9 izjemnih učinkov lososa na zdravje

Losos je eno od najbolj hranljivih živil na našem planetu, zato je prav, da mu posvetimo nekaj pozornosti. Ta izjemno priljubljena mastna riba ni samo bogata s hranili, ampak lahko močno zmanjša določene dejavnike tveganja za različne bolezni sodobnega časa.

Za nameček pa je losos tudi izjemno okusen, vsestranski in široko dostopen. Zato vam v nadaljevanju članka predstavljamo nekaj izjemnih učinkov lososa, zaradi katerih bi ga morali redno vključevati v svojo prehrano.

1. Losos znižuje krvni tlak in izboljšuje delovanje arterij

Splošno znano dejstvo je, da je losos eden od najboljših virov dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin. Omega-3 maščobne kisline prispevajo k zmanjšanju različnih vnetij v organizmu, znižujejo krvni tlak, zmanjšujejo tveganje za nastanek raka in izboljšujejo delovanje arterij. To je še posebej izrazito pri ljudeh s prekomerno telesno težo, visokim holesterolom in pri kadilcih.

Za razliko od ostalih maščob veljajo omega-3 maščobne kisline za bistvene oziroma esencialne. To pomeni, da jih telo ne more samo proizvesti, ampak moramo za to poskrbeti sami z ustrezno prehrano. Če boste losos zaužili vsaj v dveh obrokih na teden, boste s tem zadostili potrebam po omega-3 maščobnih kislinah.

2. Losos poskrbi za zdravje kosti in ohranja mišično maso

Losos je bogat z visoko kakovostnimi beljakovinami. Te so, poleg omega-3 maščob, drugo bistveno hranilo, ki ga morate vnesti v svojo prehrano. Beljakovine imajo v telesu številne pomembne vloge, med drugim zdravijo poškodbe, varujejo kosti ter med hujšanjem in s staranjem ohranjajo mišično maso.

3. Losos je potreben za proizvodnjo energije

Losos je odličen vir vitaminov B, med katerimi so še posebej pomembni vitamin B12, niacin, vitamin B6, riboflavin, tiamin in folna kislina. B vitamini so ključnega pomena pri pretvorbi hranil v energijo, zmanjšujejo razna kronična vnetja, ki lahko vodijo v bolezni, prav tako pa vplivajo na optimalno delovanje možganov in živčnega sistema.

4. Z lososom boste zadostili potrebam po kaliju

Losos vsebuje tudi veliko kalija, kar še posebej velja za divjega lososa, ki vsebuje celo več kalija kot enakovredna količina banane. Kalij je ključnega pomena pri uravnavanju krvnega tlaka. Skupaj z natrijem znižuje krvni tlak, tako da preprečuje prekomerno zadrževanje vode, poleg tega pa tudi zmanjšuje tveganje za možgansko kap.

5. Losos izboljšuje delovanje ščitnice

Selen je mineral, ki ga najdemo v tleh in nekaterih živilih. Telo ga sicer potrebuje le v majhnih količinah, kljub temu pa je za delovanje človeškega organizma zelo pomemben.

File lososa
Losos vsebuje ogromno hranil, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.

Študije so pokazale, da selen ščiti naše kosti, zmanjšuje ščitnična protitelesa pri ljudeh z avtoimunsko boleznijo ščitnice in zmanjšuje tveganje za nastanek raka. 100 gramov lososa zagotavlja kar 75 do 85 % dnevnega vnosa selena. Izkazalo se je, da redno uživanje lososa lahko pomembno izboljša raven selena.

6. Losos koristi zdravju srca, živčnemu sistemu in koži

Losos vsebuje astaksantin, posebno spojino, ki je pripadnica antioksidantov. Lososu sicer daje značilen rdeč odtenek, na naše zdravje pa ima izjemne učinke. Astaksantin uravnava koncentracijo dobrega in slabega holesterola in s tem zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Prav tako preprečuje kopičenje maščobnih oblog v arterijah, ščiti možgane ter živčni sistem pred različnimi vnetji in preprečuje poškodbe kože.

7. Losos koristi pri obvladovanju telesne teže

Losos velja za nizko kalorično živilo. Pogosto uživanje lososa vam pomaga pri spopadanju z odvečnimi kilogrami in obvladovanju telesne teže. Z visoko vsebnostjo beljakovin pomaga uravnavati hormone, ki nadzorujejo apetit, zato boste imeli občutek sitosti. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko omega-3 maščobne kisline spodbujajo hujšanje in zmanjšujejo trebušno maščobo pri posameznikih s prekomerno težo.

8. Losos pomaga v boju proti različnim vnetjem

Losos je močno orožje proti vnetjem, ki so glavni vzrok za večino kroničnih bolezni, vključno z boleznimi srca, sladkorno boleznijo in rakom. Pogosto uživanje lososa je povezano z nižjo koncentracijo belih krvnih celic, ki so najpogostejše merilo kroničnega vnetja.

9. Losos zaščiti zdravje možganov

Vključevanje lososa v prehrano bo bistveno izboljšalo tudi delovanje možganov. Mastne ribe, prav tako pa tudi uživanje ribjega olja, zmanjšujejo simptome depresije, ščitijo zdravje možganov, zmanjšujejo tesnobo, upočasnjujejo starostno izgubo spomina in zmanjšujejo tveganje za demenco.

Losos je nedvomno okusno živilo. A vas ne bo navdušil le s svojim edinstvenim okusom, ampak tudi številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Za nameček vsega pa ga lahko pripravite na najrazličnejše načine, zato se ga ne boste nikoli naveličali.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close