Kako otroka naučiti smučati?

Še preden se podate na zahtevno pot poučevanja smučanja svojega otroka, razmislite o tem, ali je vaš malček za ta podvig sploh primerno motiviran. Če v domačem okolju ni prav dosti slišal o tej vrsti športa in se niti ni udeleževal izletov ali dopustov, kjer se je predvsem smučalo, vas pri učenju čaka korak več: ustrezna motivacija.

Sicer pa je dobro pred učenjem presoditi še o tem, ali je vaš mali junak dopolnil dovolj let, da ga obujete v smučarske čevlje ter ustrezno opremite s preostalo opremo. A leta zagotovo niso vedno pravi pokazatelj; pomembneje je, da ima otrok dovolj razvite motorične sposobnosti, ki jih lahko preizkusi tudi na večjem zasneženem hribu.

Pred učenjem kupite vso potrebno opremo

Ko ugotovite, da je čas, da dobro motiviranega malčka naučite smučanja, pred tem skupaj z njim obiščite specializirano prodajalno s smučarsko opremo. Tam boste kupili primerna smučarska oblačila, otroške pancarje, smučke, palice in čelado.

Otroške smuči Elan Jett
Otroške smuči Elan Jett in vezi EL4.5 QuickShift (Extremevital.com).

Zelo pomembno je, da je otrok na smučišču ustrezno oblečen; ne sme ga zebsti in niti mu ne sme biti prevroče. Najpomembneje je, da mu je udobno, saj bo na ta način veliko bolje spremljal, kaj se mora naučiti. Udobje pa mu v veliki meri omogoča tudi dobro izbrana preostala oprema za smučanje.

Malčka najprej odpeljite na bližnji nižji hrib

Dobro opremljenega malčka najprej peljite na manjši hrib, kjer se je morda v preteklosti že sankal ali na njem počenjal kaj podobnega. Najprej se naj obuje v pancarje in naj z njimi naredi nekaj korakov po zasneženi površini.

Nato ga počasi pričnite navajati na uporabo smuči. Če pri tem sami nimate zadostnih izkušenj, se obrnite na učitelja smučanja. Po nekaj individualnih urah učenja z njim se bo malček lahko že samostojno peljal s smučmi. Najpomembneje je, da otroka z učiteljem opazujete le od daleč, saj bodo rezultati boljši in hitrejši.

Malčka vpišite na smučarski tečaj

Ko bo otroku zasnežena površina postala domača in se bo po njej spuščal povsem brez strahu, je morda čas za korak dlje. Vpišite ga v smučarski tečaj, kjer se bo začel izpopolnjevati v znanju smučanja in kjer se bo družil tudi z drugimi otroki.

Ugotovili boste, da je to za vašega malčka lahko izjemno dobra izkušnja. A preden se odločite za vpis, preglejte ponudnike in se odločite za ustreznega. Veliko ponudbe vam je na voljo tudi na spletu, na raznih spletnih forumih pa preverite, katere šole smučanja so deležne največ pozitivnih mnenj.

Z otrokom pojdite navijat na večje smučarske dogodke

Vzporedno s tem, ko svojega malega junaka navajate na smučanje – sami in s pomočjo strokovnjakov – ga peljite tudi na različne prireditve oziroma smučarska tekmovanja. Tam bo otrok lahko na lastni koži občutil navdušenje navijačev.

Na ta način boste dosegli, da bo malček smučanje še bolj vzljubil in morda boste lahko nekoč na kateri od pomembnih prireditev navijali tudi zanj.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close