4 načini za razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa je poseben proces, ki ga naše telo neprestano izvaja. Proces je vezan na izločanje toksinov. Ker toksini v telo pogosto prihajajo v veliki količini, jih organizem težko predela. Z nekaj primerne spodbude mu lahko sami pomagamo od zunaj.

Nekateri med vami v povezavi z razstrupljanjem telesa prisegate na enodnevne diete enkrat na mesec, spet drugi se tega lotevate enkrat na leto, in sicer v obliki posta, ki traja najmanj en teden. Nekateri najbolj poznani strokovnjaki s tega področja, na primer priznani kardiolog Alejandro Junger, priporočajo, da se postite tri tedne.

Ne glede na to, za kateri način razstrupljanja telesa se boste odločili vi, je pomembno, da spremembe ne uvedete kar čez noč, ampak da telo na detoksikacijo pripravite z vsaj dvema dnevoma lahke prehrane, ki jo dopolnjujte s pitjem večje količine vode ali nesladkanih čajev. Priporočamo vam, da se pred tem posvetujete še s svojim zdravnikom.

V nadaljevanju vam ponujamo štiri različne možnosti za razstrupljanje telesa.

1. Terapija z očiščevalnimi pripravki

V specializiranih trgovinah lahko kupite posebne pripravke. Z njihovo pomočjo lahko izvedete proces očiščevanja oziroma razstrupljanja telesa. Iz posebnih praškov si boste pripravili napitek, ki vsebuje dnevno količino beljakovin, masti in ogljikovih hidratov ter antioksidante, vitamine in minerale. Metoda je primerna, ker vam bo omogočila enakomeren vnos snovi, ki pomagajo nevtralizirati strupe.

2. Vodni post

Če sodite v skupino discipliniranih oseb, je vodni post pravšnja izbira za vas. Na splošno pitje vode velja za enega od najučinkovitejših načinov razstrupljanja telesa. Kljub temu se lahko pri takšni vrsti posta pojavijo številni stranski učinki.

Vodni post
Preden se lotite vodnega posta, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Priporočamo vam, da uživate vodo z limono, temnim javorjevim sirupom ali kajenskim poprom. S tem se boste na primer izognili mišičnim krčem, ki so pogosti pri tistih, ki v času posta dlje časa uživajo izključno vodo in nič drugega.

3. Post s sadnimi sokovi

Post s sadnimi sokovi je primeren za vse, ki ne morejo zdržati samo ob pitju vode. Sadni post vam dovoljuje uživanje zeliščnih čajev in sadnih sokov, ki si jih morate pripraviti sami iz svežega sadja ali iz kuhane zelenjave.

Poleg uživanja sokov priporočamo še uživanje nadomestkov mineralov, še posebej v primeru, če se boste z doma narejenimi sokovi postili dlje časa.

4. Ajurvedski razstrupljevalni tretma

Pri tej obliki razstrupljevanja telesa vam strokovnjak glede na vaš telesni tip določi, s čim se v tem času lahko prehranjujete. Če se boste odločili za to obliko terapije, potem boste morali uživati predvsem kuhana živila.

Našteli smo vam štiri pogoste načine razstrupljanja telesa. Če pa svoje telo želite prečiščevati vsak dan sproti, vam priporočamo naslednje:

  1. Zjutraj si privoščite kozarec tople vode s sokom limone.
  2. Čez dan popijte veliko vode.
  3. Pred prhanjem si s telesa odstranite odmrlo kožo oziroma skrtačite svoje telo. S tem boste spodbudili delovanje krvnega obtoka in cirkulacije.
  4. Prhajte se izmenično s toplo in hladno vodo. Tak postopek aktivira presnovo, razstruplja, poživlja in spodbuja cirkulacijo.
  5. Vsaj enkrat na dan vadite globoko dihanje. To sprošča, pomirja, znižuje krvni pritisk, pospešuje presnovo in pomaga pri odstranjevanju strupov iz telesa.
  6. Uživajte nepredelano polnovredno hrano, ki vključuje veliko sadja in zelenjave.
  7. Bodite pozorni na sestavo kozmetičnih izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljate.
  8. Privoščite si razstrupljevalno kopel, ki naj traja največ pol ure. V vročo vodo dajte pest sveže naribanega ingverja, saj vam bo pospešil znojenje. To pa je odličen način za znebljanje toksinov iz telesa. Med in po kopeli popijte vsaj kozarec vode.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki
Close
Back to top button
Close
Close