Zakaj so e-kolesa primerna tudi za otroke?

Električna kolesa so postala izjemno popularen trend med odraslimi, ne glede na to, ali imamo v mislih mestno vožnjo s kolesi ali pa kolesarjenje v neokrnjeni naravi gorskega sveta. Vendar pa e-kolesa še zdaleč niso rezervirana le za odrasle, ampak so dobra izbira tudi za otroke.

E-kolesa predstavljajo popolnoma nov način preživljanja prostega časa z družino. Če imate doma mladostnika, ki je navdušen nad kolesarjenjem, je e-kolo zagotovo zanj dobra izbira. Poglejmo si, zakaj so električna kolesa primerna tudi za otroke.

Zasnova e-kolesa je prilagojena otroku

Za uspešno in nepozabno kolesarsko pustolovščino z otrokom je primerno e-kolo bistvenega pomena. Le-to mora biti zasnovano tako, da ustreza otrokovim potrebam in sposobnostim, kar mu bo vlilo dovolj poguma in samozavesti za popoln nadzor vožnje.

Poleg konstrukcijske zasnove in specifičnih komponent, ki morajo biti prilagojene otrokom, obstajajo tudi drugi elementi, ki morajo prav tako biti prilagojeni mlajšim. Pri tem je denimo pomemben motor:

  • Pogonska enota z motorjem in baterijo mora biti čim bolj kompaktna in lahka. Tako lahko otrok obvlada kolo v vsaki situaciji, kar je še posebej pomembno za majhne otroke.
  • Ker otroci nimajo enake moči nog kot odrasli, mora imeti motor prilagojeno občutljivost, ki se ustrezno odzove na njihov potisk pedala.
  • Izhodna moč motorja mora biti zmerna in uravnotežena. Na ta način ne bo preobremenila otroka ali ga presenetila nepripravljenega.

Z vidika varnosti sta ključni dve lastnosti:

  • Pomembno je, da se delovanje motorja pri določeni hitrosti samodejno izklopi.
  • Obvezne so učinkovite in močne disk zavore.

E-kolo za dolgotrajno kolesarjenje z manj napora

Če ste navdušen kolesar, zagotovo veste, da ni lahko poiskati otrokom prijazne ture, ki zanje ne bi bila prezahtevna. Še posebej v hribovitih območjih se lahko hitro znajdete pred strmim vzponom, ki je za otroka prezahteven. In tako se načrtovan prijeten družinski izlet hitro sprevrže v pravo nočno moro.

Otroško električno kolo Giant Talon E+ JR 24 (2023)
Otroško električno kolo Giant Talon E+ JR 24 (Extremevital.com)

Vendar pa so e-kolesa za takšne in podobne situacije idealna rešitev, tovrstni problemi pa hitro postanejo preteklost. Dejstvo je, da e-kolo otroku ponuja popolnoma novo perspektivo, ne glede na to, ali gre za kolesarske počitnice, dolge kolesarske izlete ali vsakodnevno uporabo.

  • Osvajanje najzahtevnejših vzponov je za otroke izjemno zabavno, hkrati pa je to izvrstna priložnost za odkrivanje pokrajin z nepozabnimi razgledi, jezeri ali vrhovi.
  • Z električnimi kolesi je kolesarjenje hitrejše, kar otrokom omogoča celodnevno kolesarjenje in doživljanje popolnoma novih kolesarskih pustolovščin.
  • E-kolesa omogočajo prijetne kolesarske počitnice, katerih osnovni cilj je raziskovanje novih lokacij in pokrajin, ki jih otroci z običajnimi kolesi ne bi imeli priložnosti spoznati.
  • Električna kolesa so idealna rešitev tudi za vsakodnevne potrebe in premagovanje poti, ki so z običajnimi kolesi za otroke prezahtevne ali prestrme.

Idealna izbira za družinske dogodivščine

Le kaj je boljšega kot to, da lahko starši s svojimi otroki delijo ljubezen do kolesarjenja? Toda na klasičnih kolesih je to vse prej kot enostavno, saj imajo otroci običajno slabše telesne zmogljivosti kot odrasli. In v takšnih situacijah so električna kolesa odlična kompenzacija, saj so jim v pomoč pri premagovanju zahtevnejših razdalj in vzponov, to pa je tehten razlog za nove skupne pustolovščine.

In ko že govorimo o pustolovščinah, vaš otrok bo morda izrazil željo, da bi se preizkusil v spustu po urejeni gorski kolesarski poti. Seveda pa je kolo najprej treba spraviti do vrha. Električno kolo otroku omogoča, da se spopade tudi z najbolj strmim klancem, preden se poda v adrenalinski spust.

E-kolesarjenje kot zdrav in zabaven hobi

Ni skrivnost, da je redna aktivnost na prostem dobra za naše telo in da pomaga pri zdravem razvoju otroka. Vendar pa so si otroci med seboj zelo različni in nekateri v športu uživajo bolj kot drugi.

Otroško električno kolo Giant Talon E+ JR 26 (2023)
Otroško električno kolo Giant Talon E+ JR 26 (Extremevital.com)

Danes so igralne konzole, računalniki in mobilni telefoni največji tekmeci aktivnemu preživljanju prostega časa otrok. Tovrstni digitalizaciji se klasična kolesa le stežka upirajo, zato niso vedno najboljša izbira in je potrebna bolj vznemirljiva alternativa.

Najboljši odgovor na to so električna kolesa. Verjemite nam, da ne bo potrebnega veliko prepričevanja, da bi se otrok usedel na e-kolo. Tudi z nekoliko slabšo telesno pripravljenostjo lahko otroci premagujejo razdalje, pri tem pa z vsakim potiskom pedal dobijo več kondicije, pokurijo več kalorij, hkrati pa se še zabavajo.

E-kolesa navdušujejo s svojo prilagodljivostjo

Ena najpomembnejših prednosti e-koles je njihova hitrost oziroma krajši čas vožnje. Tako boste z otrokom hitreje prekolesarili tja, kamor želite, kar pomeni, da lahko tovrstne kolesarske izlete lažje časovno uskladite z ostalimi obveznostmi.

To pomeni, da se med tednom, ko vam primanjkuje časa, brez skrbi lahko odpravite tudi na zgodnjo večerno vožnjo s kolesom in se na ta način izognete prometu ali poletni vročini. E-kolo pa vam omogoča edinstveno priložnost, da se povzpnete na hrib tik pred sončnim zahodom in uživate v zadnjih sončnih žarkih dneva.

Je vaš otrok že preizkusil e-kolo? Če ga še ni, je zdaj vsekakor skrajni čas. Prepričani smo, da boste ob tem uživali vsi – tako otrok sam kot tudi starši.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close