Glutenska intoleranca: vse, kar morate vedeti

Glutenska intoleranca ali neceliakalna občutljivost na gluten ima nekatere enake simptome kot celiakija. Lahko povzroča precejšnje nelagodje, napihnjenost, drisko, bolečine v trebuhu in drugo. Intoleranco na gluten torej pogosto zamenjujejo s celiakijo, a gre za povsem ločeni bolezni.

Celiakija je huda avtoimunska bolezen, ki lahko poškoduje prebavni sistem. Za razliko od celiakije pa ni povsem jasno, zakaj prihaja do simptomov intolerance na gluten. Kljub temu lahko zapišemo, da ne vključuje imunskega sistema in poškodb prebavil ali gastrointestinalnega trakta.

Ljudje intoleranco na gluten pogosto zamenjujejo tudi z alergijo na pšenico. Slednja je lahko življenjsko nevarna, ker nekateri simptomi lahko poslabšajo dihanje ali povzročijo izgubo zavesti, kar pa seveda ne velja za intoleranco na gluten. Simptomi intolerance na gluten so manj hudi kot pri celiakiji ali alergiji na pšenico.

7 simptomov preobčutljivosti na gluten

Kmalu po zaužitju glutena se pri nekaterih osebah pojavijo določeni simptomi. Kombinacija simptomov je lahko različna. Ljudje, ki poročajo o preobčutljivosti na gluten, navajajo nekatere pogoste simptome. Pojavijo se, ko v svojo običajno prehrano vključijo živila z glutenom.

 • Driska in zaprtje. Občasno pojavljanje prebavnih težav je normalno, vendar pa to lahko pomeni, da gre za osnovno bolezen. Ljudje s celiakijo imajo lahko tudi diarejo ali zaprtje. Njihovo blato ima lahko zelo neprijeten vonj, ker bolezen povzroča slabo absorpcijo hranilnih snovi.
 • Napihnjenost. Gre za občutek polnega želodca, kar je lahko sila neprijetno in dolgotrajno. Pogosto se pojavi še občutek kopičenja plinov. Najpogostejši razlog za to je prenajedanje, a težava ni nujno povezana zgolj z zaužitjem hrane. Obstajajo namreč še drugi razlogi.
 • Bolečine v trebuhu. Pojavijo se lahko zaradi marsičesa. Kljub temu pa tisti, ki poročajo o občutljivosti na gluten, pogosto opažajo, da so bolečine v trebuhu pogoste in brez drugega očitnega razloga.
Bolečine v trebuhu
Glutenska intoleranca povzroča napihnjenost in bolečine v trebuhu.
 • Utrujenost. To je še eden od simptomov, ki ga ljudje težko prepoznajo, saj ima lahko veliko različnih vzrokov, ki pa niso povezani z nobenim zdravstvenim stanjem. Ljudje z intoleranco na gluten imajo lahko vztrajne občutke utrujenosti, ki ovirajo njihovo vsakdanje delovanje.
 • Slabost. Pri ljudeh z intoleranco na gluten se lahko pojavi slabost, zlasti po zaužitju obroka, ki vsebuje gluten. Slabost ima lahko še druge številne vzroke, a če se pogosto pojavi po zaužitju glutena, je to znak intolerance na gluten.
 • Glavobol. Redni glavoboli so še eden od najpogostejših simptomov, ki se pojavi pri ljudeh z intoleranco na gluten.
 • Drugi simptomi. Pri preobčutljivosti na gluten se lahko pojavijo še drugi simptomi, čeprav so manj pogosti. To so lahko bolečine v mišicah in sklepih, depresija, anksioznost, zmedenost, hude bolečine v trebuhu, slabokrvnost.

Diagnosticiranje glutenske intolerance

Če sumite intoleranco na gluten, se najprej prepričajte, da ne gre za hujšo bolezen, kot je celiakija ali alergija na pšenico. To lahko storite z odvzemom vzorca krvi, ki se analizira za ugotavljanje prisotnosti protiteles, ki bi lahko kazala na celiakijo ali omenjeno alergijo. V nekaterih primerih so lahko potrebni še drugi testi.

Ko zdravnik izključi resnejšo bolezen, še vedno težko potrdi, ali je prisotna intoleranca na gluten ali ne, kar za takšno ugotavljanje ni testov. Najpogostejša metoda za diagnosticiranje je zmanjšanje ali odstranjevanje glutena iz prehrane in spremljanje sprememb simptomov. Pri tem vam lahko pomaga tudi vodenje prehranskega dnevnika, v katerega si zapisujete, katera živila uživate in kateri simptomi vas po tem spremljajo.

Živila, ki se jim raje izogibajte

Ljudje z glutensko intoleranco se morajo izogibati živilom, ki vsebujejo gluten. To so:

 • pšenica in vsi derivati pšenice (npr. pira),
 • ječmen,
 • rž,
 • pivski kvas, ki se običajno pridobiva iz piva.

Iz prehrane torej velja izključiti več živil in pijač. Najpogostejša živila, ki vsebujejo gluten, so:

 • testenine,
 • kruh in pecivo,
 • žita,
 • palačinke in vaflji,
 • piškoti in krekerji,
 • različne omake,
 • pivo,
 • pijače iz slada.

Zmanjšati ali povsem izločiti gluten?

Najprej je dobro vedeti, da celiakija prizadene zgolj 1 % ljudi. Po nekaterih podatkih je glutenska intoleranca razširjena med 0,5 do 13 % prebivalstva. Bolezni sta torej precej redki, a simptomi, ki so povezani z njima, so zelo razširjeni ter imajo številne možne vzroke. To pomeni, da lahko hitro napačno prepoznate intoleranco na gluten.

Težavo lahko še dodatno poslabšajo trendi prehranjevanja, ki kažejo, da ima uživanje glutena škodljive posledice za zdravje. Le malo raziskav kaže na to, da bi izključitev glutena iz prehrane koristila zdravju ljudi, ki nimajo zdravstvenih težav, kot sta celiakija in alergija na pšenico. Tudi pri ljudeh, pri katerih je ugotovljena glutenska intoleranca, ni povsem jasno, koliko koristi jim dejansko prinaša brezglutenska dieta.

Kako zmanjšati vnos glutena?

Medtem ko morajo bolniki s celiakijo gluten izločiti iz prehrane takoj, ko jim zdravnik postavi diagnozo, pa mnogi z intoleranco na gluten počasi zmanjšujejo vnos glutena in ga torej ne izločijo takoj.

Pomaga na primer, da pričnete z enim brezglutenskim obrokom na dan in to počasi povečujete. Za vse z glutensko intoleranco morda ne bo koristno, če bodo gluten povsem izločili iz prehrane, ker so simptomi pri ljudeh različno hudi. Nekateri lahko uživajo majhne količine glutena, ne da bi pri tem imeli kakršne koli simptome.

Če sumite, da ste preobčutljivi na gluten, najprej obiščite zdravnika, preden pričnete spreminjati svojo prehrano. Če nekdo namreč nima celiakije, a se počuti bolje, ko zmanjša uživanje glutena, mora biti kljub vsemu pri spremembi prehrane zelo previden.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close