Teniški komolec – kako odpraviti bolečino?

Teniški komolec je dokaj pogost bolečinski sindrom komolca, ki ni nujno povezan z igranjem tenisa. Najpogosteje se pojavlja pri osebah, ki roko in podlakt fizično precej obremenjujejo, sploh če se določeni gibi stalno ponavljajo, na primer gib dlani navzgor od podlage.

Teniški komolec ni samo posledica fizičnega dela, temveč tudi dela za računalnikom. Bolečina se najprej pojavi po zunanji strani komolca, še večja je pri obremenjevanju roke, tu in tam izžareva po hrbtišču podlakti. Bolečina je poledica preobremenitvenega vnetja skupnega narastišča kit na zunanji strani komolca.

V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše simptome teniškega komolca in učinkovite načine zdravljenja.

Značilni simptomi teniškega komolca

Na zunanji strani komolca se pojavi bolečina, ki je še očitnejša pri stiskanju prstov in premikanju zapestja. Bolečini se pridruži še zmanjšana moč prijema; mesto je boleče na dotik. Bolečina se prenaša iz narastišča v podlaht.

Bolečina je navadno kar precej moteča, včasih tako zelo, da ovira vsakodnevne aktivnosti. Je nenadna ter sunkovita in to že pri majhnih prijemih, kot je na primer dvig skodelice ali pisala. Bolečina se pojavi tudi na teoretično manj obremenjeni roki.

Zdravljenje teniškega komolca

Raziskave kažejo, da je teniški komolec precej pogosta težava in da si večina pomoč poišče pri strokovnjakih. Pri kliničnem pregledu morajo strokovnjaki izključiti še številne druge možne vzroke bolečine v komolcu, na primer poškodbe skeleta, obrabo komolčnega sklepa in utesnitev radialnega živca.

Lateralni epikondilitis (teniški komolec)
Lateralni epikondilitis – strokovni izraz za teniški komolec.

V zgodnji fazi lahko bolečine izzvenijo že ob počitku, pri katerem okončino po možnosti imobiliziramo, oboleli predel pa primerno hladimo ter jemljemo protivnetna zdravila.

Zdravljenje teniškega komolca pri strokovnjakih zajema izvajanje razteznih vaj za mišice podlakti, ročno masažo bolečega predela, obsevanje z ultrazvokom in laserjem. Pacientu se lahko predpiše tudi antirevmatik.

Če so težave teniškega komolca resnejše, se priporoča terapija z globinskimi udarnimi valovi ali lokalna infiltracija bolečega predela s koncentrirano trombocitno plazmo. Pri osebah, pri katerih bolečine ob konzervativnem zdravljenju ne izzvenijo, se priporoča artroskopska operacija s sprostitvijo degenerativno spremenjenega dela narastišča kit. Za tovrstni poseg je značilno, da je minimalno invaziven, izvede pa se ga ambulantno. Na ta način se odstranijo vsi degenerativno spremenjeni deli kite, ki so odgovorni za kronično vnetje z bolečino.

Ko se po zdravljenju teniškega komolca vrnemo na delo, je pomembno predvsem to, da svoje okončine obremenjujemo postopoma, prav tako začasno prilagodimo delovne procese in se izogibamo opravilom, ki bi lahko ponovno izzvala bolečine v komolcu.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close