Oprema za turno smučanje: kaj vse potrebujete?

Turno smučanje je vse bolj priljubljena zimska aktivnost, ki predstavlja združitev adrenalinskega užitka in občudovanja lepot neokrnjene narave. Za tiste, ki si želijo pobegniti od gneče smučarskih središč in odkrivati odmaknjene vrhove in neokrnjene skrivnosti gora, je turno smučanje prava izbira.

Da bi bili na turno smučarskih poteh varni in v njih uživali, boste potrebovali določeno opremo in nekaj znanja. Turno smučanje je več kot le šport, je način življenja. Ta aktivnost omogoča dostop do nedotaknjenih gorskih pokrajin in stik z naravo, ki ga ponuja le malo drugih zimskih športov. A za to vrsto pustolovščine je potrebno dobro načrtovanje, ustrezna oprema in poznavanje terena.

Turna smuka se zelo razlikuje od smučanja po urejenih progah. Turni smučarji morajo biti pripravljeni na različne vremenske razmere, zahtevne vzpone in strme spuste, zato je ključnega pomena, da razumejo, kaj pomeni biti dobro opremljen.

Poglejmo, kateri kosi opreme so nujni, kako pravilno izbrati turne smuči, čevlje, kože za smuči, nahrbtnik, plazovno varnostno opremo in še veliko več. S temi informacijami boste pripravljeni na svoje naslednje avanturistične pohode po gorskih vrhovih, daleč stran od gneče smučarskih prog.

Izbira turnih smuči

Pomembno je, da izberete smuči, ki so prilagojene vašim potrebam, znanju in slogu smučanja. Pri izbiri upoštevajte več ključnih dejavnikov. Turne smuči so lažje od alpskih, saj se morate z njimi vzpenjati sami ali jih celo nositi, prav tako so širše za boljšo plovnost v pršiču.

Prva stvar, ki jo morate določiti, je, kje boste najpogosteje smučali in kakšen je vaš smučarski stil. Če se boste večinoma gibali po dokaj urejenih smučiščih in radi drsite po strminah, boste potrebovali turne smuči, ki so dovolj trdne in stabilne za hitre spuste.

Moške turne smuči Völkl Rise Above 88 (2024)
Moške turne smuči Völkl Rise Above 88 (Extremevital.com)

Če pa je vaš cilj raziskovanje neokrnjenega terena in vzponi, potem boste potrebovali bolj gibljive smuči za lažje manevriranje. Dolžina turnih smuči je zelo pomembna. Kot splošno pravilo velja, da naj bi bile smuči nekoliko krajše od klasičnih alpskih smuči, vendar je natančna dolžina odvisna od vaše teže, višine in smučarskega stila.

Krajše smuči so običajno bolj okretne in primerne za strma vzpenjanja, medtem ko daljše smuči ponujajo večjo stabilnost pri spustih. Pri nakupu se je pametno tudi posvetovati s strokovnjakom v specializirani trgovini, saj vam lahko pomaga pri izbiri smuči, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam.

Vezi za turne smuči

Vezi za turno smučanje so oblikovane posebej za ta zahteven način smučanja. Pri vzponih morajo omogočati dvig petnega dela smučarskega čevlja, medtem ko se pri spustih želimo približati funkcionalnosti alpskih vezi. Turne vezi so lažje od alpskih in se običajno ne morejo kosati z njihovo varnostjo in vzdržljivostjo pri smučanju na urejenih smučiščih.

Ženske turne vezi Plum Oazo 6 (2024)
Ženske turne vezi Plum Oazo 6 (Extremevital.com)

Vse moderne turne vezi vključujejo večstopenjske podstavke za peto, znane tudi kot podpetniki ali pručke, ki olajšajo vzpone na smučeh. Varnostne jermene lahko dopolnimo z zavoro, ki je na voljo kot dodatna oprema za večino modelov.

Čevlji za turno smuko

Čevlji za turno smučanje se razlikujejo od alpskih smučarskih čevljev v več točkah. Njihova konstrukcija je namreč bolj gibljiva, da omogoča hojo in vzpon po strminah. So lažji in bolj prilagodljivi, da omogočajo udobnejšo hojo. Poleg tega imajo večinoma gumijaste podplate za boljši oprijem pri vzponih. Pri izbiri ustreznih turno smučarskih čevljev je treba upoštevati teren, kjer boste smučali, in svoje smučarske sposobnosti.

Moški turni čevlji Atomic Backland Carbon (2024)
Moški turni čevlji Atomic Backland Carbon (Extremevital.com)

Za začetnike in tiste, ki smučajo večinoma na urejenih smučiščih, so primerni bolj togi čevlji, ki zagotavljajo večjo stabilnost pri spustih. Izkušeni smučarji in tisti, ki se podajajo na neokrnjene terene, bodo morda želeli bolj gibljive čevlje, ki omogočajo večjo svobodo pri vzponih in manevriranje v zahtevnih razmerah. Pomembno je tudi, da čevlji ustrezajo vaši velikosti stopala in so udobni, saj boste v njih preživeli dolge ure na snegu.

Palice in kože za turno smučanje

Pri izbiri palic za turno smučanje je ključno upoštevati njihovo trdnost, težo in nastavitve ročajev. Palice za turno smučanje so običajno narejene iz lahkih materialov, kot je aluminij ali ogljikova vlakna, kar je še posebej dobrodošlo pri dolgih vzponih. Pri izbiri palic je treba upoštevati tudi svojo višino in udobje ročajev, ki morajo biti primerni za velikost dlani.

Kože za turne smuči Pomoca Climb Pro S-Glide
Kože za turne smuči Pomoca Climb Pro S-Glide (Extremevital.com)

Kože za turno smučanje so obvezna oprema za vzpone. Gre za trakove iz umetnega ali pravega usnja, ki se pritrdijo na spodnjo stran smuči in zagotavljajo oprijem na vzpenjajočem se terenu. Kože preprečujejo drsenje smuči nazaj in omogočajo smučarju, da se na smučeh povzpne na hrib.

Varnostna oprema za turno smuko

Plazovna oprema je nepogrešljiv del opreme za turno smučanje, saj je varnost na zasneženih pobočjih vedno lahko ogrožena. Ta oprema običajno vključuje plazovno žolno, sondo za sondiranje in lopato. Plazovna žolna omogoča iskanje zakopanih oseb v plazu, medtem ko sonda pomaga natančno locirati zakopane žrtve.

Lavinski set Pieps: lopata, sonda, žolna
Lavinski set Pieps: lopata, sonda, žolna (Extremevital.com)

Seveda je pomembno, da znate s to opremo tudi ravnati, zato obiščite kakšno namensko delavnico ali se posvetujte s strokovnjakom s tega področja. Vso našteto opremo in nasvete lahko najdete v specializirani športni trgovini Extreme Vital, ki je na voljo na več lokacijah po Sloveniji, vsi izdelki pa so na voljo tudi v njihovi spletni trgovini.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close