5 nasvetov proti zaprtju in napihnjenosti

Vse več ljudi se sooča z bolečinami v trebuhu, krči, občutkom sitosti, teže, napihnjenosti, napenjanja in slabosti. Vzrok za naštete težave je pogosto spremenjen življenjski slog, na katerega v največji meri vpliva vse večji stres.
Čeprav so težave največkrat dokaj neškodljive, pa so lahko zelo mučne in neprijetne, še posebej, če trajajo dlje časa. Za nekatere med vami je morda značilno, da se s tovrstnimi težavami spopadate že dlje časa. S čim si pomagate?

Če ste pri tem vprašanju samo skomignili z rameni, je čas, da spoznate, kako si lahko pomagate na naraven in enostaven način. Če se vam težave kljub temu ne bodo umirile ali popolnoma izginile, pa vam svetujemo, da obiščete svojega zdravnika.

1. Popijte veliko vode

Poskusite vsaj teden dni piti po tri litre vode na dan. Obenem z jedilnika črtajte vse izdelke, narejene iz bele moke, nezdrave prigrizke, sladkarije, kavo in sladke pijače.

V dopoldanskem in popoldanskem času pojejte po 10 suhih sliv, zgodaj zjutraj pa žlico lanenih semen, ki jih čez noč namočite v vodo. Že po nekaj dnevih se boste počutili bistveno bolje.

2. En teden brez …

Za vsaj en teden iz svoje prehrane izločite tudi vse enostavne sladkorje, mlečne izdelke in izdelke iz pšenice. Našteti izdelki so v veliki meri krivi za napihnjenost. Če bo po tednu dni napihnjenost izginila, se vsem naštetim živilom izogibajte tudi v naprej.

3. Veliko se gibajte in čim manj sedite

Gibanje in pravilna prehrana sta zagotovo najpomembnejša dejavnika, ki vplivata na vaše splošno zdravje in počutje. Ste morda že kdaj pomislili na to, da ste napihnjeni in zaprti zato, ker preveč sedite in se premalo gibate? Da, tudi to je eden od številnih vzrokov za prej omenjene težave.

Nič zato, če delo od vas zahteva, da veliko sedite. Poskrbite, da se boste med delom za računalnikom že vmes dovolj gibali. Na vsake toliko časa se sprehodite po sobi, po opravljenem delu pa si privoščite daljši sprehod v naravi.

4. Obiščite psihologa ali psihiatra

Raziskave kažejo na to, da so za zaprtje in napihnjenost zelo pogosto krivi potlačeni čustveni vzorci. Če vam pravilno prehranjevanje in zadostna mera gibanja ne boste kaj dosti pomagala, je čas, da obiščete psihologa ali psihiatra.

Obisk pri psihologu
Če se stanje ne bo izboljšalo, obiščite psihologa ali psihiatra.

Na srečo si pomoč pri strokovnjakih poišče vse več ljudi, zato obisk pri njih ni več tabu. Ljudje se zavedamo, da gre za reševanje različnih težav, tudi tistih, ki so povezane z napihnjenostjo in zaprtjem.

5. Privoščite si kakovosten počitek in spanec

Poleg zdrave prehrane in zadostne količine gibanja pa nikakor ne smete pozabiti niti na pravšnjo mero kakovostnega počitka in spanca. Raziskave so namreč pokazale, da imajo ljudje, ki premalo in slabo počivajo in spijo, večje težave z zaprtjem in napihnjenostjo kot pa tisti, ki si vsak dan privoščijo čas za počitek in zadostno količino spanca.

Sta tudi vas pestila napihnjenost in zaprtost, vendar vam je uspelo doseči, da se zdaj počutite naravnost odlično? Veseli bomo vašega komentarja, v katerem nam zaupajte, kaj je pripomoglo k odpravi težave, kako ste spremenili način življenja ipd.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close