Brokoli ali cvetača: kaj je bolje za zdravje?

Dejstvo je, da raznovrstna prehrana s pogostim oz. rednim uživanjem zelenjave ter sadja lahko odločilno pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Tako kot sadje je tudi zelenjava izjemno bogat vir mineralov, vitaminov in antioksidantov. V primerjavi s sadjem zelenjava vključuje le malo sladkorjev. Tako lahko s precej malo kalorijami ter velikim volumnom pripomore k občutku sitosti. Slednje je predvsem posledica večjega deleža vlaknin. Te pa so nujne za zdravo črevo in urejeno prebavo.

In ko se že osredotočamo na zelenjavo, bomo tokrat pod drobnogled vzeli brokoli in cvetačo. Zanima namreč nas, katera vrsta omenjene zelenjave je vendarle bolj zdrava, čeprav tako brokoli kot cvetača veljata za izjemno veliki zvezdi med zdravju prijaznimi živili. Za povrh pa sta oba tudi zelo okusna. Samo pomislite na primer na kremno juho iz brokolija ali cvetače ali na ocvrto cvetačo.

Poglejmo torej si, kateri od njiju prednjači pred drugim, kar se tiče zdravja.

Cvetača in njene hranljive snovi

Cvetača je odličen vir vitamina C, kalija, kalcija, vlaknin in folne kisline. Ob tem zagotovo velja izpostaviti še fitonutriente, ki dobro vplivajo na odpornost, hkrati pa zavirajo znake staranja. Ena skodelica cvetače vsebuje 27 kalorij; 2,1 grama beljakovin, 5 gramov ogljikovih hidratov, 8,4 % dnevno priporočenih vlaknin in 2,4 % dnevno priporočenega kalcija.

Cvetača
Cvetača je bogata s folno kislino, magnezijem in beljakovinami.

Tovrstna zelenjava je bogat vir antioksidantov, zato naše celice dobro varuje pred prostimi radikali in znižuje tveganja za vnetja v telesu. Lahko odlično pomaga pri hujšanju. Cvetača namreč kraljuje med zelenjavo, ki ima najmanj kalorij. Če se torej želimo znebiti vsaj nekaj kilogramov, jo lahko v jedilnik vključimo namesto krompirja ali riža.

Brokoli in njegove hranljive snovi

Brokoli vključuje veliko vitaminov in drugih hranljivih snovi, ki odlično pripomorejo k zdravju srca, uravnavanju sladkorja v krvi ter nižanju tveganja za maligna obolenja. Ima le malo kalorij, po drugi strani pa je izjemno bogat z vlakninami. Po zaužitju brokolija smo torej lahko kar precej časa siti.

Kljub temu da se zelenjava na sploh glede prisotnosti beljakovin še zdaleč ne more primerjati z mesom, pa lahko rečemo, da ima ravno brokoli presenetljivo veliko beljakovin. Ena skodelica brokolija vsebuje 31 kalorij; 2,6 grama beljakovin, 6 gramov ogljikovih hidratov, 9,6 % dnevno priporočenih vlaknin in 3,4 % dnevno priporočenega kalcija.

Za brokoli je znano, da znižuje količino slabega holesterola. V njem je namreč veliko vlaknin, te pa so povezane z omenjenim nižanjem. Strokovnjaki menijo, da je v tem primeru najbolje uživati takšnega, ki je kuhan na pari. Sicer pa brokoli pripomore tudi k boljšemu vidu in zdravju kosti.

Cvetača ali brokoli … zmagovalec je?

Po zapisanem na hitro precej težko rečemo, kateri med njima je pravzaprav zmagovalec. A glede na prehranski vidik brokoli vendarle nekoliko premaga cvetačo, ki jo nekateri poimenujejo tudi kot bela sestrična brokolija. Brokoli jo v tem pogledu premaga zlasti zaradi visoke vsebnosti kalcija ter vlaknin.

Brokoli
Brokoli se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vlaknin in kalcija.

Po drugi strani pa je cvetača bogata s folno kislino, magnezijem in beljakovinami. Lahko torej rečemo, da sta obe sorti zelenjave izjemno dobrodošli na našem jedilniku oziroma v prehrani na sploh.

Na kakšen način ju je najbolje uživati

Zagotovo pa ni vseeno, ali uživate surovo, kuhano ali ocvrto cvetačo oziroma brokoli. Obe vrsti zelenjave – tako brokoli kot cvetača – sta okusni tudi surovi. Še več: v takšni obliki celo ohranita za zdravje največ prijaznih sestavin. Odlični sta tudi, če ju termično obdelamo. Lahko sta kuhani na pari, v kropu ali popečeni na žaru.

Vsi ljubitelji tovrstne zelenjave pa ne zmorete niti mimo kremne juhe (recept: brokolijeva / cvetačna), ki jo prav tako lahko preprosto in hitro pripravite iz njiju. Obstaja kar nekaj načinov priprave. Kljub temu da termično obdelana izgubita precej hranljivih snovi, vašemu telesu lahko tudi takšna ponudita dobro mero pomembnih hranil.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close