Kako se obleči za kolesarjenje?

Kolesarjenje ni le način transporta ali vadba. Je način življenja, ki ga poganja strast do gibanja in raziskovanja. A ključ do užitka in uspešnega kolesarjenja ni le v kolesu, ampak tudi v tem, kar nosite med tem aktivnim delom vašega dne.

Primerna kolesarska oprema ne predstavlja zgolj modnega dodatka, temveč je ključnega pomena za udobje, varnost in zmogljivost na kolesarskih poteh. Preverimo torej, zakaj so ustrezna oblačila tako zelo pomembna za vsakega navdušenega kolesarja.

Zakaj nositi kolesarska oblačila?

Vsak izkušen kolesar dobro ve, da je izbira ustrezne opreme precejšnjega pomena za dobro počutje na kolesu. Oblačenje v tem primeru ni le stvar stila, ampak ima globlje implikacije na udobje med vožnjo, sposobnost prilagajanja različnim vremenskim razmeram in, kar je najpomembnejše, varnost.

Moška kolesarska majica Northwave Origin SS
Moška kolesarska majica Northwave Origin SS (Extremevital.com)

Kolesarjenje je dinamična dejavnost, ki zahteva specifična oblačila, zasnovana za gibanje in zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Ne glede na to, ali se odpravljate na sproščujočo vožnjo po mestu ali pa se podajate na zahteven gorski vzpon, je izbira kolesarskih oblačil prvi korak do optimalne izkušnje.

Za kolesarjenje po mestu

Pri mestnem kolesarjenju je pomembna prilagodljivost oblačil, ki omogočajo udobje med dinamičnim premikanjem po urbanem okolju. Kolesarji v mestih se pogosto srečujejo z raznolikimi vremenskimi razmerami, zato je smiselno izbrati večplastna oblačila. Funkcionalna jakna z zračniki, ki omogočajo uravnavanje temperature, je nujna pri hitri vožnji skozi mestne ulice.

Ženska kolesarska vetrovka Castelli Transition 2
Ženska kolesarska vetrovka Castelli Transition 2 (Extremevital.com)

Prav tako so pomembne odsevne površine ali svetle barve, ki povečajo vidnost, saj mestni promet predstavlja svojevrstne izzive. Z izbiro oblačil, ki združujejo stil s praktičnostjo, bo vsak mestni kolesar užival v vožnji po urbanem okolju, ne da bi pri tem žrtvoval udobje ali varnost.

Oblačila za cestne kolesarje

Cestno kolesarjenje zahteva posebno pozornost pri izbiri oblačil, saj sta hitrost in zračnost pomembna dejavnika za dobro izkušnjo. Kolesarski dres sodeluje z aerodinamiko, zagotavlja odlično zračnost in ohranja telo suho tudi med najzahtevnejšimi napori. Nepogrešljiv je tudi par kolesarskih kratkih hlač z oblazinjenjem, ki omogoča udobno sedenje na trdem sedežu kolesa in preprečuje bolečine.

Moška kolesarska majica Castelli Entrata VI
Moška kolesarska majica Castelli Entrata VI (Extremevital.com)

Pri cestnem kolesarjenju se kolesarji pogosto srečujejo z različnimi vremenskimi pogoji, zato sta vetrovka ali brezrokavnik obvezen del opreme, ki zagotavlja zaščito pred vetrom in omogoča termalno regulacijo. Kolesarske rokavice in nogavice so prav tako nujne za ohranjanje optimalne temperature telesa.

Poleg funkcionalnosti je cestnim kolesarjem pomembna še estetika, saj vpliva na njihovo motivacijo. Cestni kolesarji pogosto izbirajo oblačila, ki odražajo osebni stil, hkrati pa so oblikovana tako, da sodelujejo z aerodinamiko in pripomorejo k večji učinkovitosti na cesti.

Oblačila za gorske kolesarje

Gorsko kolesarjenje prinaša svojevrsten izziv, ki zahteva posebna oblačila, odporna na različne vremenske pogoje in udobna na najzahtevnejših terenih. Kolesarski dres za gorsko kolesarjenje je prilagojen dinamičnim gibom in nudi zračnost, ki preprečuje pregrevanje. Kombinacija kolesarskih kratkih hlač in dodatnih ščitnikov omogoča udobno vožnjo, obenem pa varuje pred morebitnimi udarci in odrgninami.

Moška kolesarska majica Troy Lee Designs Skyline Chill
Moška kolesarska majica Troy Lee Designs Skyline Chill (Extremevital.com)

V gorskem kolesarstvu so kolesarji izpostavljeni različnim vremenskim pogojem, zato so vodoodporna jakna, vetrovka in nepremočljivi kolesarski čevlji ključni elementi garderobe. Nekateri gorski kolesarji uporabljajo tudi posebna oblačila z odsevnimi elementi za večjo vidljivost. Kolesarske rokavice z dodatnim oprijemom in oblazinjenjem so prav tako nujne, saj omogočajo boljši nadzor in zmanjšujejo utrujenost rok med vožnjo po zahtevnih poteh.

Osnova: aktivno perilo

Na koncu pa je bistvenega pomena, da se kolesar na kolesu počuti udobno in sproščeno. V tem pogledu je še kako pomembno aktivno perilo, ki skrbi za učinkovito odvajanje vlage od telesa. Preden se odpravite od doma s svojim kolesom, pomislite na to, kam se odpravljate, koliko časa boste preživeli na kolesu in kakšna je vremenska napoved za tisti čas.

Ženska aktivna kolesarska majica Castelli Pro Issue
Ženska aktivna kolesarska majica Castelli Pro Issue (Extremevital.com)

Vedno računajte tudi na morebitna presenečenja, kot so nenadne plohe, sprememba temperature glede na obdobje leta in uro dneva, saj se povsem lahko zgodi, da se boste zunaj zadržali nekoliko dlje, kot ste sprva načrtovali. V vsakem primeru pa imejte na zalogi kakovostna kolesarska oblačila, ki naredijo veliko razliko v končni izkušnji.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close