5 nasvetov za izbiro ustrezne kolesarske obutve

Ponudba kolesarske obutve je danes izjemno pestra. Ne glede na to, s katero vrsto kolesarjenja se nameravate ukvarjati, kolesarski čevlji se vam morajo popolnoma prilegati. Danes sta na voljo dve glavni kategoriji kolesarske obutve – za cestno kolesarjenje in za gorsko kolesarjenje.

Običajno imajo čevlji za cestno kolesarjenje trši podplat, večina od njih pa se s pomočjo posebnih zatičev na podplatu vpenja v pedala. Na drugi strani pa imajo čevlji za gorsko kolesarjenje mehkejši in robustnejši podplat, pri čemer so vam na voljo modeli, ki omogočajo vpetje v pedala, in klasični modeli, v katerih lahko tudi hodite.

Še preden se lotite nakupa kolesarskih čevljev, morate torej vedeti, ali jih potrebujete za gorsko ali cestno kolesarjenje, in ali iščete obutev z možnostjo vpetja v pedala ali ne. Ko si boste odgovorili na ti dve vprašanji, pa pri izbiri ustrezne kolesarske obutve upoštevajte spodnje nasvete.

1. Prava velikost kolesarskih čevljev je ključnega pomena

Pomembno je vedeti, da se pri izbiri kolesarskih čevljev njihova velikost določa drugače kot pri nakupu vsakodnevnih ali tekaških čevljev. Stopalo je v kolesarskih čevljih praktično popolnoma na miru, zato na sprednjem delu ne potrebujejo dodatnega prostora. Če so kolesarski čevlji preveliki, obstaja verjetnost izgube prenosa moči, zato je nekaj milimetrov prostora na sprednjem delu več kot dovolj.

2. Kolesarska obutev mora biti dovolj tesna, vendar udobna

Ko ste določili velikost, preverite širino kolesarskih čevljev. Sprednji del stopal je najširši in z vidika prenosa moči tudi najbolj občutljiv. V tem predelu se morajo kolesarski čevlji tesno prilegati stopalu, vendar ne smejo tiščati. Ker se pri daljših kolesarskih izletih stopalo nekoliko razširi, morate imeti tudi zato vsaj nekaj milimetrov prostora.

Moški kolesarski čevlji Specialized S-Works Vent Road
Moški kolesarski čevlji Specialized S-Works Vent Road (Extremevital.com)

Če ste ugotovili, da vas kolesarski čevlji v sprednjem delu stopal preveč tiščijo ali imate preveč prostora, potem enostavno niso primerni za vaša stopala. V tem primeru je bolje izbrati drugo blagovno znamko kolesarskih čevljev, kot pa da bi kupovali večjo številko.

3. Kolesarska obutev mora nuditi trden oprijem v predelu pete

Za idealno kolesarsko obutev je značilno, da zagotavlja čvrsto prileganje v predelu pete. Če hodite, potem vam noga med hojo ne sme drseti iz kolesarskega čevlja, na drugi strani pa vam čevelj ne sme povzročati nobene bolečine.

Ženski kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road
Ženski kolesarski čevlji Specialized Torch 2 Road (Extremevital.com)

Ko imate kolesarske čevlje enkrat obute, se peta ne sme popolnoma nič premikati. Njihov zgornji del mora udobno, vendar tesno oprijeti celotno stopalo. Ko boste pomerjali kolesarske čevlje, morajo biti dovolj čvrsti in hkrati udobni, tako boste najbolje vedeli, ali so pravi za vas.

4. Kolesarski čevlji naj omogočajo učinkovito zapenjanje

Pri izbiri kolesarske obutve bodite pozorni tudi na sistem zapenjanja. Ta poskrbi, da kolesarski čevlji tudi pri največjih obremenitvah v fazi vlečenja pedala navzgor tesno objamejo stopalo in zagotavljajo potrebno oporo. Če gre za sistem zaponk ali ježkov, le-ti v nobenem primeru ne smejo pritiskati na stopalo.

Moški gorski kolesarski čevlji Scott MTB Comp Boa
Moški gorski kolesarski čevlji Scott MTB Comp Boa (Extremevital.com)

Pri BOA sistemu pa preverite, da so vse odklonske točke pravilno nameščene, saj le tako zagotavljajo optimalno stabilnost. Prav tako bodite pozorni na to, da se material zgornjega dela kolesarskih čevljev pri zapenjanju ne zmečka. To je lahko znak, da se kolesarski čevlji ne prilegajo optimalno, hkrati pa lahko povzroči pritisk na stopalo.

5. Podplat kolesarske obutve naj bo trd, zgornji del pa dovolj čvrst

Za podplat kolesarskih čevljev velja zelo enostavno pravilo: trši kot je, bolje je. To je pomembno tako z vidika večje zmogljivosti kolesarjenja kot tudi udobja, saj je stopalo na ta način bolj stabilno, kolesarjenje pa manj utrujajoče.

Ženski gorski kolesarski čevlji Northwave Origin 2
Ženski gorski kolesarski čevlji Northwave Origin 2 (Extremevital.com)

Material zgornjega dela kolesarskih čevljev pa je nekoliko drugačen. Zanj je značilno, da mora biti na točkah prenosa moči tako čvrst, da zagotavlja maksimalen izkoristek moči, na občutljivejših predelih stopala pa mora biti mehkejši in ustrezno podložen.

Več kot očitno je, da je izbira ustrezne in kakovostne kolesarske obutve ključnega pomena za večje udobje in zmogljivost kolesarjenja. Da boste izbrali kar najboljši par kolesarskih čevljev za svoja stopala, upoštevajte zgornje nasvete, za dodatno pomoč pa se obrnite tudi na prodajalca v specializirani trgovini s kolesarsko opremo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close