Zakaj je avokado kralj vseh sadežev?

Morda ste bili vse do zdaj prepričani, da avokado sodi med zelenjavo, vendar je v resnici sadež, ki ga mnogi označujejo kot sadni puter ali vegansko smetano. Zanimiv podatek je tudi ta, da je podobno kaloričen kot smetana ali puter, a je v primerjavi z njima bolj hranljiv in nasiten.

Avokado se lahko uporablja tako v slanih kot sladkih jedeh, in to na različne možne načine. Ponaša se z odličnimi prehranskimi lastnostmi, zato je pogosto poimenovan tudi kot kralj sadežev.

Pomembne prehranske lastnosti avokada

Avokado je zlasti znan po tem, da lahko v veliki meri pripomore k velikemu občutku sitosti. Vsebuje veliko nenasičenih maščob omega 9. Za te maščobe je značilno, da skrbijo za zdravo presnovo, ščitijo srce in ožilje, preprečujejo kopičenje maščob okoli trebuha ter notranjih organov.

V kralju sadežev se nahajata dva ključna karotena – lutein in zeaksantin, zato lahko trdimo, da pripomore k večjemu zdravju vida. Znan je tudi po tem, da odlično poskrbi za prebavo, saj vsebuje precej vlaknin.

Avokado
Avokado je poln snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje.

Avokado vas prav tako dobro zaščiti pred stresom, saj spodbuja delovanje glutationa. Pomaga pri blaženju vnetij, nekateri so zaradi njegove uporabe videti vsaj nekaj let mlajši ter se bolje počutijo.

Odličen partner številnim živilom

Zagotovo se strinjate, da okus avokada sam po sebi ni prav nič posebnega, a je lahko odličen partner številnim živilom. Z njim lahko obogatite vsak kos mesa ali ribe, dodate ga k ocvrtim jajcem, z njim nadevate papriko ali premažete liste zelenjave.

Ljubitelji ga pogosto po kosih narežejo v zeleno solato in vse skupaj začinijo še z okusno gorčično polivko. Kose lahko razporedite po pečeni zelenjavi ali po drugih kosih živil.

Nega kože z avokadom

Avokado pa se ne uporablja samo v kuhinji, temveč je lahko tudi izvrsten pripomoček pri negi kože. Olje iz avokada odlično nahrani kožo ter ji daje veliko mero sijaja. Nekateri ga uporabljajo kot rešitev pri reševanju težav z luskavico.

Avokado za nego kože
Avokado je kralj sadežev, ki se uporablja tudi za nego kože.

Spet drugi ga koristno uporabijo pri izdelovanju mask za lase. Vključijo ga med druga sredstva, ki poskrbijo za zdrave, lepe ter sijoče lase.

Kralj sadežev dostopen na vsakem koraku

Če do sedaj avokada še niste uspeli kupiti, ker vam morda na prodajalni polici niti ni izgledal privlačen oziroma mikaven za nakup in ker o njem niste vedeli prav dosti, je sedaj idealna priložnost, da ga vključite tudi v svoje gospodinjstvo ter mu ponudite priložnost.

Ker se bo zagotovo izkazal v kuhinji ali pri negi vaše kože, boste po njem posegali pogosto. V to smo prepričani. K sreči avokado lahko kupite v vsaki trgovini z živili in to po povsem dostopni ceni.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close