6 nasvetov, kako postati boljši smučar

Čeprav se nekateri s svojo tehniko smučanja zelo hitro zadovoljijo, pa je dejstvo takšno, da nikoli niste prestari ali predobri, da ne bi mogli smučarske tehnike še nekoliko izpopolniti.

Ne glede na to, ali se navdušujete nad smučanjem v pršiču ali pa obožujete hitrost, obstajajo vedno kakšne napake ali pomanjkljivosti, ki jih lahko odpravite. Predvsem pa se je potrebno preizkusiti na različnih terenih, s čimer postanete bolj vsestranski smučar, smučanje pa še bolj zabavno.

Pa si poglejmo, kaj lahko storite sami, da boste postali še boljši smučar.

1. Trenirajte ravnotežje

Ko smučate po spremenljivem terenu, se morate nenehno prilagajati trenutnim razmeram na snegu in kontrolirati primeren radij zavojev. Vse to je potrebno, da se obdržite na smučeh in varno prismučate v dolino. Za izkušene smučarje velja, da so tako mehki v nogah, da jih tudi nepričakovane sile in zahtevni tereni ne spravijo iz ravnotežja.

Najboljša vaja za ravnotežje je smučanje na eni nogi. Najlažja različica je, da to storite na mestu tako, da na eni smuči stojite približno 30 sekund, nato pa nogo zamenjate. Za tiste bolj drzne to vajo lahko poizkusite na vlečnici, medtem ko vas vleče navzgor ob smučišču. Če pa je še to za vas preveč enostavno, to storite na primernem terenu med smučanjem navzdol.

2. Osredotočite se na enakomerne zavoje

Samozavesten in enakomeren zavoj je prvi korak vsakega smučarja, ko pa takšne zavoje povežete enega za drugim, boste postajali vedno boljši smučar. Pri tem je pomembno, da so zavoji dosledni, čisti in ritmični.

Da bi čim hitreje vzpostavili enakomeren ritem zavijanja, se osredotočite na postavljanje palic. Ko se približuje konec levega zavoja, že razmišljajte o tem, da boste z desno roko zapičili palice v sneg, kar predstavlja sredino naslednjega zavoja. Sedaj palico le še obvozite in celotno gibanje ponovite z levo roko oziroma palico ob koncu desnega zavoja. Pri tem imejte roke v komolcu rahlo pokrčene in v višini pasu.

Smučarski zavoji
Izpopolnite svojo tehniko smučarskih zavojev do potankosti.

Ko obvladate postavljanje palic, vadite le še različne radije zavojev. Najprej naredite pet kratkih zavojev, nato pa še pet širokih. Pomembno je, da vseskozi ohranjate enak ritem zavijanja.

3. Osredotočite se na postavljanje robnikov

Če je drsna plošča vaših smuči poravnana s podlago, po terenu drsite in ne smučate. V zavoju mora biti večina vaše teže na notranjem robu zunanje smuči, tako da se robnik zareže v podlago in v snegu zariše čisti lok. Ko preidete v naslednji zavoj, je potrebno težo hitro prenesti na notranji rob nasprotne smuči.

Za nadzorovano postavljanje robnikov je kar nekaj vaj. Za začetek stojite na hribu pravokotno na pobočje tako, da imate zgornje robnike vkopane v teren. Ob tem, da skušate ohranjati vzporeden položaj smuči, zasadite palice in zavijte okoli njih tako, da skušate čimbolj zaviti gležnje in kolena v smeri zavoja, pri čemer robnike postavite tako močno, da se popolnoma zaustavite obrnjeni v nasprotno smer. Pri tem morate natančno občutiti, kaj delajo kolena in gležnji.

4. Poskrbite, da je trup obrnjen proti vznožju hriba

Prava smučarska drža je zelo agresivna. Kolena in boki so upognjeni, teža pa je usmerjena naprej proti konicam smuči. Med najpogostejšimi napakami je zagotovo smučanje z iztegnjenimi nogami v poravnani telesni drži in s težo usmerjeno na zadnji del smuči.

To lahko izboljšate, če se osredotočite na to, da je vaša golen močno naslonjena na sprednji del smučarskih čevljev, s težo usmerjeno naprej in rokami naprej. Pri tem je pomembno, da je telo neprestano obrnjeno navzdol proti vznožju smučišča, kar vam zagotavlja nadzorovano in učinkovito smučanje.

Potem ko ste znižali svoje težišče, obrnite palice navzgor tako, da so krpljice v zraku. Medtem ko izvajate kratke zavoje, morate neprestano ohranjati svoj pogled med palicami, ki je usmerjen navzdol.

5. Izboljšajte svojo smučarsko držo tudi na strmem terenu

Tudi če obvladate smučarsko tehniko na bolj položnem terenu, se ta lahko zelo hitro pokvari na strmem pobočju. Če želite ohraniti agresivno držo tudi skozi strme zavoje, potem se morate rotirati le v pasu in v zavoj premakniti le spodnji del telesa, medtem ko zgornji del ostane obrnjen navzdol.

Vendar se telesa smučarjev pogosto ne gibajo v takšni smeri. Da boste izboljšali svoj položaj tudi na strmem terenu, bodite pozorni na to, da z boki in rameni tvorite črko C. To boste najlažje storili tako, da napnete trebušne mišice in spodnji del reber poizkušate čim bolj približati kolčnim kostem. V gibanju pretiravajte – bolj kot je strmo, agresivnejši mora biti vaš C položaj.

6. Poiščite pomoč prijateljev

Čeprav je smučanje individualen šport, pa je tehniko smučanja lažje vaditi v skupini. Ne le da je bolj zabavno, ampak vas prijatelji veliko lažje opozorijo na napake.

Ne glede na to pa je pomembno, da se vedno osredotočite zgolj na en cilj, ki ga imate v mislih cel dan. Bodite potrpežljivi in dajte svojemu telesu dovolj časa, da popolnoma osvoji eno spretnost, preden se lotite naslednjega cilja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close