Nakup snowboard deske: kaj vse morate vedeti?

Nakup snowboard deske je ena težjih odločitev, ki jih boste sprejeli v svojem življenju, zato se pred izbiro splača temeljito raziskati teren. Ker pa je ponudba danes izjemno pestra, je marsikomu zelo težko najti popoln snowboard, ki bo dejansko ustrezal njegovim potrebam.

Zato smo pripravili nekaj najpomembnejših dejstev, ki jih je dobro poznati pred končno odločitvijo.

Dolžina snowboard deske

Dolžina snowboard deske naj bo v razponu med brado in čelom. Pri tem je glavna stvar, za katero se morate odločiti, ali želite imeti nekoliko daljšo ali nekoliko krajšo desko. Za krajšo velja, da je bolj igriva, medtem ko je daljša bolj vodljiva in stabilna pri velikih hitrostih. Če želite vsestransko desko, potem je najbolje izbirati takšno, ki je v višini nosu.

Snowboard Burton Ripcord
Freeride/Freestyle snowboard Burton Ripcord (Extremevital.com)

A je pri tem potrebno upoštevati tudi telesno težo. Če ste za svojo višino nadpovprečno težki, je bolje izbrati daljšo desko. Če pa imate za svojo telesno višino podpovprečno težo, si boste želeli imeti krajšo desko, ki vam bo omogočala lažje manevriranje.

Na izbiro dolžine deske pa v veliki meri vpliva tudi slog vožnje:

 • Deskarji prostega sloga najpogosteje uporabljajo krajše deske, ki olajšajo izvajanje različnih trikov.
 • Tisti, ki se navdušujejo nad freeride slogom, raje uporabljajo daljše deske, ki zagotavljajo več oprijema in stabilnosti na strmem terenu in v različnih snežnih razmerah.
 • Za najbolj vsestranske veljajo All Mountain deske, zato naj za njih velja pravilo, da vam segajo nekje do nosu.

Širina snowboard deske

Izbira širine snowboard deske je v največji meri odvisna od velikosti vaših stopal oziroma snowboard čevljev. Če imate večjo številko čevljev, izbirajte širše snowboard deske, saj na ta način med zavijanjem ne boste s sprednjim delom čevljev drsali po snegu. Sicer vam bodo širše deske nekoliko otežile manevriranje, a je to veliko bolje kot pa drsanje s čevlji po snegu.

Profil snowboard deske

Profil deske je tisto, kar vidite, če desko položite na tla in jo pogledate s strani. Vse snowboard deske uvrščamo v tri različne profile.

 • Camber profil je na sredini ukrivljen rahlo navzgor. To omogoča nadzorovano in kontrolirano postavljanje robnikov tudi pri večjih hitrostih. Takšen profil je primeren za vse povprečne in izkušene deskarje na snegu.
Snowboard Salomon Huck Knife
Snowboard Salomon Huck Knife (Extremevital.com)
 • Rocker profil izgleda kot nekakšen nasmeh. Zanj sta značilna ukrivljena rep in nos, zato so tovrstne deske primerne za tiste, ki radi deskajo po pršiču, in za začetnike.
 • Hybrid profil je mešanica obeh zgoraj omenjenih profilov, zato v sebi združuje tako prednosti deskanja po pršiču kot tudi vrhunskega oprijema pri velikih hitrostih. Snowboard deske s tem profilom so najprimernejše za deskarje, ki radi raziskujejo različne terene.

Oblika snowboard deske

O obliki deske govorimo, če jo pogledamo z vrha navzdol. Oblika ima za vsak stil deskanja na snegu določene prednosti in slabosti.

 • Directional so usmerjene deske, ki so spredaj nekoliko širše in so namenjene deskanju zgolj v eno smer. Pri tem imajo deskarji običajno spredaj svojo najljubšo nogo.
 • Twin deske so simetrične in se lahko z njimi vozite tako naprej kot nazaj.
 • Directional Twin je kombinacija obeh že omenjenih oblik. Z njimi se lahko vozite tako naprej kot nazaj, hkrati pa nudijo izjemno prilagodljivost, ki jo potrebujete pri deskanju v pršiču.

Vrsta snowboard deske

Danes obstajajo trije slogi deskanja na snegu. Glede na to ločimo tudi tri različne tipe snowboard desk. Vsaka od njih deluje različno v različnih snežnih razmerah in terenih.

 • All Mountain snowboard deske so najbolj vsestranske, zato so primerne za večino terenov. Z njimi se lahko vozite po neurejenih terenih kot tudi v snežnih parkih.
Splitboard Furberg Freeride Split
Splitboard Furberg Freeride Split (Extremevital.com)
 • Freestyle snowboard deske so različnih oblik in velikosti. Zasnovane so tako, da deskarjem na snegu omogočajo popolno kontrolo v celem snegu oziroma pršiču, zaradi česar imajo nekoliko večji sprednji in koničasti zadnji del.
 • Freeride snowboard deske so primerne za deskanje po snežnih parkih, saj omogočajo enostavno manevriranje. Običajno so nekoliko krajše in mehkejše, kar omogoča večjo igrivost in okretnost. Z večino tovrstnih desk se lahko vozite v obe smeri.

Deskanje na snegu naj bi bilo zabavno, vendar to lahko dosežete le s pravo opremo. Zato si za nakup snowboard deske vzemite dovolj časa in pretehtajte vse možnosti, ki so vam na voljo.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close