Uživanje hrane, bogate s kolagenom, lahko pripomore telesu k večji proizvodnji lastnega kolagena. Preverite, kaj znanost meni o tem in katera živila bi za spodbuditev tvorbe kolagena morali vključiti v svojo prehrano.
Verjetno ste na družbenih omrežjih že opazili kolagenske prehranske dodatke, prav tako je tudi v trgovinah z živili in zdravo prehrano na voljo kolagen v obliki različnih dodatkov. Po podatkih tržnih raziskav naj bi bila ta industrija do leta 2030 vredna skoraj 20 milijard dolarjev.
Strm vzpon kolagena je predvsem posledica njegovih učinkov proti staranju kože, o čemer je tudi veliko znanstvenih dokazov. V študiji iz leta 2019 so raziskovalci poročali o koristih rednega uživanja kolagenskih dodatkov, ki so se odražale v zmanjšanju gub. Dve leti kasneje pa je bila objavljena študija, v kateri je bilo ugotovljeno, da kolagen pomaga pri izboljšanju delovanja sklepov in zmanjšanju bolečin v njih.
Ocenjuje sicer se, da dodatki kolagena niso za vsakogar, poleg tega pa tudi niso ravno poceni. Zato je uživanje hrane, bogate s kolagenom, še vedno na prvem mestu, če želite preprečiti zmanjšanje ravni kolagena v telesu. Predstavljamo vam deset živil, ki so bogata s kolagenom in jih lahko brez pomislekov vključite v svoj jedilnik.
1. Juha iz govejih kosti
Govedina je eden najboljših virov kolagena, še posebej kolagena tipa I. To je vrsta kolagena, ki ima pomembno vlogo pri zdravju kože, las in nohtov.
In če želite povečati vnos kolagena tipa I, je juha iz govejih kosti najboljša izbira, saj je odličen vir omenjenega tipa kolagena.
2. Piščanec s kožo
Študije so pokazale, da so ženske, ki so uživale kolagenske dodatke iz piščančjega hrustanca, bistveno zmanjšale gube in izboljšale elastičnost kože. Torej, če želite s hrano vnesti dovolj kolagena, v svoj jedilnik pogosteje vključite piščanca s kožo.
3. Juha iz svinjskih kosti
Zelo pogost in bogat vir kolagena je tudi svinjina in njeni stranski proizvodi. Zanimivo je, da je prašičji kolagen zelo podoben človeškemu, zato se uporablja tudi v zdravstvenih ustanovah pri zdravljenju ran, kože in vezivnega tkiva.
4. Sardele
V nasprotju z ostalimi živalskimi viri kolagena je ribji kolagen skoncentriran v kosteh, koži in luskah. Če torej ribe uživate zaradi kolagena, izberite tiste, ki jih lahko v celoti pojeste ali vsaj večino. Odlična izbira so sardele, prav tako je dober losos, ki ga pojeste skupaj s kožo.
5. Napitki s kolagenom
Kostno juho smo že omenili. Ko pa govorimo o napitkih s kolagenom, pa imamo v mislih tudi vodo s kolagenom, razne smutije in mlečne šejke, v katerih je zamešan hidroliziran kolagen.
To je dopolnilna oblika kolagena, ki jih imenujemo peptidi. Pridobljen je iz prvotnega vira (piščanec, govedina, ribe, …) in ga lahko v obliki prahu vmešate v pijačo ali omako.
6. Meso iz živalskih organov
Kolagen tipa I je naravno skoncentriran v organih živali, kot so na primer jetra, srce, možgani in ledvice. Toda brez skrbi, tudi če niso del vaše prehrane, lahko kolagen tipa I najdete še v živalski koži, kosteh in vezeh.
7. Gumijasti bonboni
Res je, to ni ravno najbolj zdrav način za pridobivanje kolagena, saj ima kar konkretno dozo dodanih sladkorjev. Zato naj to ne bo vaša prva izbira. Vendar pa je veliko gumijastih bonbonov izdelanih iz želatine, ki je narejena iz delno hidroliziranega kolagena. Vendar je potrebno vedeti, da niso vsa želirna sredstva živalskega izvora. Tista, ki niso, zagotovo ne vsebujejo kolagena.
8. Jagodičevje
Borovnice, maline, jagode in robide – vse so odličen način, da svoji prehrani dodate vitamin C, hranilo, ki telesu pomaga tvoriti kolagen. Vitamin C je tudi eden izmed vitaminov, ki ga telo ne proizvaja samo, zato ga moramo zaužiti.
Skodelica jagod vsebuje skoraj 100 % dnevnega vnosa vitamina C, skodelica malin ali robid pa 35 %. Na tem mestu naj zapišemo, da so z raziskavami potrdili, da imajo tisti, ki uživajo hrano, bogato z vitaminom C, bolj zdravo kožo in manj gub.
9. Brokoli
Še en zelo enostaven in okusen način za dodajanje vitamina C prehrani je brokoli. Skodelica brokolija zagotavlja skoraj celoten priporočen dnevni vnos vitamina, ki ima pomembno vlogo pri tvorbi kolagena. Ni nujno, da vitamin C zaužijete le s hrano, bogato s kolagenom. Dovolj bo, če boste v svojo prehrano vključili oboje.
10. Sok aloe vere
Uživanje soka aloe vere je zelo koristno za kožo. Raziskave so pokazale, da so že majhni odmerki aloe vere povečali vsebnost kolagena v srednji plasti kože, kar je posledično pripomoglo k večji vlažnosti in elastičnosti kože.
Več kot očitno je, da lahko k večji tvorbi kolagena največ prispevate z ustrezno in raznoliko prehrano. Naj bodo zgornja živila redno na vašem jedilniku in lahko ste prepričani, da boste počasi začeli opažati spremembe na bolje.