Smučarski čevlji: pogosta vprašanja in odgovori

Pred nakupom smučarskih čevljev se vedno pojavi kar nekaj vprašanj, saj si vsakdo želi najti najprimernejše zase. Ni hujšega občutka na smučišču kot utesnjene in boleče noge, mrzli prsti ali občutek, da smo v pancerje zazidani. Smučarski čevlji morajo nuditi tudi nekaj fleksibilnosti.

V tem pogledu je nujno čevlje preizkusiti v trgovini, upoštevati nekaj ključnih nasvetov in se za nakup odločiti šele, ko so na kupu prav vse informacije. Ni nepomembno niti to, za kateri način smučanja jih potrebujete in kakšno je vaše smučarsko znanje.

Katere vrste smučarskih čevljev so na voljo?

Obstajajo različne vrste smučarskih čevljev:

 • On-piste smučarski čevlji so tisti, ki se uporabljajo pri klasičnem alpskem smučanju na urejenih smučiščih. Imajo trdno zunanjo školjko za podporo in prenos moči na smuči ter notranji vložek za večje udobje in ohranjanje temperature.
 • Freeride smučarski čevlji so zasnovani za smučanje izven urejenih smučišč in raziskovanje neokrnjenega terena. Ti čevlji imajo bolj fleksibilno školjko in omogočajo večjo svobodo gibanja v gležnju za lažje manevriranje in hojo v globokem snegu.
 • Turni smučarski čevlji so namenjeni za turno smučanje, ki vključuje vzpon s smučmi in spust po neurejenem terenu. Imajo kombinacijo funkcij za vzpon, kot je svobodno gibanje v gležnju, in za spust, kot je trdota školjke za dober prenos moči.
Turni smučarski čevlji Tecnica Zero G Tour Scout (2024)
Moški turni smučarski čevlji Tecnica Zero G Tour Scout (Extremevital.com)
 • Telemark smučarski čevlji so namenjeni smučanju v telemark tehniki, ki vključuje upogibanje kolena med zavoji. Imajo mehkejšo školjko in gibljiv vložek za večjo svobodo gibanja v gležnju.
 • Tekmovalni smučarski čevlji so na voljo zelo izkušenim in zahtevnim smučarjem. Ti so posebej zasnovani in imajo zelo trdo zunanjo školjko za maksimalen prenos moči in stabilnost pri visokih hitrostih.
 • Freestyle smučarski čevlji so namenjeni prostemu slogu, smučanju v snežnem parku, na skakalnicah in pri izvajanju trikov. Imajo bolj gibljivo školjko in dodatno oblazinjenje za absorpcijo udarcev.

Kaj je flex in zakaj je pomemben?

Flex je izraz, ki se uporablja za opis trdote ali togosti smučarskega čevlja. Predstavlja stopnjo, kako težko je upogniti smučarski čevelj v smeri naprej. Trdota flexa vpliva na prenos moči s smučarjevih nog na smuči, nadzor nad smučmi in odzivnost smučarskega čevlja na gibanje.

Smučarski čevlji Nordica Speedmachine 110 (2024)
Moški smučarski čevlji Nordica Speedmachine 110 (Extremevital.com)

Flex smučarskega čevlja je ocenjen s številkami, običajno od 60 do 130 in več. Nižja številka (npr. 80) predstavlja mehkejši flex, medtem ko višja številka (npr. 130) označuje trši flex. Izbira pravilnega flexa je pomembna, saj je odvisna od smučarskega sloga, stopnje znanja in osebnih preferenc.

 • Mehkejši flex je običajno bolj primeren za začetnike, rekreativne smučarje in nežnejši spol, saj omogoča lažje upogibanje smučarskega čevlja in manjšo napetost v nogah.
 • Trši flex je izbira za izkušene smučarje in tekmovalce, saj zagotavlja večjo natančnost pri vodenju smuči, moč in odzivnost.

Pri izbiri smučarskih čevljev se je najbolje posvetovati s strokovnjakom v specializirani trgovini, saj vam bodo lahko najbolje svetovali glede pravilnega flexa, ki ustreza vašim potrebam in sposobnostim.

Je številka stopala merilo za izbiro smučarskih čevljev?

Žal vemo, da številka stopala ni vedno merodajna pri nakupovanju obutve. Številke se lahko od znamke do znamke razlikujejo in prav nič drugače ni pri smučarskih čevljih. Ravno zato se nakup preko spleta svetuje zgolj v primeru, ko ste določene čevlje predhodno že preizkusili v trgovini ali pri nekom, ki jih že uporablja.

Ženski smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 85 GW (2024)
Ženski smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 85 GW (Extremevital.com)

Paziti je treba tudi na druge dimenzije in obliko notranjosti smučarskega čevlja, saj nekaterim dela preglavice visok nart ali nekoliko širša oblika stopala. Smučarske čevlje vedno preizkusimo na licu mesta, pri čemer imamo obute tudi smučarske nogavice. Noga ne sme biti preveč utesnjena, pred prsti pa mora ostati malenkost prostora, a vendarle ne preveč. Ne pozabite čevljev v celoti zapeti in se z njimi sprehoditi po trgovini.

Kateri sistemi zapenjanja pancerjev obstajajo?

Kar se tiče zapenjanja smučarskih čevljev, najprej pomislimo na zaponke, čeprav poznamo več sistemov:

 • Zaponke za zapenjanje uporablja večina smučarskih čevljev. Navadno gre za tri do štiri zaponke, ki jih je mogoče prilagoditi na različne dolžine.
 • Velcro trakovi ali ježki so pogosto uporabljeni v kombinaciji z zaponkami. Ti trakovi omogočajo dodatno prilagodljivost in tesnost zapenjanja.
 • Zategovalni sistemi s kabli (sistem BOA) pa vključujejo vrtilno kolutno zaponko, ki preko kabla omogoča enostavno in natančno zategovanje smučarskega čevlja. Ta sistem omogoča tudi hitro in enostavno sproščanje zapenjanja.

Nekoč se je smučarski čevelj zavezovalo tudi s klasičnimi vezalkami, ki pa so že kar nekaj časa nazaj povsem izginile.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close