Popoln vodič za nakup kolesarskih čevljev

Kolesarski čevlji so eden od nepogrešljivih kosov kolesarske opreme, ki občutno pripomorejo k udobju in učinkovitosti vožnje. Ta vodič vam bo pomagal razložiti široko paleto izbire kolesarskih čevljev, ki so na voljo, saj se kolesarski čevlji v grobem razlikujejo v posebnih modelih za cestno, triatlonsko in gorsko kolesarjenje, obstajajo pa tudi različice znotraj teh kategorij.

Ker je nakup kolesarskih čevljev precej osebna izbira, upamo, da vam bomo pomagali razložiti njihove različne sloge in modele. Dandanes obstaja tudi že velika izbira raznolike kolesarske obutve, zato boste zagotovo našli barvo in obliko, ki ustreza vašemu kolesarskemu kompletu in željam.

Kako se kolesarski čevlji razlikujejo od klasičnih športnih čevljev?

Kolesarski čevlji uporabljajo tehnologijo »Clip-less« ali »Clip-in« s sponkami oz. zaklopkami na spodnjem delu čevlja, ki se pripenjajo na pedala. Prednost tega je, da lahko pri celotnem hodu s pedali ustvarite bolj tekoč napor. Pedala se dvigajo in potiskajo navzgor in navzdol. Rezultat je večja učinkovitost in posledično hitrost.

Čevlji z vpenjanjem povečujejo učinkovitost tudi zaradi svoje konstrukcije v primerjavi z običajnimi športnimi čevlji. Po navadi imajo trše in tanjše podplate, ki se med pedaliranjem manj upogibajo, kar se odraža v boljšem prenosu moči prek pedal. Imajo tudi zaponke, trakove in vezalke, ki pomagajo trdno pripeti noge, s čimer se izognete neprijetnemu drsenju in premikanju, s katerim se lahko srečate pri običajnih športnih čevljih. Kolesarski čevlji so torej posebej izdelani tako, da so učinkovitejši in udobnejši od običajnih športnih čevljev. Da bi še povečali prednosti kolesarskih čevljev, obstajajo številne prilagoditve.

Cestni kolesarski čevlji

Čevlji za cestno kolesarjenje so najbolj popularni in posledično tudi najpogosteje zaželeni. Čevlje za cestno kolesarstvo zlahka prepoznamo po njihovi obliki. Običajno imajo gladek nizko profilni plastični ali karbonski podplat, brez oprijemal ali izboklin (razen morda ene na peti).

Cestni kolesarski čevlji Northwave Extreme Pro
Cestni kolesarski čevlji Northwave Extreme Pro (Extremevital.com)

Pogosto imajo prezračevane zgornje dele, da so stopala tudi v vročih razmerah hladna. Če s cestnimi kolesarskimi čevlji šele začenjate, se jih morate prvotno nekoliko privaditi, sploh ko se ustavljate, saj lahko ob neprevidnosti padete s kolesa, če čevelj pozabite odpeti s pedala.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu cestnih čevljev?

Največ pozornosti ob nakupu čevljev za cestno kolo posvetite njihovi združljivosti s pedali. Čevlji za cestno kolesarjenje bodo najverjetneje uporabljali pritrditev s tremi vijaki. To pomeni, da so združljivi le s sistemi za vpenjanje cestnega sloga. Zavedajte se, da so na voljo tudi drugi sistemi in se pri nakupu čevljev prepričajte, da so združljivi z izbranim pedalom.

Način pritrditve noge v čevlje je v glavnem sestavljen iz treh možnosti, to so zaponke z zaskočnico, trakovi z zaponko in vezalke. Tradicionalno zapenjanje je zanesljivo, močno in lahko. Zaponke so namreč robustne, omogočajo enostavno prilagajanje na poti in zelo trdno držijo nogo. Sistem z vezalkami je najlažji, ki je na voljo, poleg tega pa se z vezalkami izognemo neprijetnim kontaktnim točkam, ki se lahko pojavijo pri nekaterih sistemih trakov. Kaj boste izbrali, je v veliki meri odvisno od osebnih preferenc in proračuna, pri čemer imajo vsi sistemi prednosti in slabosti, vendar na koncu vsi dobro delujejo.

Prezračevanje je še ena od ključnih lastnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu kolesarskih čevljev. V kategoriji cestnih čevljev je na voljo širok spekter ravni prezračevanja. Na eni strani so zimski čevlji z minimalno mrežo ali luknjami, ki lahko prepuščajo vodo, in višjo stopnjo izolacije pred mrazom. Na drugi strani pa so čevlji z visoko stopnjo prezračevanja, ki imajo luknje v podplatu in mrežaste zgornje dele za večjo zračnost in udobje v vročih poletnih mesecih. Poiščite pravo raven prezračevanja, ki ustreza vremenu oz. podnebju, v katerem se vozite, saj vam bo pomagala zagotoviti udobje.

Triatlonski kolesarski čevlji

Triatlonski kolesarski čevlji so v nekaterih pogledih podobni cestnim kolesarskim čevljem, v drugih pa se od njih bistveno razlikujejo. Glavna razlika je v tem, da so triatlonski čevlji zasnovani tako, da jih je mogoče enostavno sneti, tudi med vožnjo (da se pospeši prehod). Prav tako so mehkeje podloženi, da jih lahko po želji nosite celo brez nogavic.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu triatlonskih čevljev?

Predvsem na zapenjanje s trakom in zanke na peti: večina triatlonskih čevljev uporablja en sam širok trak za pritrditev noge, kar omogoča enostavno nastavljanje in odpenjanje traku, ko ste na kolesu in je ključni del prehoda med triatlonom. Ker ni zaponk, je tudi udobneje, če med pedaliranjem na prehodu nogo položite na vrh čevlja. Druga koristna lastnost, na katero morate biti pozorni, so zanke na peti, ki vam omogočajo hitro natikanje čevlja med prehodom.

Prezračevanje: triatlonski čevlji so običajno močno prezračevani, da se stopalo po plavanju lahko posuši. Poiščite čevlje z mrežastimi ploščami, ki bodo pomagale pri pretoku zraka čez stopalo in vam zagotovile udobje med kolesarjenjem. Združljivost s podstavki je še ena od lastnosti, na katere morate biti pozorni pri nakupu triatlonskih kolesarskih čevljev. Vprašanje združljivosti zaklopk je enako kot pri cestnih čevljih, ki smo jih obravnavali že zgoraj. Običajno je trivratna pritrditev, na voljo pa so tudi druge različice.

Čevlji za gorsko kolesarjenje

Kolesarski čevlji za gorsko kolesarjenje se od cestnih in triatlonskih čevljev razlikujejo tako po funkciji kot po videzu. Prva in najbolj očitna razlika je, da imajo čevlji za gorsko kolesarjenje na podplatu izbokline in oprijemala, ki omogočajo hojo in tek, ko ste prisiljeni sestopiti, da odprete vrata, ali v blatnih razmerah, kjer boste morali sestopiti s kolesa.

Gorski kolesarski čevlji Northwave Rebel 2
Gorski kolesarski čevlji Northwave Rebel 2 (Extremevital.com)

Druga značilnost teh čevljev je, da imajo drugačen sistem zaklopk, tretja pa, da so običajno izdelani iz trših, vodoodpornih materialov, kot je sintetično usnje, ki pomaga preprečiti ostajanje in vpijanje blata v čevlje.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu čevljev za gorsko kolesarjenje?

Kot pri vsakem paru kolesarskih čevljev na prilagodljivost podplata. S tem se namreč doseže udoben kompromis med največjim prenosom moči, ki ga zahtevajo cestni čevlji, in možnostjo sestopa s kolesa, ki je potreben pri gorskem kolesarjenju. Ko se približujete višjemu cenovnemu razredu čevljev za gorsko kolo, boste zasledili več podplatov iz ogljikovih vlaken. Ti so namenjeni predvsem tekmovalcem na gorskih kolesih, ki se bolj osredotočajo na prenos moči, zato je, če menite, da boste v svojih čevljih veliko hodili, boljša izbira par čevljev s plastičnim ali kompozitnim podplatom.

Kompatibilnost z zaklopkami: upoštevati je treba, da so gorski kolesarski čevlji zelo različni od tistih za cestno kolesarjenje in da med seboj niso kompatibilni. Zaklopke za čevlje, namenjene gorskemu kolesarjenju, so manjše, da se lahko namestijo v oprijemala in ušesa na podplatu čevlja, pritrjujejo pa se z dvema vijakoma. Zasnovane so tako, da se blato in nečistoče zlahka odstranijo. Zaklopke običajno niso združljive med različnimi sistemi pedal, čeprav pri čevljih za gorska kolesa večina uporablja sistem pritrditve z dvema vijakoma.

Prezračevanje: pri čevljih za gorsko kolesarjenje je tako kot pri cestnih čevljih na voljo širok spekter ravni prezračevanja. Na eni strani so zimski čevlji, ki so lahko popolnoma nepremočljivi, podloženi in s tesnilnimi manšetami. Na drugem koncu pa so poletni tekmovalni čevlji, ki imajo več mrežaste prevleke, manj sintetičnega usnja ali gume in na splošno manjšo težo.

Sistem zapiranja je tudi pri čevljih za gorsko kolesarjenje različen, podobno kot pri cestnih čevljih. Izbira je med zapenjanjem z zaklopko, zaskočnico ali trakovi oz. vezalkami, končna odločitev pa je v veliki meri odvisna od proračuna in vaših osebnih preferenc.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close