10 super uporabnih kolesarskih pripomočkov

Ko sonce dobro ogreje ozračje, iz svojih kleti privlečemo zaprašeno kolo. Pogosto ga zajahamo, ne da bi pregledali, ali je sploh spravno in ustrezno opremljeno. Seveda pa vsi kolesarji niso takšni. Nekateri posamezniki kolo čistijo in mažejo skoraj po vsaki uporabi in zanj skrbijo celo bolje kot za družinski avto.

Toda vsak odgovoren kolesar, ki veliko časa prevozi na jeklenem konjičku, dobro ve, da na poti ni dovolj varen, če nima ustrezne kolesarske opreme. Še preden se usedete na kolo, morate vedno preveriti tehnično brezhibnost kolesa in tlak v zračnicah. Čeprav je spravno kolo prvi pogoj za varno vožnjo, pa so zelo pomembni tudi kolesarska zaščitna oblačila, čevlji, čelada ter raznorazni kolesarski pripomočki in dodatki. Kateri so najuporabnejši, boste izvedeli v nadaljevanju.

Brez bidona, rezervne zračnice in tlačilke ne pojdite na pot

Kadar se odpravljate na kolesarske pustolovščine, ne pozabite preveriti, ali imate nameščeno zračno tlačilko (1) in rezervne zračnice (2). Slednje imajo nadobudni kolesarji stalno nameščene kar v torbici pod sedežem (3), nekateri pa jih shranijo v nahrbtni žep kolesarske majice. Če se odpravljate na daljšo večdnevno turo, imejte dodatne zračnice še v kolesarskem nahrbtniku (4). Preden se odpravite na večdnevno turo, preverite, ali so rezervne zračnice brez poškodb.

Kolesarski nahrbtnik, tlačilka, zračnica in torbica
Kolesarski nahrbtnik, tlačilka, zračnica in torbica (Extremevital.com)

Nepogrešljiv del na daljši kolesarski turi je tudi bidon, v katerem je potrebno imeti tekočino, s katero nadomestite izgubljene zaloge. Najenostavneje je imeti plastenko v nastavku za bidon (5). Večina specialnih koles ima kar dva nastavka za bidon, saj je na daljših vožnjah to še kako pomembno. Gorska in mestna kolesa imajo teh nastavkov manj ali jih celo nimajo, zato rezervno pijačo nosite kar v kolesarskem nahrbtniku.

S števcem in telefonom do popolnega nadzora kolesarskih podvigov

Ko se prvič usedete na kolo, ste verjetno zelo radovedni, kako hitro se peljete. Starši svojim otrokom ob nakupu kolesa ravno iz tega razloga kupijo tudi števec (6), s katerim lahko preizkušajo meje hitrosti. Toda števec ne kaže le hitrosti, ampak veliko več; in to dobro vedo številni kolesarski zanesenjaki. S pomočjo števca lahko načrtujete pot, merite razdalje, povprečne hitrosti, kadenco, srčni pulz in številne druge parametre. Profesionalni in amaterski kolesarji števec redno uporabljajo v svojem trenažnem procesu.

Bidon, nastavek za bidon, števec in nastavek za telefon
Bidon, nastavek za bidon, kolesarski števec in nastavek za telefon (Extremevital.com)

Ker pa so današnji telefoni že zelo pametni, števca dejansko ne potrebujete, če imate nastavek za telefon (7), ki ga lahko namestite na balanco. Na telefon naložite katero od mnogih aplikacij, ki vam tako kot števec merijo različne parametre. Aplikacije, kot so Strava, BikeMap, MapMyRide, Trailforks, Komoot, TrainingPeaks in TrainerRoad, vam omogočajo primerljivost svojih rezultatov na istih trasah, lahko pa se primerjate in sledite tudi drugim kolesarjem.

Na pot tudi s pasjo prikolico in pokrivalom

Ste mogoče eden od tistih kolesarjev, ki na etapnih vožnjah radi odkrivate nove kraje in s seboj vzamete tudi svojega malčka ali hišnega ljubljenčka? Potovanje iz enega kraja v drugega s polno opreme na kolesu je zahteven podvig, še posebej če imate na kolo pripeto otroško prikolico (8). Vožnja z njo je zahtevnejša, zato je pametno imeti na kolesu nameščena še ogledala in zvonec (9), da z njimi nadzorujete vsa dogajanja zadaj in spredaj.

Kolesarski zvonci in otroška prikolica
Kolesarski zvonci in otroška prikolica Thule (Extremevital.com)

Včasih se zgodi, da vas na etapnih vožnjah ujame slabo vreme. Najmanj prijetna sta seveda močan veter in dež. To od potovanja večkrat zahteva postanek in čakanje na boljše vreme. Odlična rešitev zaščite kolesa v mokrih dneh je pokrivalo za kolo (10), ki zaščiti mehanske dele in prepreči dodatno čiščenje kolesa. Pokrivalo za kolo je lahko in nepropustno, zato ga enostavno shranite kar v večji kolesarski nahrbtnik.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close