4 napake pri izbiri smučarskih palic

Smučanje je izjemno priljubljena zimska aktivnost, za katero pa je potrebno imeti ustrezno smučarsko opremo. Poleg smuči, smučarskih čevljev in vezi so smučarske palice zagotovo med najpomembnejšimi, zato je pri njihovi izbiri potrebna določena previdnost.

Smučarske palice imajo različne funkcije. Smučarji jih uporabljajo za ohranjanje ravnotežja, za izvajanje pravilne tehnike zavojev in za potiskanje na ravninah. Vendar je njihova uporaba lahko učinkovita le, če so izbrane pravilno. V izogib nepravilni izbiri v nadaljevanju spoznajte štiri napake, ki so pri izbiri palic precej pogoste.

1. Nepravilna izbira vrste smučarskih palic

Mnogi smučarji pogosto izberejo napačne smučarske palice, zaradi česar je smučanje toliko bolj oteženo. Če boste temeljito pogledali ponudbo smučarskih palic, boste ugotovili, da se med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Nekatere so ravne, druge ukrivljene in tretje prilagodljive.

Smučarske palice Leki Bold Lite S (2023)
Smučarske palice za začetnike Leki Bold Lite S iz trdnega aluminija (Extremevital.com)

Vse to je z razlogom, saj so smučarske palice namenjene različnim slogom smučanja:

 • smučarske palice za alpsko smučanje so ravne, z udobnim oprijemom in običajno velikostjo krpljic;
 • tekmovalne smučarske palice so ukrivljene, bolj aerodinamične in tudi lažje;
 • smučarske palice za turno smučanje so prilagodljive in nekoliko debelejše, krpljice so večje.

2. Nepravilna izbira dolžine smučarskih palic

Dolžina smučarskih palic je zelo pomemben dejavnik pri izbiri. Premajhne palice ne služijo svojemu namenu, prevelike palice pa so okorne in nerodne, zato je celotno smučanje težavno.

Za izbiro primerne dolžine smučarskih palic obstaja zelo preprost postopek. Palico obrnite z ročajem obrnjenim navzdol in jo primite pod krpljicami:

 • če je kot v komolcu pod pravim kotom, pomeni, da je to prava velikost palic;
 • če je kot v komolcu večji od pravega kota, pomeni, da so palice premajhne;
 • če je kot v komolcu manjši od pravega kota, pomeni, da so palice prevelike.

3. Neustrezno izbrani materiali smučarskih palic

Smučarske palice so izdelane iz različnih materialov. Najpogosteje so iz aluminija, karbona in kompozitnih materialov. Napačna izbira materiala sicer ne bo bistveno vplivala na tehniko smučanja, vendar ste vi tisti, ki morate oceniti, kateri material je za vas optimalen:

 • karbon je lahek in odlično absorbira tresljaje, so pa palice iz karbona dražje;
Smučarske palice Leki Carbon 11 3D (2023)
Smučarske palice Leki Carbon 11 3D (Extremevital.com)
 • aluminij je vsestransko uporaben; palice so lahko izdelane iz različnih vrst aluminija, ki se med seboj razlikuje po teži in trpežnosti;
 • kompozitni materiali so mešanica karbona in drugih materialov.

Če smučate redno, je najboljša izbira karbon ali nekoliki trši aluminij, s čimer dobite lahkotnost in trpežnost.

4. Neustrezna izbira ročaja smučarskih palic

Ročaj sicer lahko izberete glede na lastne želje, vendar se pogosto zgodi, da je ta preširok, kar vpliva na sposobnost oprijema. Prav tako pa obstajajo različni materiali ročajev, ki v največji meri vplivajo na udobje:

 • guma je zelo odporna in prijetna na otip;
 • plastika je toga in manj udobna;
 • pluta je zelo udobna, izolativna in lahka;
 • pena se uporablja predvsem za smučarske palice za turno smuko.

Če želite, da bo vaša smuka prijetna in brezskrbna, se nakupa smučarskih palic lotite premišljeno. Marsikdo temu delu smučarske opreme ne posveča dovolj pozornosti, kar se hitro maščuje pri prvih zavojih na snegu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close