Tekaško koleno: vzroki, simptomi in zdravljenje

Marsikdo misli, da je tekaško koleno zgolj tipična poškodba tekačev, vendar temu ni tako. Gre za zelo širok izraz, ki opisuje bolečino v predelu okoli kolena in je lahko povezana s sindromom patelofemoralne bolečine, sindromom iliotibialnega trakta ali katero koli drugo težavo, povezano s kolenom.

Vzroki za nastanek tekaškega kolena

Tekaško koleno je posledica različnih dejavnikov:

 • Prekomerna obremenitev. Ponavljajoče upogibanje kolena ali izvajanje visoko intenzivnih vaj, kot so razni izpadni koraki ali pliometrija (trening, ki je namenjen hitremu krčenju mišic in eksplozivnim gibom), lahko dražita tkiva okoli pogačice, kar povzroča bolečino.
 • Neposreden udarec v koleno v primeru padca ali udarca v koleno.
 • Neporavnanost kosti. Če je katera koli kost od bokov do gležnjev v nepravilnem položaju, vključno s pogačico, to lahko povzroča pritisk na določena mesta. Posledica je, da se pogačica ne premika gladko po svojem utoru, kar povzroča bolečino.
 • Težave s stopali, kot so na primer nestabilnost stopal, ploska stopala ali prekomerna pronacija, kar pomeni, da so stopala nagnjena navznoter. Posledica vseh teh nepravilnosti je, da spremenijo način hoje, kar lahko povzroči bolečine v kolenu.
 • Šibke stegenske mišice. Sprednja štiriglava stegenska mišica je tista, ki med upogibanjem in iztegovanjem v kolenu zadržuje pogačico v svojem položaju. Če je ta mišica šibka, se lahko zgodi, da pogačica ni več v pravilnem položaju.
 • Zmehčanje pogačičnega hrustanca je izraz, ki se uporablja, ko pride do poškodbe hrustanca pod pogačico.

Najpogostejši simptomi tekaškega kolena

Prva stvar, ki jo boste opazili pri tekaškem kolenu, je zagotovo bolečina, pri čemer morate biti še posebej pozorni na nekaj posebnosti:

 • Bolečina je pogostejša v predelu pod pogačico, čeprav se lahko pojavi tudi okoli nje ali za njo.
 • Bolečina se lahko pojavi, ko krčite koleno in izvajate gibanja, kot so hoja, počepi, klečanje, tek ali celo vstajanje s stola.
 • Bolečina je izrazitejša ob hoji navzdol.
 • Ob bolečini se lahko v predelu kolena pojavi tudi oteklina ali pa v kolenu slišite nekakšno pokanje.

V primeru zgornjih simptomov je vsekakor priporočljiv obisk pri zdravniku, ki bo opravil vse potrebne teste ali vas napotil na rentgensko slikanje sklepa.

Zdravljenje tekaškega kolena

Bolečina, ki jo povzroča tekaško koleno, pri večini ljudi po določenem času samodejno izzveni, seveda pa je potrebno upoštevati nekaj ukrepov, ki bistveno pripomorejo k njegovi ozdravitvi.

Za lajšanje bolečine in hitrejše zdravljenja upoštevajte naslednje nasvete:

 • Počitek: Kolikor je le mogoče, se izogibajte aktivnostim, zaradi katerih je bolečina še hujša (tek, počepi, izvajanje izpadnih korakov, dolgotrajno sedenje ali stoja na nogah).
 • Hlajenje: Koleno hladite z ledenimi obkladki, saj boste na ta način lajšali bolečino in zmanjšali oteklino. Hlajenje izvajajte vsake 3 do 4 ure po 20 do 30 minut. Postopek ponavljajte 2 do 3 dni, dokler bolečina ne izgine.
 • Kompresija: Koleno povijte z elastičnim povojem ali uporabite patelarni trak za pogačico ali opornico, kar bo kolenu predstavljalo dodatno oporo.
 • Dvig noge: Ko sedite ali ležite, nogo dvignite na blazino.
 • Protivnetna zdravila: Za lajšanje bolečine in zmanjšanje otekline po potrebi vzemite nesteroidna protivnetna zdravila. Vendar bodite pozorni na to, da imajo lahko neželene učinke, kot je na primer večje tveganje za krvavitev ali razjede, zato jih zaužijte strogo po navodilih zdravnika.
 • Izvajanje razteznih in krepilnih vaj: Okrevanje je lahko bistveno hitrejše, če boste izvajali raztezne in krepilne vaje, zlasti za sprednjo štiriglavo stegensko mišico. Zdravnik vam bo lahko priporočil fizioterapevtsko obravnavo, kjer se boste med drugim naučili njihovega pravilnega izvajanja.
 • Ortopedski vložki: Za pravilen položaj nog si lahko priskrbite ortopedske vložke za čevlje, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah z ortopedsko opremo ali pa vam jih izdelajo po meri.

Če vas koleno ob vseh zgornjih ukrepih še vedno boli, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu ortopedu. To je sicer redko, vendar se lahko zgodi, da je potrebna tudi operacija kolena. Ortoped vam bo v tem primeru odstranil in nadomestil hrustanec in v skrajnih primerih popravil položaj pogačice.

Kdaj lahko ponovno obremenjujete koleno?

Pomembno je vedeti, da ljudje tekaško koleno zdravijo različno hitro, saj je čas okrevanja odvisen od vsakega posameznika, njegove fizične pripravljenosti in stopnje poškodbe. Vsekakor je pomembno, da karkoli počnete, ne hitite.

Z intenzivnostjo vadbe ne pretiravajte, dokler kolena popolnoma ne pokrčite brez bolečin, dokler ne hodite, tečete ali skačete brez bolečin in dokler ni vaše koleno enako močno kot nepoškodovano koleno.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close