Kako izbrati pravo smučarsko čelado?

Smučanje je zelo privlačen šport in vrsta rekreacije, pri kateri dela tako celotno telo kot tudi naše misli. Zapriseženi smučarji komaj dočakajo prve smučarske dni in otvoritev sezone, da se znova zapodijo po belih strminah. In kaj je tako zelo privlačnega pri smučanju?

Lepote narave v zimskem okolju in seveda hitro vijuganje po urejeni snežni podlagi, ki smučarja napolni z adrenalinom. Kljub temu da je smučanje izjemno lep in priljubljen šport, pa je hkrati tudi nevaren, če nismo dovolj pazljivi. A za varnost moramo poskrbeti še preden se sploh odpravimo od doma.

Poskrbite za dobro zaščito glave

Pri smučanju so padci nekaj povsem običajnega. Ko govorimo o padcih ali zdrsih na mestu, ki izzovejo salve smeha, je vse skupaj še zabavno. Povsem drugače pa je v primeru padca pri visoki hitrosti, ko smučar nekontrolirano udari ob trdo smučarsko podlago.

Smučarska čelada Atomic Count XTD
Smučarska čelada Atomic Count XTD

Nemalokrat je ta poledenela in trda kot beton, tu so še morebitne skale, drevesa in drugi smučarji. Prav zato je še kako pomembno, da se na smučanje odpravimo primerno zaščiteni. In tokrat bomo posebno pozornost namenili zelo ranljivemu delu telesa – glavi smučarja. Nanjo namreč sodi čelada! Velika izbira smučarskih čelad na koala.si bo zagotovo olajšala vašo odločitev.

Kako sploh izbrati smučarsko čelado?

Tako kot je to že navada pri nakupu smučarske opreme, mora biti tudi zaščitna čelada izbrana premišljeno. Zelo pomembno je namreč, da je smučarska čelada ustrezne velikosti. Čelada se mora smučarju povsem prilegati, svetuje pa se tudi izbira nastavljive čelade.

Smučarska čelada Poc Artic SL 360 Spin
Smučarska čelada Poc Artic SL 360 Spin

Ko imate čelado enkrat na glavi in ste ugotovili, da je njena velikost ustrezna (vas ne tišči ali ne poskakuje med premikanjem), bodite pozorni tudi na to, da so vaša ušesa pokrita z mehkim delom, kar vam bo omogočilo, da boste navkljub čeladi dobro slišali. Še en dejavnik pri izbiri smučarske čelade so smučarska očala, ki se morajo čeladi lepo prilegati.

Udobje kot pomemben faktor izbire

Nošenja zaščitne čelade se smučar hitro privadi, a le v primeru, da ga ta pri smučanju ne ovira. Napačna izbira čelade namreč povzroča težave, kot so poplesovanje, drgnjenje, pretirano potenje in podobno. Prav zato izberite smučarsko čelado, ki je dovolj zračna.

Smučarska čelada Uvex HLMT 600 Visor
Smučarska čelada Uvex HLMT 600 Visor

Prav tako pa pri izbiri smučarske čelade ne dajajte prednosti ceni pred kvaliteto in ustrezno izbiro. Bodite pozorni tudi na to, da je notranja obloga morda snemljiva in pralna, glede zračenja pa se pred nakupom pozanimajte, kakšen sistem uporablja, če sploh. Na voljo jih je namreč kar nekaj (drsni mehanizmi, snemljivi čepi, gumbi, …).

Ali ste vedeli, da je uporaba smučarske čelade za otroke do 14. leta obvezna po zakonu?

Najbolje je, kadar je vse na enem mestu

Nakupovanje smučarske opreme zajema kar nekaj različnih kosov – od samih smuči, palic in čevljev do zaščitne opreme in oblačil. Prav zato je še toliko bolj dobrodošlo, kadar lahko vse skupaj najdemo na enem mestu. Potrebovali boste tudi tople smučarske rokavice.

Poleg oblačil in smučarske opreme pa vedno prav pride tudi kakšen športni nahrbtnik, pa še kaj drugega. Tudi za ostalo smučarsko opremo obiščite trgovino Koala in poiščite vse potrebno, da bodo vaši naslednji smučarski podvigi še lepši, prijetnejši in tudi varni.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close