Turno smučanje: popoln vodič za začetnike

Obožujete zimo, sneg in vse radosti, ki jih ta prinaša s seboj? Torej ste zagotovo navdušen smučar, ki vedno raziskuje svoje meje in si želi česa novega. Če želite v uživanju na snegu spoznati še več svobode in pristnost matere narave, potem vam bo turno smučanje zagotovo pisano na kožo.

Gre za vrsto smučanja, ki ji nekateri rečejo »adrenalinska«, drugi »divja«, spet tretji pa menijo, da jo to tisto prvinsko doživetje srečanja s snegom in naravo. A kako se lotiti osvajanja neurejenih smučišč in spuščanja po strminah, ki še nikoli niso videle teptalnika snega?

Primerna telesna pripravljenost

Kot začetnik turnega smučanja se morate zavedati, da gre za dokaj naporno športno udejstvovanje. Ne le, da si je potrebno utirati progo navzdol in se boriti z nepredvidljivo naravo ter neurejeno snežno površino, pač pa je potrebno na sam start spusta tudi priti.

Na vrhove, od koder se spuščajo turni smučarji, ne vozijo žičnice ali vlečnice. Ne, na te točke se je potrebno odpraviti zgolj z močjo, ki jo bo proizvedlo vaše telo. Pri tem pa boste morali do tja prinesti tudi celotno opremo. Če kaj, potem vam telesna pripravljenost ne sme delati težav.

Ustrezno izobraževanje

Turni smučar začetnik se mora pred svojim prvim podvigom vsekakor podrobno informirati o vsem, kar je povezano s turnim smučanjem. V ta namen so še kako dobrodošle različne delavnice, kjer mojstri turne smuke, pa tudi gorski reševalci, predajajo svoje dragoceno znanje.

Potrebno se je zavedati, da boste tam zgoraj navadno sami in daleč od kakršnekoli pomoči, če bi jo potrebovali. Ne le lepote narave, na turnega smučarja prežijo tudi skrite pasti. Od nepredvidljivega vremena do nanosov snega, ki pretkano zakrijejo kakšne ovire, kot so na primer skale.

Priprava in načrtovanje turne smuke

Pred odhodom na turno smučanje se je vedno potrebno informirati o vremenskih razmerah za tisti dan. In ne za mesto, kjer živite, pač pa za hribe ali gore, kamor se odpravljate. Nemalokrat se zgodi, da se tam vreme močno razlikuje od vremenskih razmer nekoliko nižje.

Nenadoma vas lahko zajame snežni vihar ali pa na vas z vseh strani pritisne veter. V gorah ste namreč precej bolj na odprtem. Temu primerna pa morajo biti seveda tudi vaša oblačila. Največkrat se boste ob vzponu močno spotili, zgoraj pa vas bo nato mokre prezeblo do kosti. Torej, vedno imejte s seboj rezervno majico, rokavice in podobno.

Ustrezna smučarska oprema

Čeprav govorimo o smučanju, pa običajna oprema za alpsko smučanje v tem primeru ne bo zadostovala. Turne smuči in ostala oprema za turno smučanje se precej razlikuje od alpske. Gre za širše smuči za večjo plovnost, okovje, ki s posebnim sistemom dovoljuje določene gibe s čevlji in hojo v hrib.

Smuči za turno smučanje Atomic Backland 95
Smuči za turno smučanje Atomic Backland 95 (Extremevital.com)

Potem so tu posebne kože, ki nataknjene na smuči zagotavljajo trenje, da se lahko na smučeh sploh vzpenjamo. Tudi čevlji za turno smuko so nekaj posebnega. V nahrbtniku mora biti vedno voda ali čaj, kaj za pod zob, suha oblačila ter vse, kar je potrebno za varnost turnega smučarja.

Varnostna oprema

Čelade niti ne bomo posebej izpostavljali. Se pa bomo dotaknili opreme, ki je sicer smučarji ne poznajo. Na neurejenih smučiščih, visoko v gorah, na turne smučarje prežijo različne nevarnosti. Ena teh so tudi plazovi, ki vsako leto vzamejo kar nekaj življenj po svetu. Govorimo o izkušenih turnih smučarjih in hribolazcih, zato na tem mestu velja opozoriti, da s tem ni šale.

Lavinski set Pieps: lopata, sonda, žolna
Lavinski set Pieps: lopata, sonda, žolna (Extremevital.com)

Vsak turni smučar naj ima s seboj lavinski nahrbtnik (žolna, sonda, lopata), pa tudi mobilni telefon. Sploh za začetnike velja omeniti še plazovni nahrbtnik, ki deluje podobno kot airbag v vozilu, le da vas ta s svojo dodatno prostornino rešuje izpod plazu. In ne pozabite sorodnikom ali prijateljem povedati, kam se odpravljate.

Ne podcenjujte moči narave

To je eno, drugo pa, da ne precenjujte svojih sposobnosti. Marsikdo zase meni, da je pravi športnik in je pripravljen na vse napore ter presenečenja, ki jih lahko doživi na turni smuki. A bodite prepričani, da vas narava še vedno lahko preseneti na vsakem koraku. In vzpon s celotno opremo, hoja po globokem snegu, tudi ne more imeti primerjave v poletnih pohodih na okoliške planine.

Kože za smuči Pomoca Free 2.0 R2C 140 mm
Kože za turne smuči Pomoca Free 2.0 R2C 140 mm (Extremevital.com)

Zapomnite si nasvete izkušenih turnih smučarjev, predvsem pa si zapomnite besede gorskih reševalcev, ki se ničkolikokrat znajdejo v situaciji, ko je potrebno reševati tako izkušene kot tiste nekoliko manj vešče ljubitelje turnega smučanja. Naberite čim več informacij iz ustrezne literature, pridružite se kakšnemu forumu in prebrskajte spletne strani s tovrstno vsebino.

V gore se vedno podajte z velikim spoštovanjem!

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close