Zdravilni učinki kurkume in ingverja

Kurkuma in ingver sta dva gomolja, ki ju lahko imenujemo kar rock zvezdi prehrane. Lahko ju uživate posamično ali pa njuno moč združite in tako še učinkoviteje poskrite za svoje zdravje.

Kurkumo in ingver ljudje uživajo že stoletja, sčasoma sta ustvarili sloves super živil, saj imata resnično koristne učinke na zdravje. Tu si lahko preberete, katere so njune glavne koristi in kako ju lahko začnete uživati tudi vi.

Kaj sta kurkuma in ingver?

Kurkuma in ingver nista novi živili – obe ljudje uživajo že tisoče let. Ingver izvira iz starodavne Kitajske, kjer so ga uporabljali kot začimbo in zdravilo. Ingver je dolgo veljal za zdravilo proti slabosti, bolečinam in prebavnim motnjam. S Kitajske se je njegova raba razširila po celotni Aziji ter je nato prešla tudi v Evropo, kjer ga dandanes najdemo v marsikaterem gospodinjstvu.

Tudi kurkuma se je v preteklosti gojila najprej v jugovzhodni Aziji. In tudi dandanes je njen glavni proizvajalec Indija. Pri obeh rastlinah je za živilo uporabna korenika, ki v podzemnem delu ob straneh proizvaja poganjke. Obe rastlini sta znani tudi po bujnem in krasnem cvetenju.

1. Za lajšanje bolečin

Kot je domnevala že tradicionalna kitajska medicina, kurkuma in ingver lahko lajšata bolečine pri različnih boleznih. Ugotovljeno je bilo, da kurkumin, odlična protivnetna spojina v kurkumi, pomaga lajšati simptome bolečih pri vnetnih boleznih, kot sta artritis in kolitis.

Kurkuma
Kurkuma vsebuje kurkumin – učinkovito protivnetno spojino.

Študija komplementarne in alternativne medicine je pokazala, da lahko pri ženskah z bolečimi menstruacijami izredno pomaga ingver. Študentke, ki so med študijo pet dni, trikrat na dan jemale 500 mg kapsulo ingverjevega koreninskega prahu, so imele bistveno manj bolečin pri menstruaciji kot tiste, ki kapsul niso jemale.

Nekatere študije so potrdile, da naj bi koristi ingverja vplivale tudi na zmogljivost pri športnih obremenitvah in olajšale bolečine po vadbi. Uživanje 2 gramov ingverja, segretega ali surovega, vsak dan, 11 zaporednih dni, je zmanjšalo bolečine in napor pri vseh udeležencih študije.

2. Bogata z antioksidanti

Ingver in kurkuma sta odlična vira antioksidantov, ki so odlični za zaščito telesa. Antioksidanti, ki jih najdemo v ingverju, lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in raka, zlasti v kombinaciji s česnom. Kurkuma pa vsebuje še več antioksidantov. Študija iz leta 2012 je pokazala, da ima kurkuma skorajda sedemkrat več antioksidantov kot ingver.

3. Protivnetno delovanje

Obe živili, tako kurkuma kot ingver, imata izredno močne protivnetne lastnosti. V ingverju se nahaja gingerol, ki rastlini daje značilen pekoč okus in močne zaščitne lastnosti. Ugotovljeno je bilo, da gingerol izboljšuje vnetna stanja pri prehladih ter črevesnih boleznih.

Tudi kurkuma ima podobne lastnosti. Kurkumin ima, kot smo že omenili, odlične protivnetne lastnosti. Njegova učinkovitost je povzročila radovednost glede razvoja zdravil na osnovi kurkumina za zdravljenje bolezni.

Kot mnogi klasični pari v prehrani sta tudi ingver in kurkuma resnično najboljša skupaj. Študija v International Journal of Rheumatic Diseases je testirala učinke mešanice ingverja in kurkume na simptome revmatoidnega artritisa. Čeprav je bila študija opravljena na podganah, je bil protivnetni tonik iz ingverja in kurkume učinkovitejši od enega izmed klasičnih zdravila za artritis.

Protivnetne lastnosti kurkume in ingverja lahko vplivajo tudi na naš endokrini sistem, katerega hormoni uravnavajo številne telesne funkcije. Ena izmed študij je pokazala, da lahko ingver in kurkuma s svojimi hormonskimi učinki vplivata na porazdelitev maščob po telesu.

4. Za zdravje srca

Kurkuma in ingver sta odlična tudi za zdravje srca. Povišani krvni tlak se lahko pojavi, ko se obloge in trombociti zataknejo v žilah. To poveča stres za srce, ko prečrpava kri, kar poveča krvni tlak. Ugotovljeno je bilo, da ingver izboljšuje krvni obtok, kar preprečuje, da bi se obloge in krvni strdki zataknili.

Kurkuma ima tudi učinke za zniževanje krvnega tlaka, ki so večinoma povezani z zmanjšanjem vnetja. Nekatere raziskave so pokazale, da kurkuma lahko zmanjša holesterol, ki se absorbira v črevesju, kar lahko ščiti tudi pred drugimi boleznimi srca in ožilja.

5. Pomagata v boju protu raku

Revija JCO Global Oncology je objavila študijo, v kateri je analizirala, katere začimbe imajo lahko vlogo pri preprečevanju raka. Ingver in kurkuma sta hitro prišla na vrh seznama. Obe živili lahko zaustavita tvorbo znanih rakotvornih snovi nitroaminov in nitroamidov. To so tiste spojine, zaradi kateri so ljudje pri suhomesnatih izdelkih postali sumljivi na nitrite.

Ingver
Ingver kot zdravilna začimba v kuhinji vsakega gospodinjstva.

Kurkuma je odlična tudi za kadilce. Pripomore namreč pri izločanju rakotvornih spojin, ki so nevarne za zdravje kadilcev, hkrati pa v telesu poveča zaščitne spojine, kot so antioksidanti. Glede na vse raziskave o toksinih v okolju so sveža zelišča in začimbe odličen zaščitni dodatek v zdravje.

6. Blaži želodčne težave

Številne študije so preučevale, zakaj ingver pomirja razdražen želodec. Gingerol, antioksidativna spojina v ingverju, komunicira s serotoninskimi receptorji v možganih, da pomaga lajšati nelagodje. To ima lahko terapevtske posledice za nosečnice in tudi za ljudi na kemoterapiji.

7. Ojačajte svoj imunski sistem

Ingver se pogosto priporoča pri prehladu. Študije so dokazale, da ingver vpliva na nastajanje sluzi v dihalnih poteh in s tem odvrača virusna obolenja. Ko pride sezona gripe, bi se splačalo uživati tudi kurkumo. Kurkuma in njeni protivnetni učinki nas namreč lahko zaščitijo tudi pred gripo in pljučnico.

Pri naslednjem prehladu si torej skuhajte čaj iz kurkume in ingverja, saj boste tako lažje premagali viruse, ki so vas napadli.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close