
Ribe na splošno veljajo za zelo zdrav obrok, zato je čudno, da jih ne pripravljamo pogosteje. Morda pa to ni tako preprosto, kot si mislimo. Veliko ljudi se rib izogiba, ker ne vedo, kako jih pripraviti, kaj šele skuhati. Če se vam zdi, da je tako, potem imamo za vas odlično novico. Priprava ribjih jedi sploh ni tako težka, kot si morda mislite.
Nekateri pa so zaskrbljeni, da bi uživanje prevelikih količin rib lahko povzročilo na primer prevelike količine živega srebra, negativne učinke na nosečnice ali poslabšanje določenih zdravstvenih težav. Na srečo ljubiteljem rib ni treba skrbeti. Če se držite določenih vrst zdravih rib, lahko varno pojeste več rib, kot si mislite.
Zakaj morate v svoj jedilnik umestiti ribe?
Spoznajte kar devet razlogov, zakaj bi se morale ribe pogosteje znajti na vašem jedilniku:
- Riba je odlično živilo z nizko vsebnostjo maščob, polno esencialnih maščobnih kislin, ki so odlične za možgane.
- Je beljakovina, ki je lahko prebavljiva, še bolje kot piščanec ali rdeče meso.
- Poleg beljakovin vsebuje tudi veliko drugih vitaminov in mineralov, kot so jod, magnezij, fosfor, vitamin A in vitamin D.
- So odlične za nosečnice, saj vsebujejo veliko ključnih mineralov za še nerojenega otroka in zagotavljajo veliko ključnih hranil, ki jih otrok potrebuje za razvoj močnih in zdravih možganov ter dobro delovanje oči – tuna, skuša in sardine pa so sploh odlične za doječe matere.
- Znano je tudi, da uživanje rib zmanjšuje možnosti za nastanek kapi in srčnega infarkta. Maščobne kisline omega 3 namreč pomagajo krepiti celične membrane pred napadi.
- Podobno kot aspirin preprečujejo zlepljanje krvnih ploščic in s tem nastanek strdkov.
- Ribe, kot so losos, skuša, sardine, tuna, so odlične za zmanjševanje vnetja sklepov, saj vsebujejo veliko olj omega 3 in zelo dobro vplivajo na zniževanje ravni holesterola v krvi.
- Uživanje vsaj dveh obrokov ribjih jedi na teden je zelo priporočljivo za obvladovanje sladkorne bolezni, saj uravnava raven sladkorja v krvi.
- Kot že zapisamo, ribe vsebujejo veliko omega 3, kar pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni.
Uživanje rib – obstaja zgornja meja?
Nekateri ljudje se izogibajo rednemu uživanju rib, ker jih skrbi, da bo to povečalo raven holesterola ali zvišalo krvni tlak. Ribe sicer vsebujejo nekaj holesterola, vendar pa vsebujejo tudi maščobne kisline omega 3, nujno hranilo, ki pomaga vzdrževati zdravo raven holesterola. Ljudje, ki uživajo ribe kot glavni vir beljakovin, imajo običajno višjo raven dobrega holesterola. Kar zadeva krvni tlak, maščobne kisline omega 3 dejansko pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, zlasti če izberete nezmrznjene sladkovodne ribe, ki niso absorbirale soli iz okoliških voda.

Strokovnjaki se strinjajo: ko gre za uživanje rib, ne skrbite za omejevanje porcij ali obrokov. Zdravstvene koristi rib so veliko večje od morebitnih tveganj, zlasti če uživate ribe brez živega srebra. Ko boste naslednjič v trgovini z živili, naložite v voziček svoje najljubše ribe ter morske sadeže in uživajte.
Ste zaskrbljeni zaradi živega srebra?
Eden največjih razlogov za zaskrbljenost ljudi zaradi rednega uživanja rib je dejstvo, da nekatere vrste morskih sadežev vsebujejo merljive količine živega srebra. Živo srebro je strupena snov, ki lahko prispeva k boleznim in nevrološkim obolenjem, še posebej nevarno pa je za nosečnice in majhne otroke.
Ribe same ne proizvajajo živega srebra, ampak zaužijejo sledove, ki so v oceane, jezera in druge vodne poti iztekli iz odlagališč živega srebra in izgorevanja fosilnih goriv. Če vas skrbi vnos živega srebra, obstaja veliko rib, ki vsebujejo malo ali nič živega srebra, kar pomeni, da lahko ribe jeste tako pogosto, kot želite, brez strahu, da bi škodovale vam ali vašim bližnjim.
Ena od priljubljenih rib za pripravo je tilapija iz Mehike, Hondurasa ali Indonezije. Te ribe niso le zdrav vir pustih beljakovin in maščobnih kislin omega 3, ampak tudi popolnoma brez živega srebra. To pomeni, da lahko z uživanjem tilapije tudi nosečnice zaužijejo najmanj dve priporočeni porciji rib na teden, ne da bi pri tem tvegale negativne zdravstvene posledice, povezane z uživanjem živega srebra.