Kdo naj se odloči za nakup treking kolesa?

Ukvarjanje s športom pozitivno vpliva na zdravje in počutje posameznika, zato je nujno v svoj življenjski stil vpeljati nekaj rekreacije. Med najbolj priljubljene športne aktivnosti v Sloveniji zagotovo sodi kolesarjenje. Za nekatere rekreativce bi lahko celo rekli, da so pravi pol-profesionalci. A za zdrav duh v zdravem telesu bo dovolj, če se boste s kolesom večkrat zapeljali na prijeten izlet ali preživeli kolesarski vikend na svežem zraku.

Brez skrbi, če vaša telesna pripravljenost ne omogoča najbolj intenzivnega vrtenja pedal in vas ustavi že srednje težak vzpon. Kondicijo boste z rednim kolesarjenjem hitro dvignili na višji nivo in nato na kolesu zgolj še uživali. Se pa porajajo vprašanja, ko na vrsto pride izbira kolesa. Katero je tisto pravo za vas in zakaj bi to morda bilo ravno treking kolo?

Je gorsko kolo za vas preveč okorno?

Zgodi se, da se po novo kolo odpravimo, ne da bi prej kaj dosti razmišljali o tem. Sprehod po trgovini s kolesi in izbira kolesa, ki nam je najbolj padlo v oko. A tako vendarle ne gre izbirati. Na ta način se doma velikokrat znajde gorsko kolo, ki pa kasneje v resnici ne vidi nobenega klanca, kaj šele gozdnih poti.

Pogosto takšno kolo obtiči v garaži ali kleti, morda celo med malimi oglasi, saj ni skoraj nič v uporabi. Gorsko kolo ni namenjeno daljši vožnji po asfaltnih površinah. Široke pnevmatike imajo nalogo, da na razgibanem terenu nudijo kar največ oprijema, na asfaltu pa se to izkaže za nepotrebno in zgolj zahtevajo še več napora od kolesarja. Spoznajte tudi ostale karakteristike gorskega kolesa.

Kaj sploh je treking kolo?

Na prvi pogled marsikdo hitro zamenja gorsko kolo s treking kolesom, čeprav je med njima kar nekaj pomembnih razlik. Treking kolo ima nameščena nekoliko večja kolesa z ožjimi pnevmatikami. Profil slednjih ni tako izrazito grob in globok kot pri tistih na gorskem kolesu. V resnici je lahko zelo gladek.

Moško treking kolo Specialized Sirrus 3.0 (2023)
Moško treking kolo Specialized Sirrus 3.0 (Extremevital.com)

To omogoča precej lažjo vožnjo po asfaltnih površinah, vendarle pa te pnevmatike nudijo povsem dovolj oprijema tudi v primeru, če zavijemo z glavne ceste na makadam. V celoti gledano je treking kolo izdelano z mislijo na kolesarja, ki si želi uživati v vožnji in na kolesu preživeti tudi več ur skupaj.

Udobje in dodatna oprema

Če pri gorskem kolesu velja, da je tisto, kar vidimo v trgovini bolj ali manj vse, pa je v primeru treking kolesa na voljo še kar nekaj dodatne opreme. V resnici je kolo pripravljeno na montažo strešic, luči in celo prtljažnika. S takšnim kolesom se lahko odpravimo na nekoliko daljšo turo in imamo pri sebi vse, kar potrebujemo.

Žensko treking kolo Specialized Sirrus 3.0 (2023)
Žensko treking kolo Specialized Sirrus 3.0 (Extremevital.com)

V večini primerov na treking kolesu opazimo disk zavore, ki omogočijo udobno in varno zaviranje celo v dežju in primerih, ko je treba nenadno zavreti do konca. Tudi če boste po nesreči na polno zavrli s sprednjo zavoro, vas to ne bo stalo padca, kot bi bil primer pri običajnih zavorah.

Manj napora, več užitka

Zaradi večjih koles in ožjih pnevmatik z gladkim profilom bo vaša vožnja precej enostavnejša. Gorsko kolo je robustno in zahteva kar nekaj vložene energije, vsekakor pa ni primerno za daljše poti. Ravno nasprotno pa je pri treking kolesu, kjer v vožnji v hrib na pomoč priskočijo tudi številne prestave.

Seveda popolnoma brez slabosti ne gre. Na tem mestu velja izpostaviti, da je vožnja s tem kolesom po klancu navzdol nekoliko bolj tvegana kot z gorskim kolesom. Slabše se znajde tudi na neravnem terenu in spolzkih podlagah, saj je na voljo manj oprijema.

Vsekakor pa ne gre za slabosti, ki bi nujno vplivale na vašo vožnjo. Če ste se namenili voziti po suhem terenu, večinoma asfaltu, bo treking kolo za vas odlična izbira.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close