 pretečenih kilometrov.

2. Dehidracija

Med tekom izgubimo veliko vode, zato jo je potrebno dodajati. V nasprotnem primeru hitro telo pripeljemo do dehidriranosti, ki se kaže v glavobolih, slabem počutju in krčih. Piti je potrebno pred, med in po teku.

Hidracija med tekom
Čeprav morda niste profesionalen tekač, ne pozabite na hidracijo med tekom.

Pred tekom je uro prej priporočljivo spiti od 5 do 7 decilitrov vode. Med tekom pa je količina tekočine odvisna od dolžine in intenzivnosti teka. Med teki, daljšimi od 90 minut, je priporočeno pitje športnih napitkov. Če po teku opazite, da je vaš urin temno rumene barve, pomeni, da niste pili dovolj.

3. Neustrezna oblačila

Pogosta težava pri teku so neprimerna oblačila. Preveč ali premalo ter neustrezni materiali lahko pripeljejo do težav, povezanih z mrazom ali vročino.

Najprimernejša oblačila za tek so izdelana iz vpojnih materialov, ki hkrati vpijajo znoj in ohranjajo telo suho. Tecite v oblačilih, v katerih se dobro počutite, a računajte, da se boste med tekom močno segreli.

4. Pretreniranost

Ambiciozni začetniki pogosto naletijo na poškodbi, kot sta tekaško koleno in sindrom iliotibialnega trakta. Njihov začetni zagon jih prisili k prepogostim treningom s predolgimi razdaljami. Telesu ne dopustijo okrevanja in v svoj trenažni proces ne vključujejo vaj za stabilizacijo in moč zgornjega dela telesa.

Pretiravanje s tekom
S tekom ne pretiravajte, saj je to lahko recept za tekaške poškodbe.

Za doseganje svojih ciljev se tako trenirani kot začetniki velikokrat srečujejo z utrujenostjo, ki je pogosto posledica pretreniranosti. Mnenje, da vas bo vsakdanji tek naredil vzdržljive in hitrejše, je zmotljiv. Trenažni proces je potrebno periodično načrtovati in vanj vključiti tudi čas za regeneracijo.

5. Napačna prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana že v vsakdanjem življenju igra ključno vlogo, kaj šele pri tekačih. Kaj in kdaj jeste zagotovo vpliva na vaše napredovanje in okrevanje mišic po teku.

Vsaj uro in pol do dve uri pred tekom ni priporočljivo jesti težke hrane, saj vas bo ta med aktivnostjo ovirala. Tekači za gorivo nujno potrebujejo ogljikove hidrate, zato tovrstne diete odpadejo. Če želite, da bodo mišice po teku hitro okrevale, pol ure po teku jejte hrano, bogato z ogljikovimi hidrati in beljakovinami.

6. Nepravilna tehnika teka

Največ poškodb tekačem povzroča nepravilna tehnika teka. Predolgi koraki in tek s pristankom na pete sta pogosti napaki, ki se ju lahko odpravi s šolo teka, v katero so vključene številne vaje atletske abecede.

Dolžina koraka je odvisna od dolžine nog in hitrosti teka. Da bodo vaši koraki hitrejši in nekoliko krajši, si pomagajte s kratkimi in nizkimi zamahi rok.

7. Nepravilno dihanje

Pravilno dihanje med tekom je ključnega pomena. Če dihate preplitko, lahko ob straneh dobite krče. Med tekom je pomembno vdihovati tako skozi nos kot usta, da dobite dovolj kisika. Dihajte s trebuhom in v celoti izdihujete čez usta, da izdihnete ves ogljikov dioksid.

Na kvaliteten in učinkovit tek vpliva mnogo dejavnikov. Na večino od njih lahko vpliva vsak posameznik, če pri aktivnosti upošteva določena priporočila ter vadbo prilagodi svojim telesnim zmogljivostim in starosti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close