6 poškodb, ki vas lahko doletijo pri teku

Ste vedeli, da je tek eden od najprimernejših načinov za ohranjanje odlične telesne pripravljenosti in dobrega počutja? Številne raziskave kažejo, da tek v veliki meri zmanjšuje stres, znižuje krvni pritisk in raven holesterola v krvi.

Kljub temu da je tek tako koristna športna aktivnost, pa se pri tej obliki vadbe lahko kaj hitro poškodujemo. To pa niti ni preveč nenavadno, saj se na vsakem pretečenem kilometru s stopalom od tal odrinemo tudi do tisočkrat in na tej razdalji naše noge absorbirajo kar do 200 ton energije!

Najpogostejše poškodbe pri teku so …

V nadaljevanju vam predstavljamo 6 najpogostejših poškodb, ki vas lahko doletijo pri teku.

1. Vnetje Ahilove pete

Vnetje Ahilove pete nastane kot posledica njene preobremenjenosti. Kaže se kot bolečina in oteklina. Najpogosteje prizadene tekače srednjih let, ker je Ahilova peta s staranjem manj prožna, slabše prekrvavljena in posledično dovzetnejša za poškodbe.

2. Vnetje pokostnice na golenici

Značilna poškodba tekačev je tudi vnetje pokostnice na golenici. Gre za posledico povečane obremenitve narastišča mišic v spodnjem delu goleni. Pri tej vrsti poškodbe je bolečina osredotočena na spodnji polovici goleni.

3. Platarni fasciitis

Med pogostejše tekaške poškodbe sodi plantarni fasciitis, pri katerem gre za preobremenitveno poškodbo plantarne aponevroze, vezivne strukture. Ta je razpeta med stopalnicami in petico. Najpogosteje se poškoduje v bližini narastišča na petnico, kaže pa se kot bolečina v predelu pete.

4. Tendinopatija ligamenta pogačice

To je preobremenitvena poškodba kite, ki leži med zgornjim delom golenice in spodnjim robom pogačice. Poškodba se kaže v obliki bolečine v sprednjem delu kolena, še posebej pri teku po hribu navzdol.

5. Trohanterni burzitis

To je vnetje sluzne vrečke na zunanji strani kolka. Poškodba je pogosto posledica ponavljajočega se drsenja kit pri gibanju kolka prek zunanje površine zgornjega dela stegnenice.

6. Sindrom iliotibialnega trakta

Ta poškodba nastane zaradi ponavljajočega se drsenja iliotibialnega trakta preko zunanje strani stegnenice. Poškodba se kaže kot bolečina na zunanji strani kolena, in sicer ko se to premakne.

Bolečine nikoli in nikdar ne ignorirajte!

Našteli smo vam najpogostejše tekaške poškodbe in jih na kratko opisali. Vse poškodbe imajo skupni imenovalec; ta je, da nas opozorijo v obliki bolečine, ki se pojavi med tekom v prizadetem delu telesa.

Prav vsako bolečino med tekom in tudi po njem je potrebno vzeti skrajno resno in je ne poskušamo zanikati ali odmisliti. Če bomo namreč pravočasno ukrepali, poškodbo lahko ustavimo in ji tako ne dopustimo, da bi se razvila v še kaj hujšega. Prvi ukrep je vsekakor v obliki počitka, v nadaljevanju, če je potrebno, moramo obiskati zdravnika.

Ne moremo pa tudi mimo dejstva, da je za preprečevanje poškodb, na primer vnetja pokostnice na golenici, nujna kakovostna tekaška obutev. Zato pri nakupu tekaških čevljev ne varčujte preveč, temveč raje obiščite specializirano trgovino in s pomočjo strokovno podkovanega prodajalca izberite ustrezne in dovolj kakovostne čevlje. Pri nakupu tekaške obutve upoštevajte, ali so vaša stopala nevtralna ali pa zanje velja supinacija oziroma pronacija.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close