5 razlogov, zakaj kupiti kolesarske rokavice

To, da naš narod rad kolesari, verjetno že veste. A da je kolesarjenje lahko dovolj prijetno, udobno in varno, je potrebna primerna kolesarska oprema. Ni zadosti samo vrhunsko kolo in nekaj kosov oblačil ter obutev, temveč na udobje lahko vplivajo tudi kosi, za katere nekaterim sploh ni mar. Med drugim imamo v mislih tudi kolesarske rokavice.

Zakaj torej med poganjanjem kolesa potrebujemo tudi rokavice? Ta kos opreme na učinkovit način vpija znoj, da roke kolesarja ostanejo suhe. Posledično so kolesarske ture precej udobnejše. Blazinice znotraj rokavice pa na primer pripomorejo k še učinkovitejšemu nadzoru nad kolesom in zavornimi ročicami.

V nadaljevanju boste spoznali še nekaj ključnih razlogov, zakaj kupiti kolesarske rokavice in jih med kolesarjenjem redno uporabljati.

1. Večja varnost

Ko se vozimo po cesti, vedno obstaja nevarnost za nesrečo. Seveda nihče od nas ne pričenja vožnje z mislijo na to. Kljub temu pa se nesreče vendarle dogajajo, zato moramo biti na morebitne nevarne situacije vedno pripravljeni. In do teh vsekakor prihaja tudi med kolesarjenjem.

Kolesarske rokavice Castelli Entrata V
Kolesarske rokavice Castelli Entrata V (Extremevital.com)

Ko se s kolesom kam zaletimo, je naša refleksna reakcija precej predvidljiva – iztegnemo roke, ker želimo preprečiti padec. V tem primeru nam lahko koristijo ravno kolesarske rokavice. Te namreč delujejo kot obrambna plast za preprečevanje odrgnin. Če se vam kdaj pripeti podobna nesreča, boste še kako hvaležni, da ste nosili rokavice, saj bodo te nekoliko absorbirale udarec, obenem pa preprečile nastanek prask ali ureznin.

2. Trdnejši oprijem

Pri kolesarjenju v toplih in vlažnih razmerah se roke precej znojijo ter tako zlahka zdrsijo po krmilu. Ob nošenju rokavic pa se slednje ne more zgoditi, saj rokavice dobro vpijajo znoj. To pomeni, da roke ostanejo suhe, kar omogoča, da lahko ves čas varno in tesno držite krmilo kolesa. Še zlasti pa so kolesarske rokavice dobrodošle, če vas ujame dež. Omogočajo namreč prepotrebno trenje med rokami in mokrim krmilom.

3. Udobje

Pri blaženju rok pred tresljaji, ki se prenašajo na glavne stične točke roke, učinkovito pomaga podloga na kolesarskih rokavicah. Med kolesarjenjem z roko pritiskate na ulnarni in mediani živec. V prstih lahko pričnete čutiti odrevenelost, mravljinčenje, celo bolečino. To pa vpliva na moč oprijema in na to, kako dobro boste obvladali kolo.

Kolesarske rokavice Troy Lee Designs Air
Kolesarske rokavice Troy Lee Designs Air (Extremevital.com)

Nošenje kolesarskih rokavic zagotovo zelo dobro pomaga pri blaženju tresljajev. Odpravljajo nelagodja v rokah in vam omogočajo uživanje tudi v daljših vožnjah.

4. Preprečevanje poškodb

Za kolesarje je značilna vrsta poškodbe, ki lahko nastane kot posledica dolgotrajnega stiskanja živca v zapestju. Bolečina je precej izrazita in če niste dovolj previdni, lahko tvegate še poškodbo živcev.

Če udobje postavimo nekoliko na stran, nam torej nošenje kolesarskih rokavic pomaga pri razpršitvi sile, ki deluje na omenjene živce. To pomeni, da lahko učinkovito zmanjšujejo možnost pred poškodbo.

5. Brisača za obraz

Kakovostne kolesarske rokavice imajo na določenih predelih posebne podloge, ki spominjajo na mehko brisačo. To je zlasti uporabno, ko mora kolesar obrisati obraz zaradi znoja ali sline. Slednje pa je pomembno tudi zato, ker znoj ne pride v oči. V nasprotnem primeru vas oči med poganjanjem koles lahko precej pečejo, kar pa še zdaleč ni prijetno.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close