Kaj narediti, ko peče zgaga?

Veliko ljudi nima težav pri prepoznavanju pekoče zgage. Gre za tisti pekoči občutek za prsnico, ki se lahko dvigne do prsnega koša. Včasih ga spremlja tudi kiselkast ali grenak priokus v ustih. Pekoča zgaga, ki je pravzaprav simptom refluksa kisline, je povzročena, ko se mišična zaklopka med požiralnikom in želodcem ne zapira popolnoma ali stalno popušča. Zaradi tega kislina iz želodca lahko uide v požiralnik, kar povzroči neprijeten občutek, najpogosteje po obroku, a ne nujno.

Pri odločanju, kako se lotiti pekoče zgage, je dobro ugotoviti njen vzrok, na razpolago pa imate tudi mnogo preprostih nasvetov, ki lahko nastanek zgage preprečijo v prihodnosti. Pekoča zgaga je lahko pokazatelj nezdravega življenjskega sloga. Poleg določene prehrane, ki je zelo kisla, začinjena, mastna ali drugače obremenjujoča za želodec, jo lahko povzroča tudi redno prenajedanje, povišanje stresa, prekomerna telesna teža ali kajenje. Pogosto se pojavlja pri nosečnicah ali kot stranski simptom drugih bolezenskih stanj.

1. Pametno izbirajte hrano

Preden posežete po zdravilih, je dobro preizkusiti, ali vam prednosti prinaša že sprememba življenjskega sloga. Pri nekaterih lahko ta celo v celoti odpravi zgago. V prvi vrsti se je dobro izogibati hrani, ki vam povzroča neprijetnosti.

Hrana povzroča pekočo zgago
Izogibajte se nezdravim živilom, ki povzročajo pekočo zgago.

Od osebe do osebe se ta lahko razlikuje, zato bodite pozorni na to, kaj ste jedli, preden ste začutili pekoč občutek. Med znane povzročitelje sodi tudi pikantna hrana, čili, t. i. kisla hrana, kamor ne sodijo le citrusi, ampak tudi kava in paradižniki, zelo mastna hrana ali cvrtje, še druge pijače z vsebnostjo kofeina ter alkoholne pijače.

2. Ne prenajedajte se

Če se v prehrani že izogibate omenjenim živilom, je lahko problem v prevelikih količinah vaših porcij. Pri prenajedanju, tu je govora o rednem obilnem hranjenju, je vaš želodec prisiljen v raztezanje. To pa lahko slabša mišično zaklopko, ki ločuje želodec in požiralnik. Pomaga lahko že, da večji obrok razdelite na več manjših.

3. Pripravite si urnik prehranjevanja

Zdrava hrana pomeni tudi zdrav urnik prehranjevanja. Če jeste glavni obrok pred večernim spancem, tvegate, da bo želodčna kislina, ki se bo lotila razgradnje sveže hrane, zašla v požiralnik. Najmanj tri ure pred spanjem zato ne jejte. Lahko tudi spite v položaju, kjer bo vaš zgornji del trupa in glave vzdignjen. Ko jeste, pa jejte vzravnano, da se izognete istemu problemu.

4. Ohranjajte primerno telesno težo

Dodaten pritisk, ki ga na želodec povzroča velika teža, lahko povzroči stalno popuščanje zaklopke in s tem uhajanje kisline.

5. Prenehajte s kajenjem

Uhajanje želodčne kisline lahko zakrivi tudi nikotin. Ta je namreč znan po tem, da slabi zaklopko, ki sicer vaš požiralnik loči in ščiti od vsebine želodca.

6. V prehrano vključite probiotike

Včasih simptome zgage povzroča tudi nestabilnost v črevesju. Možno je namreč, da do refluksa kisline pride zaradi premajhne količine te kisline, torej ne od prevelike. Zdravo črevesje je pogoj za zdrav želodec, zanj pa dobro poskrbite, če boste redno uživali prehrano z visokimi probiotičnimi vrednostmi.

Probiotična živila
Probiotična živila: kefir, kisla smetana, probiotično mleko, staran sir, kisle kumarice …

Na voljo so tudi prehranska probiotična dopolnila, a ta ob skrbi za kvaliteten nakupovalni seznam v klasični živilski trgovini niso potrebna. Zdravo črevesje bo z zadostno količino kisline omogočilo nemoteno presnovo in prebavo.

Kako blažiti simptome pekoče zgage?

Če se kljub preventivnim zdravstvenim ukrepom pekoča zgaga pojavi, se lahko poslužite enega od domačih načinov zdravljenja. Zgaga še ni nujno znak za takojšnji obisk zdravnika. Nekateri priporočajo žvečenje brinovih jagod ali kuhanja čaja iz njih. Drugi recept vključuje sodo bikarbono. Pol vmešane žličke v vodo vam bo pomagalo nevtralizirati kislino, ki je zašla. Temu se izognite tisti, ki vam dieta prepoveduje vnos dodatnega natrija.

Lahko se odpravite tudi v lekarno, kjer vam je na voljo nekaj zdravil brez recepta za lajšanje žgočega občutka. Tako imenovani H2 blokerji delujejo direktno na želodčno kislino. Njeno količino občutno zmanjšajo, kar zmanjša tudi tveganje za uhajanje. Antacidi pa so osnovani na kalciju in delujejo olajševalno na žgočo zgago.

Kljub dostopnosti pa teh zdravil in drugih pripravkov ne smete nenehno uporabljati. Konstanta bolečina z žgočim občutkom zgage morda nakazuje na resnejši problem in je za to potreben obisk zdravnika. Posebej bodite pozorne nosečnice, kronično bolni in majhni otroci. Med drugim je poškodovan požiralnik lažje dojemljiv za nastanek raka.

V nekaterih primerih pekoče zgage vam bo zdravnik predpisal zdravila na recept in z diagnozo potrdil ali ovrgel resnejši zdravstveni problem. A poskrbite tudi za zdrav način življenja in se izogibajte nevarnostim, ki povečujejo zdravstvena tveganja.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close