Kajtanje na snegu – za adrenalinske navdušence

Kajtanje je atraktiven in dinamičen šport, pri katerem lahko vsi adrenalinski navdušenci uživate na vodi, travniku, ledu ali celo na snegu. Za to športno aktivnost potrebujete le primeren prostor, sneg in stalen veter, za drsenje po snegu pa lahko uporabite desko ali smuči.

Pri kajtanju na snegu za drsenje po snežni površini izkoriščamo moč vetra, pri čemer kajtar s premikanjem in kontrolo kajta ustvarja ustrezno vlečno silo, ki je potrebna za drsenje. Ta adrenalinska aktivnost ni zahtevna in se je lahko nauči prav vsak, ki rad uživa v neokrnjeni naravi.

Preden pa se lotite te vedno bolj priljubljene aktivnosti na snegu, je tu nekaj najpogostejših vprašanj, s katerimi se soočajo mnogi kajtarji začetniki in s katerimi bo odločitev za ta adrenalinski šport mnogo lažja.

Komu je namenjeno kajtanje na snegu?

Pri kajtanju na snegu praktično ni nobenih omejitev in se ga lahko lotite vsi, ki radi uživate na snegu. Običajno se na tečajih kajtanja znajdejo udeleženci stari od 12 pa vse tja do 70 let, pri čemer dodatno prednost pri učenju predstavlja to, ali ste že kdaj smučali oziroma deskali na snegu. Kajtanja na snegu se boste učili s posebnimi kajti, ki so namenjeni učenju, in so nekoliko manjši, zaradi česar so hitrosti manjše. Bolj izkušeni kajtarji pa imajo že večje kajte, ki omogočajo boljši oprijem in večje hitrosti.

Kajtanje s smučmi ali deskami?

Ali boste za kajtanje izbrali smuči ali desko, je povsem odvisno od vaše osebne odločitve. Bistveno je, da izberete tisto opcijo, pri kateri boste bolj uživali. Smuči so običajno boljša izbira za začetnike, saj omogočajo lažje premikanje in korakanje, ko je potrebno znova zagnati kajt.

Kakšne so razlike napram kajtanju na vodi?

Za kajtanje na snegu potrebujete manj vetra kot na vodi, običajno je dovolj, da veter piha približno 12 km/h. Kajtanje s smučmi oz. desko je tudi veliko lažje, saj stojite trdno na smučeh ali deski, namesto na lebdeči in premikajoči se deski na vodi, zaradi česar začetniki hitreje napredujejo pri kajtanju na snegu.

Je kajtanje na snegu lažje od kajtanja na vodi?

Ker pri kajtanju na snegu stojite stabilno na snežni površini, je to veliko lažje kot pa kajtanje na vodi. To pomeni, da je učenje tehnike hitrejše, kontroliranje kajta pa lažje. Ker je upornost na snegu bistveno manjša kot na vodi, lahko začnete kajtati na snegu tudi z manj vetra. Celoten proces učenja je lažji tudi zaradi tega, ker boste na snegu porabili bistveno manj moči in energije.

Koliko časa traja, da se naučite kajtanja na snegu?

Začetniki lahko pod strokovnim vodstvom že po nekaj urah razvijejo prave občutke na snegu. Seveda pa so možnosti kajtanja na snegu praktično neskončne, od ležerne vožnje skozi pršič do ekstremnih trikov v prostem slogu z veliki hitrosti in akrobatskimi skoki. Zavedati pa se morate, da predno boste obvladali vse skoke in trike, boste morali trdo vaditi.

Kje lahko začetniki naredijo prve kajtarske korake?

Za začetnike je idealno široko in ravno območje, z nekoliko več vaje pa lahko kajtate tudi navzgor po smučišču. Vlečnice praktično ne potrebujete, saj ko ste na vrhu svoj kajt zapakirate v nahrbtnik in prismučate v dolino. Seveda se lahko odločite tudi, da se s kajtom spustite v dolino. Tako imenovano turno kajtanje na snegu postaja vedno bolj priljubljeno tudi med turnimi smučarji.

Kakšne pogoje izbrati za kajtanje na snegu?

Kajtanje po urejenih smučiščih ni dobrodošlo. Pomembno je, da na območju za kajtanje na snegu ni daljnovodov ali drugih ovir, zato izbirajte široka in prostrana območja z vsaj 20 do 30 cm snega. Pomembno je, da za kajtanje izberete dan, ko je dovolj vetra, zato je pametno spremljati tudi podatke o hitrosti vetra.

Koliko stane kajt?

Osnovna oprema vsakega kajtarja je kajt, ki ga danes dobite od 500 evrov dalje. Cena je seveda močno odvisna od njegove kvalitete in velikosti. Kajtarji, ki se redno ukvarjajo s to aktivnostjo, imajo običajno večji in manjši kajt za različne vetrovne pogoje, začetniki pa si kajt lahko tudi izposodijo.

Je kajtanje na snegu varno?

Kajtanje na snegu je popolnoma varno, vendar je potrebno upoštevati pomembna varnostna pravila. Priporočljivo je, da se vsak začetnik udeleži vsaj začetnega tečaja, kjer se seznani z najpomembnejšimi osnovami in pravili tega športa, kar omogoča varno udejstvovanje v tej adrenalinski športni aktivnosti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close