Tekaška oprema: kaj vse potrebujete?

Če smo vas ujeli ravno v trenutku, ko razmišljate, da bi se začeli intenzivneje ukvarjati s tekom, potem ste na pravem mestu. V današnjem prispevku vas bomo namreč poučili o tem, kaj vse sodi v tekaško opremo in kaj je še dobro imeti poleg. Vsa dobro izbrana tekaška oprema ter nekateri dodatki za tek vam bodo v največji možni meri olajšali in tudi popestrili tekaške treninge, ki se jih boste lotevali z veliko mero motivacije in dobre volje.

Tekaška oblačila in copati

Vse se začne pri izbiri primernih tekaških oblačil ter copat. Navadno je za začetek dovolj, če si izberete preproste športne hlače in nekaj majic ter kakovostne tekaške copate. Ko bo tek postal nekaj, kar boste opravljali vsak dan, boste morali poskrbeti za primerno nadgradnjo oblačil, verjetno pa boste kmalu potrebovali tudi novo tekaško obutev.

Tekaška oblačila za poletni in zimski čas

Vsekakor boste imeli med tekom v poletnih dneh na sebi druge kose oblačil kot pozimi. Tekaški treningi so v zimskem času lahko precej zoprni, če ne boste poskrbeli za prava oblačila.

Tekaška oblačila Salomon
Tekaška oblačila Salomon (na voljo v spletni trgovini Extremevital.com).

Med obvezno zimsko opremo za tek sodijo oblačila, ki dihajo in zadržujejo toploto. Kljub temu ni dobro, da so oblačila predebela. Bolje bo, če se boste oblekli po plasteh. Zelo prav vam bo v tem času prišel tudi anorak ali tekaški jopič. Ne priporočamo pa vam bombažne majice. Ne pozabite še na rokavice, kapo in zaščitno masko za obraz.

Za tek v poletnem času vam priporočamo majice in hlače, ki so narejene iz hitro sušečih se materialov. Dobro je, da imajo hlače za tek odzadaj manjši žep, kamor boste lahko pospravili robce, ključe in podobne malenkosti. Priporočamo vam tudi primerno kapo, da se boste kar najbolje zaščitili pred soncem. V slabem poletnem vremenu pa vam bodo še kako prav prišli vodoodporni dodatki, kot so nogavice, rokavice, anorak in podobno.

Kompresijska tekaška oblačila

Raziskave so pokazale, da imajo kompresijska oblačila pozitivne učinke ne samo v času teka, ampak tudi po njem. Tovrstna oblačila omogočajo boljši pretok krvi, poveča se prenos kisika v mišice, kar za tekače pomeni veliko boljšo vzdržljivost. Zaradi boljšega kroženja krvi se iz telesa veliko hitreje odpravijo odpadne snovi.

Nogavice igrajo zelo pomembno vlogo

Nogavice pri teku igrajo eno od pomembnejših vlog. Priporočamo vam sintetične nogavice, ki v veliki meri preprečujejo nastanek žuljev. Dokazano je, da se žulji pri tekačih, ki uporabljajo tovrstne nogavice, pojavijo veliko redkeje kot pri tistih, ki med tekom uporabljajo bombažne.

Tekaške nogavice
Tekaške nogavice Mico (na voljo v spletni trgovini Extremevital.com).

Zaželene so tudi kompresijske nogavice. Ko jih boste kupovali, pazite, da bodo prave velikosti in da vas ne bodo tiščale pri kolenu.

Dodatki za prave tekače

Tudi pri teku je varnost na prvem mestu. Ker so jeseni in pozimi dnevi veliko krajši, morate poskrbeti še za dodatno varnost. Najbolje je, da med tekom uporabljate odsevne trakove in naglavno lučko. Priskrbite si lahko tudi led lučke ter odsevnike, ki jih lahko namestite na zadnji del copata.

Poleg obvezne in varnostne opreme za tek je zelo zaželeno, če ima tekač pri sebi tudi nekatere dodatke, ki mu dajejo še večjo motivacijo ter voljo za tek. Pri tem mislimo na dodatke, kot so bidon za vodo, nahrbtnik ali tekaška torbica, ledvični pas ter valjček za masažo. Slednjega lahko uporabite za masiranje občutljivih točk, bolečih predelov in napetih mišic po treningu teka. S pomočjo tega dodatka boste naslednji dan povsem spočiti in ponovno pripravljeni na povsem nove in drzne izzive.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close