Nakup kolesarske tlačilke: dobro je vedeti

Priporočamo, da ima vsak kolesar dve tlačilki za kolo: eno, ki jo ima med vožnjo za popravilo predrtih pnevmatik (imenujemo jo okvirna ali mini tlačilka), in drugo za preverjanje in polnjenje tlaka pred kolesarjenjem (imenujemo jo talna tlačilka).

Čeprav je za polnjenje pnevmatik dovolj že mini tlačilka in se lahko nanjo popolnoma zanesete, pa boste ugotovili, da dobra talna tlačilka z vgrajenim manometrom lahko precej olajša preverjanje in dodajanje tlaka. Da bi izbrali popolno tlačilko za svoje potrebe, morate poznati nekaj pomembnih informacij.

Schrader ali Presta ventil?

Prvo vprašanje pri nakupu tlačilke za kolo je, katero vrsto zračnice uporabljate. Na njih obstajata dva standardna tipa ventila, in sicer Schrader in Presta.

 • Schrader ventili so identični tistim na avtomobilskih pnevmatikah in se običajno uporabljajo na hibridnih in otroških kolesih.
 • Presta ventili so daljši in tanjši ter imajo konico z navojem, najdemo jih na večini cestnih in gorskih koles. To vrsto ventilov je potrebno za napihovanje najprej odpreti.

Če imate kolesa z obema vrstama ventilov, je najbolje izbrati talno tlačilko, ki ustreza obema ventiloma in ima v ta namen dve različno veliki odprtini. Na okvir vašega kolesa pa je potrebno namestiti mini tlačilko, ki ustreza tipu ventila na kolesu. Ta vrsta tlačilk pa ima običajno le eno odprtino, ki deluje z obema vrstama ventilov.

Talne tlačilke

Talna tlačilka je najhitrejši in najučinkovitejši način za polnjenje pnevmatik. Z njo je delo enostavno, saj zahteva manj napora kot polnjenje z mini tlačilko. Dodatna prednost je manjša verjetnost, da bi z njo poškodovali okvir. Kot dodatek pa boste pri talnih tlačilkah naleteli na nekatere funkcije, s katerimi bo napihovanje pnevmatik skorajda tako enostavno kot uporaba zračnega kompresorja.

Talna tlačilka Topeak Joe Blow Max HP
Talna tlačilka Topeak Joe Blow Max HP (Extremevital.com)

Večina talnih tlačilk ustreza obema vrstama ventilov. V ta namen imajo glave, ki se med napihovanjem zaskočijo na ventil, tlačilke pa ni treba držati z roko. Opremljene so s stabilnim podstavkom, ki omogoča lažje napihovanje, ročaji pa so ergonomski in oblazinjani, zato je napihovanje udobno. S takšno tlačilko lahko napolnite tudi pnevmatike z najvišjim tlakom.

Večina talnih tlačilk je opremljenih še z manometrom, ki omogoča preverjanje tlaka. Pri izbiri pa bodite pozorni tudi na dolžino cevi, ki naj bo dovolj dolga, da vam omogoča udobno napihovanje.

Mini in okvirne tlačilke

Okvirne in mini tlačilke zagotavljajo, da boste prišli domov tudi, če vam med kolesarjenjem poči guma. Tlačilke za montažo na okvir kolesa so običajno nekoliko daljše od mini tlačilk in zahtevajo malo več prostora na okvirju. Največkrat so vzmetene in se vpnejo med cevi okvirja. Mini tlačilke so opremljene z nosilci, s katerimi se namestijo na okvir, lahko pa jih nosite tudi v dresu ali torbici.

Mini tlačilka Topeak Mini Dual DX
Mini tlačilka Topeak Mini Dual DX (Extremevital.com)

Medtem ko je z mini tlačilko potrebno za napihovanje pnevmatike nekoliko več truda, pa so dovolj majhne, da se prilegajo vsakemu okvirju – celo kolesom z dvojnim vzmetenjem, na katere ni mogoče namestiti okvirne tlačilke.

Zato ni nič presenetljivega, da so mini tlačilke tako zelo priljubljene. Njihova edina slaba lastnost je v tem, da zahtevajo več truda, da dosežete željen tlak v pnevmatikah. Zagotovo pa bodo mini tlačilke še vedno dovolj napolnile pnevmatike, da boste s kolesom varno prišli domov.

CO2 tlačilke

CO2 tlačilke zagotavljajo preprosto in učinkovito metodo za napihovanje pnevmatik med kolesarjenjem. Ta vrsta tlačilk uporablja CO2 kartuše oz. bombice, ki so napolnjene s stisnjenim plinom CO2. Prednost teh tlačilk je njihova majhna teža in velikost, zato se enostavno prilegajo v kolesarsko torbo ali žep. Poleg tega pa zagotavljajo takojšnje napihovanje do optimalnega tlaka, kar vam prihrani kar nekaj minut nevšečnosti z napihovanjem.

CO2 bombica in sprožilec Specialized CPRO2
CO2 bombica in sprožilec Specialized CPRO2 (Extremevital.com)

Vendar pa CO2 tlačilke ponujajo le toliko možnosti za polnjenje vaših pnevmatik kot imate CO2 kartuš. Prav tako ne boste imeli sreče z napihovanjem, če imate težave z zračnico ali CO2 kartušo. Če izberete to vrsto tlačilk, poskrbite, da uporabljene CO2 kartuše reciklirate.

Prednosti in slabosti posameznih vrst tlačilk

Da bo odločitev lažja, si za konec oglejte še prednosti in slabosti posameznih vrst tlačilk.

Okvirne tlačilke

Prednosti:

 • učinkovitejši mehanizem tlačilke,
 • nekateri modeli se prilegajo okvirju brez nosilcev,
 • dober pripomoček tudi v primeru, ko vas preseneti pes.

Slabosti:

 • ne ustrezajo vsem kolesom.

Mini tlačilke

Prednosti:

 • primerne za vsa kolesa ter žepe in nahrbtnik,
 • imajo pritrdilne nosilce,
 • majhna teža.

Slabosti:

 • nekatere zahtevajo veliko truda, da dosežejo željen tlak.

CO2 tlačilke

Prednosti:

 • tako majhne, da jih lahko pospravite tudi v podsedežno torbico,
 • hitro napihovaje brez napora,
 • majhna teža.

Slabosti:

 • več kot se uporablja, dražja je,
 • če se CO2 kartuša pokvari, pnevmatike ne boste mogli napolniti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close