Z otrokom na kolo – kdaj in kako?

Ko se kot otroci naučimo vožnje s kolesom, je podobno, kot bi se naučili hoditi. To veščino si zapomnimo za vse življenje. S kolesom lahko raziskujemo številne kotičke, ne glede na to, koliko smo stari. V današnjem času je na trgu na voljo mnogo takšnih in drugačnih koles za staro in mlado, lahkih in težkih, poceni in dragih, kovinskih in lesenih, hitrih in počasnih.

Toda starši se vedno vprašate, kdaj je najprimernejši čas otroka naučiti vožnje s kolesom. Marsikdo z učenjem nima niti potrpljenja, zato dostikrat išče tudi različne načine, kako otroka naučiti kolesarjenja. Kar nekaj staršev pa to “dolžnost” preloži na stare starše, tete in strice, ali pa učenje prepustijo kar otrokom samim.

Pričetek učenja: med 2. in 3. letom starosti

Ko se kot starši odločate, kdaj boste otroka pričeli učiti vožnje s kolesom, morate vedeti, kako zrel in motorično razvit je vaš otrok. Nekateri otroci shodijo že pred enim letom, kar pomeni, da jih na kolo lahko postavimo okrog drugega leta. Vsak starš svojega otroka najbolje pozna, zato tudi najbolje ve, ali otroku že kupiti kolo.

Pediatri svetujejo, naj otroka na kolo navajamo postopoma. Pričnemo naj s triciklom, ki omogoča tudi zaščitno ograjico, v primeru da bi otrok izgubil ravnotežje. Starši otroke pri tej vožnji varujemo in vodimo s posebno ročico.

Poganjalec Cruzee
Poganjalec Cruzee za otroke starosti od 3 do 6 let (Extremevital.com).

Ko so otroci že dovolj stabilni, jim omogočimo poganjalček, ki je odličen za razvoj ravnotežja in samostojnosti otroka. Predstavlja neko vmesno stopnjo med triciklom in kolesom s pomožnimi koleščki. Dostikrat poganjalček nekateri otroci že zelo zgodaj tako obvladajo, da pomožnih koles sploh ne potrebujejo.

Pri učenju bodite pozorni, da le-to poteka varno in odmaknjeno od glavne ceste. Najboljše površine so domače dvorišče, igriše ob šoli, travnik, široke makadamske poti in stadion s podlago iz tartana.

Otrok naj spozna posamezne elemente kolesa

Ko so otroci že tako veliki, da jim lahko razložimo posebnosti na kolesu, si le vzemimo čas zanje. Še posebno fante bodo mehanične zadeve zelo zanimale. Zato otroku predstavimo vso opremo in pokažimo, kako se z njo upravlja. Pomembno je, da jih naučimo, kako se zavira, kako obrača balanco in kako se zanj ustrezno skrbi.

Otroško kolo za deklice Specialized Riprock 12"
Otroško kolo za deklice Specialized Riprock 12″ v roza barvi (Extremevital.com).

Vsa kakovostna kolesa, ne glede na to, kako velika so, imajo ustrezno opremo, s katero bodo otroci pri vožnji varni. Če veste, da je vaš otrok motorično manj sposoben, mu priskrbite še ščitnike za roke in noge ter pazite, da nima prevelikega kolesa za svoja leta.

Sami na cesto šele, ko opravijo kolesarski izpit

Kolesar je udeleženec v prometu, zato zanj in spremljevalce veljajo določena pravila in omejitve. Dokler otroci ne opravijo kolesarskega izpita, ne smejo samostojno na cesto. Vožnja je do takrat dovoljena po pešpoteh in v območju umirjenega prometa, obvezno ob prisotnosti polnoletne osebe.

Otroci kolesarski izpit opravljajo načeloma v četrtem ali petem razredu. Do takrat se morajo obvezno voziti v spremstvu in s čelado, ki je do 14. leta obvezna za vse kolesarje, priporočljiva pa je za vse starostne skupine. Tudi če boste otroka poslali na cesto, premislite, ali je sploh dovolj zrel, da bo pametno in korektno reagiral v prometu, ter ali je dovolj spreten, da ne bo na cesti ogrožal sebe in udeležencev.

Za utrjevanje kolesarskih veščin so danes izredno privlačne steze za skiroje in kolesa, kjer se otroci kolesarskih veščin hitro naučijo. Najbolj varno od vsega pa je zagotovo to, da otroka odpeljete na bližnji travnik in ga kar tam učite ravnotežja s kolesom.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close