Kako izbrati ustrezno snowboard čelado?

Zimski športi so izjemno zabavni in zanimivi, a so zaradi nepredvidljive narave in strmih klancev lahko tudi nevarni. Med vse bolj priljubljene zimske športe sodi tudi snowboarding. V preteklosti so se nekateri posamezniki izogibali nošenju čelad, ker so bile težke, okorne, ljudje so se pod njimi potili.

Z razvojem opreme pa so čelade danes izredno udobne, ne da bi izgubljale na faktorju varnosti. Nasprotno. Izboljšujejo se tudi na tem področju in manjšajo tveganje za resnejšo poškodbo ob padcu. In razvoj se ne zaustavlja. Oblikovalci vsako leto preizkušajo in vpeljujejo nove načine izdelave, nove materiale, ki bi še izboljšali izkušnjo na snegu.

Če morda še nimate svoje snowboard čelade ali pa je ta počena oziroma ima druge znake obrabe, je zdaj prav čas, da se odločite za novo čelado. Gre za zelo pomemben kos snowboard opreme, zato si za izbiro vzemite čas. Le ustrezno izbrana snowboard čelada bo zaščitila vašo glavo. Poškodbe glave pa se lahko na zasneženih ali poledenelih površinah končajo zelo resno, celo usodno.

Pomembnost lastnosti in funkcij čelade

Seveda, osnovni namen čelade je zaščita glave. A kot poznamo različne čelade za kolesarjenje, ki so prilagojene specifikam določene vrste kolesarstva, tako poznamo tudi različne tipe snowboard čelad. Na prvi pogled je najlažje ločiti snowboard čelade, ki nudijo delno zaščito ter polnoobrazne modele. Ti modeli prekrivajo in varujejo večji del glave in obraza. Tovrstne čelade so namenjene adrenalinskim športnikom na zahtevnejših terenih. Če se s svojo snowboard desko spuščate po zmernih strminah smučišča, bodo zadostovali enostavnejši modeli.

Moška snowboard čelada Smith Maze MIPS (2022)
Moška snowboard čelada Smith Maze MIPS (Extremevital.com)

Pri izboru čelade pa je potrebno upoštevati tudi različne prilagoditve in lastnosti, ki jih čelada ponuja. Pomembno je na primer upoštevati različne tipe podlog čelad, ki so odgovorne za to, da bo vaš zimski izlet udoben in topel. Če vas pogosto zebe, se odločite za debelejšo vrsto podloge, ki jo lahko po potrebi tudi snamete. Morda pa ste bolj »vroči«. V tem primeru preverite modele z razvitimi zračnimi sistemi. Prilagodljivi zračni sistemi na čeladah omogočajo, da čelado prilagodite glede na zunanje vreme in temperaturo. Z učinkovitim prezračevalnim sistemom se boste izognili tudi potenju ob intenzivnem deskanju ali po celem dnevu na smučišču.

Izbira prave velikosti snowboard čelade

Pogosta napaka, ki jo posamezniki v želji po hitrem nakupu storijo, je, da velikost čelade ocenjujejo, ne da bi čelado pomerili v živo ali izmerili obseg glave. Če želimo, da čelada služi svojemu namenu in nas zaščiti, se nam mora tudi dobro prilegati. Pred izbiro velikosti si s šiviljskim metrom izmerimo obseg glave. V pomoč bodo tudi preglednice mer, ki služijo kot vodilo pri določanju velikosti.

Otroška snowboard čelada Salomon Player Combo JR (2022)
Otroška snowboard čelada Salomon Player Combo JR (Extremevital.com)

Ko čelado pomerite, ne pozabite na podkapo, kapo ali drugo toplotno zaščito ušes, ki jo boste uporabljali med deskanjem na snegu. Tako preprečite, da bi si nehote kupili preozko čelado. A čelada tudi ne sme biti preširoka, saj bi se glave oprijemala le ohlapno. Snowboard čelada mora na glavo zlesti gladko, brez uporabljene znatne sile, če pa pomigate z glavo, se čelada ne sme premikati levo in desno. Ti namigi vam lahko pomagajo pri izbiri ustrezne velikosti.

Extreme Vital: snowboard čelade TOP proizvajalcev

Če čelado kupujete pri zaupanja vrednem ponudniku, lahko z mirnejšo vestjo preizkušate različne modele, saj veste, da na vas čakajo najboljši izdelki. Snowboard čelade pri Extreme Vital so na voljo v širokem cenovnem razponu, zato ste lahko prepričani, da v omenjeni športni trgovini najdete popoln model zase.

Ženska snowboard čelada Salomon Icon LT je narejena s polikarbonatno školjko, kar daje čeladi večjo obstojnost, skupaj s kombinacijo z notranjo peno, ki pomaga pri absorpciji udarcev, pa ustvarja visoko raven zaščite in mehkobo pri nošenju.

Ženska snowboard čelada Salomon Icon LT (2022)
Ženska snowboard čelada Salomon Icon LT (Extremevital.com)

AirFlow koncept konstrukcije omogoča optimalen in stalen pretok zraka, s čimer lahko tudi regulirate temperaturo. Podloge notranje strani čelade so odstranljive in pralne, čelada pa je kompatibilna z avdio sistemi.

Čelada Smith Vantage se s posebnim prilagodljivim oblikovanjem prilega celotni glavi, po celotni čeladi je tudi razporejenih 21 zračnih odprtin, ki zagotovijo učinkovit pretok zraka. Čeladi udobje dodajajo še kvalitetne ušesne podloge. Podloga čelade XT2 Performance je antibakterijska.

Ženska snowboard čelada Smith Vantage (2022)
Ženska snowboard čelada Smith Vantage (Extremevital.com)

Eden izmed najbolj prodajanih modelov znamke POC pa je model Fornix, ki s tehnologijo MIPS uspe združiti varnost in izjemno lahkost. Ta tehnologija deluje ob udarcih z glavo tako, da notranja upogljiva školjka omeji rotacijske sile na možgane in vas tako zaščiti.

Ženska snowboard čelada POC Fornix MIPS
Ženska snowboard čelada POC Fornix MIPS (Extremevital.com)

Kljub svoji lahkosti je izjemno trdna in skoraj neprebojna. Dva zračnika ima spredaj, dva na zatilju, postavljeni pa so tako, da ob nošenju snowboard očal odvajajo vlago in s tem poskrbijo za jasen vid.

Izjemne kvalitete iste znamke je čelada za moške POC Meninx RS MIPS. Ojačana je z aramidnimi vlakni, kar ustvarja trpežen oklep, hkrati pa je zelo udobna. Tudi ta čelada ima zračnike proti rošenju očal in omogoča nastavljivo prezračevanje.

Moška snowboard čelada POC Meninx RS MIPS
Moška snowboard čelada POC Meninx RS MIPS (Extremevital.com)

Omenimo še moško čelado Smith Maze MIPS, ki navduši s čistim dizajnom in mat izgledom. O prednostih tehnologije MIPS, ki zmanjša rotacijske sile na možgane, smo že zapisali, čelado pa krasi tudi devet fiksnih zračnikov, ki poskrbijo za konstanten pretok zraka.

To je le nekaj modelov snowboard čelad, ki so na voljo v specializirani trgovini s športno opremo Extreme Vital. V izjemni ponudbi boste našli modele priznanih blagovnih znamk, kot so K2, Salomon ter že omenjeni POC in Smith. Če boste pri izbiri imeli težave, se obrnite na strokovno osebje trgovine, ki vam bo znalo najbolje svetovati.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close