Kaj je splitboard in čemu je namenjen?

Morda se vam zdi beseda splitboard znana, pa ne veste točno, kam bi jo dali. Gre za nekakšen hibrid med snowboard desko in smučmi. Splitboard je namreč sestavljen iz dveh kosov, ki ju lahko s posebnim sistemom povežete in jo uporabite bodisi kot smuči bodisi kot običajno desko pri spuščanju po strmini navzdol.

Dvojna narava tovrstne deske je uporabna, saj jo lahko, ko je razdeljena na pol, uporabljate kot krplje za lažjo hojo navkreber po snegu ali celo kot različico turnih smuči. Na ta način pa boste lažje dosegli točke in destinacije, kjer bo deskanje na snegu omogočeno.

Splitboard sestavljajo deska, vezi, s katerimi boste eno oziroma dve deski varno pritrdili na noge, ter sistem povezovanja. Vezi so prilagojene dvojni naravi. Za povezano desko, ki izgleda kot snowboard, uporabljamo »ride mode«, medtem ko je »touring mode« način prilagojen premikanju navkreber kot pri smučkah.

Kratka zgodovina splitboarda

Iznajdba pravzaprav ni zelo stara, kot bi si kdo morda mislil, glede na praktičnost izdelka. Kot začetnik in izumitelj spiltboarda je znan Brett »Kowboy« Kobernik, ki je leta 1990 odsluženo snowboard desko razrezal po sredini in polovicama dodal držaje, ki so lahko ponovno povezali polovici in ju združili v preoblikovano desko.

Ženski splitboard Arbor Veda Camber 2022
Ženski splitboard Arbor Veda Camber 2022 (Extremevital.com)

Znamka Voile je začela z razvojem prototipov, vezi in povezav. Štiri leta po prvem »poizkusu« in začetnem izumu je Voile ponudil splitboard komplet, ki je omogočil širšo uporabo. Takrat so pri izdelavi vključevali le običajne deskarske vezi. Te so bile pritrjene na trdne plošče. Sčasoma se je oblikovanje razvilo in prilagodilo dvema samostojnima načinoma vožnje. Danes so deske lahko vodljive, zanesljive in lažje.

Prednosti splitboarda

Prednosti splitboarda so opazne predvsem tam, kjer ni sedežnice ali drugih naprav, ki bi vam pomagale na vrh, od koder bi se lahko nato spustili v dolino. Težje dostopne lokacije so lahko s splitboardom dostopne tudi deskarjem. Način premikanja z razdeljeno desko je namreč učinkovitejši kot hoja po snegu brez dodatne opreme, rekreativcu pa omogoča združevanje različnih strasti. Splitboard dopušča mnogo več svobode pri izbiri začetne točke spusta.

Seveda je mogoče »touring mode«, torej razdeljeno desko, uporabljati tudi pri spustih. A če želite s splitboardom smučati navzdol, je potrebno biti pozoren na modele, ki omogočajo, da peto pritrdite na smučko. Splitboardi namreč uporabljajo sistem, podoben telemark smučem, kjer se peta lahko dviguje.

Splitboard Furberg All Mountain 2021
Splitboard Furberg All Mountain 2021 (Extremevital.com)

Splitboard so takoj vzljubili tisti, ki imajo radi zimske avanture izven predvidljivih letovišč in lahko dostopnih ter množično zasedenih prog. Po splitboardu posegajo tudi ljubitelji snežnih pohodov na težje dostopnem terenu. Razvoj tega, že v svoji ideji inovativnega izdelka, namreč zagotavlja visoko mero varnosti in nadzora pri hoji.

Potrebnega je tudi manj napora kot s klasičnimi krpljami. Če ste ljubitelj nedotaknjenih snežnih strmin, pozimi radi preživite dolgo časa na prostem in iščete možnost za raziskavo terena, kamor ne zahajajo množice, obenem pa se ne bojite dodatnega vala adrenalina, je splitboard nemara tisto, kar bo zadostilo vašim željam in prineslo svež veter v rekreacijo v zimskih mesecih.

Način izdelave splitboarda

Tako kot smuči in snowboard deske so tudi splitobardi danes večinoma izdelani v tovarniških obratih. Sami procesi se razlikujejo, saj se ločijo glede na konstrukcijo in združevanje zgornjega dela plošče s kovinskim robom. Prav tako splitboarde ločimo glede na material, ta je lahko les, pa tudi ogljikova vlakna, ki so zaznamovana s svojo lastnostjo lahkosti.

Seveda se nekateri želijo preizkusiti tudi v izdelavi lastne deske. Pri izdelavi te sta ključna dva koraka. Rezanje deske na polovico in pritrjevanje sistema, ki bo polovici zopet lahko združil. Čeprav se zdi proces morda enostaven (in cenejši) od nakupa izdelka, izdelanega v tovarni, ta je skoraj dvakrat dražji, pa bo profesionalno izdelan splitboard zagotavljal višji nivo varnosti ter bo dosti bolj trpežen.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close