Zakaj hitro hujšanje ni priporočljivo?

Hitro hujšanje nikoli ni dobra odločitev za zdravje. S hitrim načinom hujšanja običajno želimo po hitrem postopku odpraviti kilograme, ki so se nabrali v zimskem obdobju, ko smo manj fizično aktivni. Ko se približuje poletje, si zlasti ženske želijo imeti lepo in estetsko oblikovano telo in ravno zaradi tega iščejo bližnjice, s katerimi bi prišle do želenih rezultatov.

Hiter način hujšanja pa običajno prinaša le kratkoročne rezultate. Če želite obdržati idealno težo, je veliko bolj priporočljivo, da shujšate postopoma in se ne poslužujete hitrih diet. Za doseganje ciljev pri hitrem hujšanju je potrebno vložiti veliko truda. Treba je jesti manj in se veliko gibati. Takšen način življenja pa je za marsikoga naporen in ga je pogosto težko vzdrževati.

Vse o zdravem in učinkovitem hujšanju na: https://www.hujsanje.si/

Kako se znebiti odvečnih kilogramov?

Običajna klasična zapoved pri izgubljanju telesne teže je, da naj oseba izgubi 1 do 2 kilograma na teden. Čeprav se to morda zdi počasen tempo hujšanja, je veliko verjetneje, da boste tako dolgoročno gledano lažje ohranjali želeno težo, kot če bi odvečne kilograme izgubili v krajšem časovnem obdobju.

Vedeti morate, da pol kilograma maščobe vsebuje 3.500 kalorij. Če želite na primer izgubiti pol kilograma na teden, morate torej porabiti 500 kalorij več, kot jih vsakodnevno zaužijete. Če zelo hitro hujšate, morda ne boste izgubili toliko maščobe, kot bi to storili z zmernejšo hitrostjo hujšanja. Namesto tega pa boste izgubljali vodo ali celo pusto tkivo, saj je v kratkem obdobju nemogoče porabiti toliko maščobnih kalorij.

Športna aktivnost in hujšanje
Zgolj dieta ne bo dovolj, potrebna bo tudi redna športna aktivnost.

Seveda lahko občasno preizkusite tudi kakšen hitrejši način hujšanja. Vedeti pa morate, da je hitrejše izgubljanje teže varno le, če je storjeno na pravi način in s pomočjo zdravnika. Zdravniki vam na primer lahko predpišejo zelo nizko kalorično dieto za hitro izgubljanje kilogramov, če vam debelost povzroča resne zdravstvene težave.

A kot že omenjeno, takšna ekstremna dieta nujno potrebuje zdravniški nadzor. Pri tem pa morate vedeti, da četudi boste kilograme hitro izgubili, jih boste lahko zelo hitro pridobili nazaj, zato boste morali po končani dieti veliko bolj paziti na prehrano.

Hitro hujšanje le na začetku

Nekatere diete imajo na začetku nekakšno začetno fazo, ki vam pomaga, da lažje začnete izgubljati odvečne kilograme. Za primer lahko vzamemo dieto, ki jo predpisuje ameriška kinika Mayo. Ta dieta ima fazo hitrega zagona, v kateri oseba v prvih dveh tednih izgubi 6 do 10 kilogramov. S takšnim pristopom lahko hitro shujšate, saj dieta vsebuje ogromno zdravih in varnih strategij hujšanja, brez trikov ali ekstremnih postopkov.

Po začetnem dvotedenskem obdobju pa se preide na priporočeno izgubo enega do dveh kilogramov na teden, kar vam omogoča in daje dovolj časa, da sprejmete potrebne spremembe v svojem načinu življenja.

V tem obdobju se privadite na zdravo prehrano in povečate telesne aktivnosti. Vse to je namreč potrebno, če si želite shujšati in nato dolgoročno vzdrževati pravilno telesno težo. Le tako boste s postopkom hujšanja tudi zadovoljni, saj boste težko pridobljene rezultate tudi ohranili.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close