Kako izbrati popolne snowboard čevlje?

Za vsakega deskarja na snegu je zelo pomembno, v kakšne snowboard čevlje je obut, saj so sestavni del deskarske opreme, od katere je odvisen položaj na deski, zmogljivosti in udobje. Če le imate čas, vam priporočamo, da obiščete katero od specializiranih trgovin s snowboard opremo, kjer vam bo strokovno usposobljeno osebje svetovalo in ocenilo, kateri čevlji za deskanje na snegu so najprimernejši za vaša stopala.

Izbira snowboard čevljev je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so na primer oblika in širina noge, stopnja deskarskega znanja, slog vožnje in kakšne vezi oziroma desko uporabljate. V nadaljevanju je nekaj najpomembnejših dejavnikov, na katere je potrebno biti še posebej pozoren, da bo nakup snowboard čevljev lažji.

In ko boste vedeli, kaj vse morate pri nakupu upoštevati, preverite tudi bogato ponudbo snowboard čevljev v spletni trgovini Extreme Vital: https://www.extremevital.com/sl/snowboard/snowboard-cevlji-c-224.html

1. Trdota snowboard čevljev in stil vožnje

Izbira najprimernejšega snowboard čevlja je močno odvisna od sloga vožnja, pri čemer je ključnega pomena, kakšno trdoto čevljev boste izbrali.

  • Začetniki: Za trde snowboard čevlje je značilno, da zahtevajo zelo veliko natančnosti, medtem ko imajo mehki snowboard čevlji večji tolerančni razpon. Ta manevrski prostor je dobrodošel predvsem za novince, ki se na ta način naučijo nadzorovati svojo desko, ne da bi bili pri tem kaznovani za najmanjšo napako.
  • Park/Freestyle: Mehka deska bo veliko bolj vodljiva, če so na njej mehki snowboard čevlji. Na ta način se bolje dopolnjujejo z desko, kar daje veliko boljši občutek na snegu. Takšni čevlji vam omogočajo več gibanja v gležnju, kar omogoča lažje prilagajanje na različne pritiske, kot so na primer pristanki ob skokih.
  • All mountain: Če deskate po različnih terenih, si boste želeli dovolj trden čevelj, ki se bo lahko odzval na velike hitrosti, hkrati pa ne bo preveč trd, da se ne bi dovolj upogibal tudi pri deskanju v snežnem parku. Takšni all mountain snowboard čevlji so najbolj priljubljena odločitev za vse povprečne deskarje kot tudi za tiste, ki si želijo biti na deski še uspešnejši.
  • Freeride: Globok sneg in tehnično izpopolnjene linije zahtevajo veliko nadzora, kar pomeni, da boste potrebovali trde snowboard čevlje. Togi materiali, iz katerih so takšni čevlji izdelani, vam omogočajo natančen in hiter prenos teže in moči, kar zagotavlja natančen nadzor v vseh zahtevnih situacijah.

2. Velikost snowboard čevljev

Popolno udobje na snegu boste dosegli tudi z izbiro primerno velikih snowboard čevljev. Velikost je izjemno pomemben dejavnik, saj si verjetno težko predstavljate, da bi vas čevlji neprestano tiščali, ali pa, da bi imeli občutek, da vam stopalo v njih poplesava. Posledično boste snowboard desko težko nadzorovali in kaj hitro se lahko zgodi, da padete in se celo poškodujete.

Snowboard čevlji morajo biti ravno tako veliki, da se peta stopala tesno prilega ob steno čevlja, obenem pa morate čutiti, kako se palec dotika notranje strani čevlja. Primerno velikost lahko poiščete tudi s pomočjo Mondo Point lestvice, vendar je vsekakor pametno snowboard čevlje pred končno izbiro tudi pomeriti ter z njimi po trgovini narediti nekaj korakov in počepov.

3. Sistem zavezovanja snowboard čevljev

Za razliko od smučarskih čevljev imajo snowboard čevlji na voljo različne sisteme zavezovanja, med katerimi so aktualni:

  • Klasično zavezovanje z vezalkami: Gre za najpreprostejši sistem zavezovanja, ki ga pozna prav vsak in s katerim lahko na zelo enostaven način snowboard čevelj prilagodite svoji nogi. Gre za cenejši način zavezovanja, saj se vezalke lahko po več urni vožnji na deski razrahljajo. V izogib temu raje uporabljajte vezalke, prevlečene s posebnim voskom.
  • Hitro zavezovanje z dvema vezalkama: Gre za hiter in priročen sistem zavezovanja, ki pa je tudi enostaven za uporabo. V tem primeru so posebne vlečne vezalke pritrjene na najlonsko vrvico, ki čevelj vleče skupaj. Ena od vlečnih vezalk je namenjena zategovanju sprednjega dela čevlja, medtem ko je druga vlečna vezalka namenjena zategovanju tistega dela čevlja, ki objema golenico.
  • BOA sistem zavezovanja: Gre za zelo enostaven sistem zavezovanja, ki za zategovanje uporablja poseben krožni gumb, ki ga zasukate tako, da se čevlji popolnoma prilagodijo vaši nogi. Vrhunski snowboard čevlji imajo dva krožna gumba, enega za zategovanje spodnjega dela vezalk in drugega za zategovanje zgornjega dela vezalk.

4. Notranja podloga snowboard čevljev

V notranjosti snowboard čevlja boste našli tudi notranjo podlogo, ki vašim nogam nudi dodatno udobje. Glede na to, kako se podloga oblikuje po vaši nogi, ločimo:

  • Notranjo podlogo, ki je ni mogoče oblikovati. Takšen čevelj se bo sčasoma sicer prilagodil nogi, vendar bo trajalo zelo dolgo, pa še to se nikoli ne bo popolnoma prilegal.
  • Termo notranjo podlogo, ki se prilega vašim stopalom, gležnjem in mečem s pomočjo naravne toplote vašega telesa. Zanjo velja, da bolj kot boste snowboard čevlje uporabljali, boljše bo njeno prileganje.
  • Toplotno oblikovano notranjo podlogo, ki jo ogrevate v posebni pečici in jo pustite, da se ohladi na vaših nogah in se na ta način popolnoma oblikuje po vaših nogah.

Če si želite popolnega udobja na snegu, je nakup snowboard čevljev zelo pomemben korak, pri katerem je potrebno upoštevati vse naštete dejavnike, hkrati pa si je zanj potrebno vzeti tudi dovolj časa.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close