5 prednosti vadbe na kolesarskem trenažerju

Ljubitelji kolesarstva in pravi kolesarji, ki želijo skozi celo leto ostati v primerni formi, trenirajo tudi kadar so za to pogoji zunaj manj prijetni. Morda celo povsem neprimerni. Pozimi s kolesom nimamo česa iskati na cestah. Ne gre namreč samo za nizke temperature, pač pa tudi za neprimerne pogoje za varno kolesarjenje.

Prav v ta namen si kolesarji radi omislijo domač kolesarski trenažer. Gre za napravo, ki je na voljo v več različicah, tiste najosnovnejše pa niso drage in ne zasedejo veliko prostora. Trenažer je dejansko cesta, po kateri kolesar vozi kar s svojim kolesom. V nadaljevanju izpostavljamo pet prednosti, zakaj si je dobro omisliti kolesarski trenažer.

1. Na kolo kadarkoli

Marsikdo bi rad kolesaril, a tega vedno ne more, ker ga pri tem omejuje prosti čas. Služba in druge obveznosti včasih ne dovolijo kaj več prostega časa, kot morda pozno proti večeru. Kolesarjenje v mraku ali temi pa je sila nevarno in ni priporočljivo.

Trenažer za kolo Tacx Boost
Notranji trenažer za kolo z magnetno zavoro Tacx Boost (Extremevital.com)

Če je pri hiši trenažer za kolo, se lahko na svoje kolo podate kadarkoli. V tem primeru je najbolje imeti na razpolago poseben prostor, kjer ste na kolesu sami, si prižgete glasbo ali spremljate program na televiziji. Dodajmo še, da slednje morda ni najboljši nasvet, saj je treba vožnjo kolesa jemati resno in se pri njej nanjo osredotočiti kot na cesti.

2. Tudi profesionalci ga imajo

Trenažerja ne uporabljajo zgolj ljudje, ki ne želijo kolesariti na mrazu. Uporabljajo ga tudi profesionalci, saj na njem opravljajo trening moči. Tudi vam bo v te namene prišel še kako prav, da se boste spomladi na kolo podali povsem pripravljeni. Saj veste, kako mučno je nabiranje prvih kilometrov v sezoni, kajne? Naj sezona traja 12 mesecev na leto!

3. Brez motečih faktorjev

Če le ne bo v prostor vstopil vaš partner, ki bi vas rad s čim zaposlil, vam na trenažerju ne bo treba skrbeti za moteče faktorje, kakršnih ste deležni na cesti. Prav tako pred vas ne bo skočila nobena ovira in popolnoma varni boste, kar se tiče ostalih udeležencev v prometu, ki jih sicer srečujete zunaj.

Tudi rdeča luč na semaforju je moteč faktor, ki prekinja vašo vožnjo in s tem ubija ritem. Na trenažerju boste ves čas vozili v svojem ritmu, ga stopnjevali in tako postopoma dvigovali svojo formo.

4. Trening za tehniko

Morda se komu sliši nenavadno, a na trenažerju za kolo boste lahko do potankosti izpilili svojo tehniko. Še posebej kadar si kolesar omisli nove kolesarske čevlje, pride do nekaj nerodnosti pri zapenjanju in sami vožnji. Na trenažerju boste zlahka izpilili vse potrebne gibe kot tudi tehniko poganjanja, da boste pri tem ustvarili kar največji izkoristek moči.

5. Za dvig motivacije

V prvi vrsti si boste s treningom na trenažerju dvignili motivacijo pred prvimi kilometri na pravi cesti. Kot drugo pa boste lahko tudi doma poskrbeli za motivacijo, tako da boste izbrali ustrezen trenažer. Na voljo so namreč tudi zelo napredni, pametni trenažerji.

Pametni trenažer za kolo Tacx NEO 2T Smart
Pametni trenažer za kolo Tacx NEO 2T Smart (Extremevital.com)

Ti se lahko povežejo z namenskimi aplikacijami, ki skrbijo za razgiban trening, beležijo in shranjujejo podatke. Na zaslonu pred vami pa se v realnem času prikazuje proga, po kateri vozite, njen naklon in okolica, ki daje kolesarju občutek, da vozi v naravnem okolju.

Nakup trenažerja za kolo se torej vsekakor splača. Preverite raznoliko ponudbo na spletu in si omislite model, ki bo pravšnji za vas tako po svojih zmogljivostih kot tudi cenovno.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close