Kako izbrati popolno snowboard desko zase?

Snowboarding je ena izmed najbolj priljubljenih zimskih športnih aktivnosti, ki ponuja veliko zabave in adrenalina. Pri izbiri prave snowboard deske je pomembno upoštevati svoje izkušnje, stil vožnje, teren, na katerem boste desko uporabljali, in druge individualne preference.

Deska ni enaka deski, saj jih izdelujejo za različne sloge vožnje, specifične uporabnike in tudi glede na predznanje deskanja. V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj ključnih vidikov, ki vam bodo pomagali pri izbiri prave snowboard deske zase.

Freeride/freestyle deske

Te deske so zasnovane za vožnjo po različnih terenih in izvajanje trikov v parku. Običajno so srednje trdote, kar zagotavlja dober nadzor in stabilnost pri večji hitrosti ter hkrati omogoča izvajanje trikov.

Snowboard deska Salomon Assassin (2023)
Freeride/freestyle snowboard deska Salomon Assassin (Extremevital.com)

Če ste navdušeni nad prostim slogom vožnje in želite desko, ki se dobro obnese na celem smučišču, izberite freeride/freestyle desko, še prej pa se o specifičnem modelu posvetujte z dobrim poznavalcem ali prodajalcem v trgovini s snowboard opremo.

Freestyle/park deske

Če je vaš glavni interes izvajanje trikov in vožnja v snežnem parku, potem je freestyle/park deska prava izbira za vas. Te deske so običajno nekoliko krajše, lažje in bolj gibljive.

Snowboard deska Salomon Abstract (2023)
Freestyle/park snowboard deska Salomon Abstract (Extremevital.com)

Vse to omogoča lažje izvajanje trikov in manevriranje v zraku ter olajša pristanek po skoku. Če se želite osredotočiti na prosti slog in park, izberite freestyle/park desko.

Splitboard

Za večne avanturiste in ljubitelje neokrnjene narave, ki se želijo podati izven urejenih smučišč, je splitboard odlična izbira. Splitboard je deska, ki se lahko razdeli na dva dela in se jo uporablja kot smuči za vzpon v hrib, nato pa se spet združi v desko za vožnjo navzdol.

Splitboard snowboard deska Furberg Big MTN Split (2023)
Splitboard snowboard deska Furberg Big MTN Split (Extremevital.com)

Ta vrsta deske vam omogoča raziskovanje neokrnjene narave in obvladovanje zahtevnih terenov. Pri izbiri splitboarda upoštevajte svoje izkušnje v hribih in zahteve terena, na katerega se nameravate podati.

Ženske snowboard deske

Ženske snowboard deske so posebej zasnovane za anatomijo ženskega telesa in zagotavljajo boljšo prilagoditev in udobje. Običajno so nekoliko krajše, imajo ožji profil in so prilagojene specifičnim ženskim potrebam. Pomembno je izbrati snowboard desko, ki ustreza vaši teži, višini in sposobnostim.

Ženska snowboard deska Salomon Oh Yeah (2023)
Ženska freestyle snowboard deska Salomon Oh Yeah (Extremevital.com)

Ženske snowboard deske so na voljo za različne stile voženj, kot so freestyle, freeride in all-mountain, zato je pomembno, da izberete desko, ki ustreza vašim preferencam in izkušnjam.

Pri izbiri ženske snowboard deske je pomembno upoštevati tudi fleksibilnost snowboarda. Mehkejše deske so bolj primerna za začetnice, saj dopuščajo več napak in lažje izvajanje zavojev. Trša deska pa je bolj primerna za izkušene deskarke, ki imajo rade hitrost in agresivnejši način vožnje.

Snowboard deske za otroke

Pri izbiri otroške snowboard deske je treba upoštevati njihovo velikost, težo in znanje. Otroške deske so običajno krajše, lažje in mehkejše od desk za odrasle, da omogočajo lažje obvladovanje. Prav tako je priporočljivo izbrati desko z ustreznim fleksom, ki je prilagojen otrokovi teži in ravnotežju.

Otroška snowboard deska Ride Lowride (2023)
Otroška snowboard deska Ride Lowride (Extremevital.com)

Pri izbiri snowboard deske za otroka je treba upoštevati tudi njegove sposobnosti in izkušnje na snegu. Za začetnike so primerne mehkejše deske, ki omogočajo hitro učenje osnovnih tehnik. Bolj izkušeni otroci pa lahko izberejo deske srednje trdote, ki jim omogočajo hitrejše napredovanje in izvajanje trikov.

Po snowboard desko v Extreme Vital

Poleg predstavljenih osnovnih smernic je vedno priporočljivo snowboard desko pred nakupom preizkusiti. Obiščite specializirano trgovino ali si izposodite desko za testno vožnjo na smučišču. Tako boste lahko dobili prvi občutek in ugotovili, ali vam snowboard ustreza glede na vaše želje in sposobnosti.

Snowboardi za vse sloge vožnje so vam na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital. Izbirate lahko med freeride/frestyle, frestyle/park in splitboard deskami. Na voljo so tako snowboardi za moške kot ženske, prav tako tudi za otroke. Ponudba vključuje modele priznanih blagovnih znamk, kot so Salomon, K2, Burton, Furberg, Arbor idr.

Pomembno je, da izberete snowboard desko, ki vam omogoča uživanje v vožnji in izboljšuje vašo tehniko. Posvetite dovolj časa raziskovanju različnih možnosti, se posvetujte s strokovnjaki in upoštevajte svoje individualne potrebe. Prava snowboard deska bo pripomogla k izboljšanju vaših veščin in vam zagotovila veliko zabave na snegu.

Kaj je fleks?

Fleks se nanaša na stopnjo upogljivosti in togosti snowboard deske. Gre za lastnost deske, ki vpliva na njeno odzivnost, obvladovanje zavojev, vožnjo na različnih terenih in izvajanje trikov. Deske se lahko razvrščajo v različne kategorije glede na fleksibilnost, kot so mehke, srednje trde in trde deske.

  • Mehkejše deske imajo večjo upogljivost, kar pomeni, da se hitreje odzovejo na pritisk s težo telesa. To omogoča lažje izvajanje zavojev in manevriranje v parku. Zanje se odločajo predvsem začetniki in začetnice ter mlajši snowboarderji.
  • Trše deske so manj upogljive in ponujajo večjo togost ter odzivnost. Te deske so primernejše za izkušene snowboarderje, ki iščejo hitrost, agresivnejšo vožnjo in boljše prenose energije pri izvajanju zavojev.
  • Srednje trde deske predstavljajo kompromis med mehkimi in trdimi deskami. Omogočajo dober nadzor in stabilnost pri višjih hitrostih ter hkrati zagotavljajo nekaj upogljivosti za lažje izvajanje trikov. Srednje trde deske so priljubljene med snowboarderji, ki uživajo v različnih stilih vožnje.

Pomembno je upoštevati, da je izbira fleksibilnosti deske odvisna od posameznikovih želja, izkušenj in stila deskanja na snegu. Začetniki in tisti, ki se želijo osredotočiti na prosti slog in trike, bodo morda izbrali mehkejšo desko, medtem ko bodo izkušeni in hitri smučarji raje izbrali tršo desko. Testiranje različnih desk z različnimi fleksi je najboljši način, da ugotovite, katera deska vam najbolje ustreza glede na vaše potrebe in preference.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close