Kaj je izgorelost in kako jo preprečiti?

Verjetno ste že vsi kdaj slišali za izgorelost – stanje duševne in fizične izčrpanosti. V današnjem času, ko smo nenehno izpostavljeni stresnim situacijam, je med ljudmi žal vse pogostejša. Zato je ključnega pomena njeno zgodnje prepoznavanje, seveda še pomembnejše pa je preprečevanje.

Izgorelost – fizična, duševna in čustvena izčrpanost

Izgorelost opisujemo kot hudo stresno stanje, ki sčasoma lahko pripelje do hude fizične, duševne in čustvene izčrpanosti. Zaradi nje se ljudje vedno težje spopadajo s stresom in opravljajo vsakodnevne aktivnosti, hkrati pa lahko vodi tudi v socialno izolacijo.

Doživi jo lahko vsak, ki je nenehno izpostavljen visokim ravnem stresa. Med zelo ranljivimi so zdravniki, medicinske sestre, pravniki, podjetniki in številni drugi poklici. Vendar pa izgorelosti ne povzroča le kariera, ampak tudi osebno življenje, kot je na primer skrb za otroke ali bolnega družinskega člana.

Izgorelost pogosto zamenjamo za utrujenost, vendar gre za veliko hujšo obliko utrujenosti. Izgoreli ljudje se pogosto počutijo brezupne, tako kot da nimajo več kaj dati, vsako jutro se bojijo vstati s postelje, pogosto tudi prevzamejo pesimističen pogled na življenje.

Zavedati se moramo, da izgorelost ne mine sama, ampak jo je potrebno ustrezno zdraviti. V nasprotnem primeru lahko vodi v resne fizične in psihične bolezni, kot so depresija, bolezni srca in sladkorna bolezen.

Nekaj namigov, kako preprečiti izgorelost

Večina od nas ima dneve, ko se počutimo nemočne, necenjene ali podcenjene, kar lahko sčasoma privede do izgorelosti. Razveseljivo pa je, da je vedno pravi čas, da ocenimo svoje duševno stanje in pravočasno ukrepamo. Z nekaj koristnimi nasveti bo to še veliko lažje.

1. Poskrbite za redno telesno aktivnost

Dejstvo je, da redna telesna aktivnost pozitivno vpliva na naše fizično zdravje, prav tako pa ima številne pozitivne koristi na čustveno in duševno stanje. Za preprečevanje izgorelosti vam ni potrebno ure in ure preživeti v telovadnici ali fitnesu, ampak je dovolj že kratek sprehod. Bistveno je, da vam takšna aktivnost postane vsakodnevna navada.

2. Uživajte uravnoteženo prehrano

Uživanje zdrave prehrane, ki je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, je lahko naravni antidepresiv. Zato poskrbite, da so na vašem jedilniku pogosto znajdejo laneno olje, ribe in oreščki, saj le-ti pozitivno vplivajo na razpoloženje.

3. Poskrbite za dobre spalne navade

Naše telo potrebuje čas za počitek in regeneracijo, zato so zdrave spalne navade bistvenega pomena za splošno dobro počutje. Poskrbite za zadostne količine spanja, pri čemer vsak dan hodite spat ob isti uri in se tudi vsak dan zbudite ob isti uri.

Zdrave spalne navade
Poskrbite za zdrave spalne navade: zbujajte se vedno ob isti uri.

Kakovosten spanec boste lažje dosegli, če se boste pred spanjem izogibali kofeinu in iz spalnice odstranili vse pametne naprave. Pomagala vam bo tudi kratka meditacija, s pomočjo katere boste dosegli, da boste pred spanjem sproščeni in neobremenjeni s skrbmi.

4. Ko ste v stresu, prosite za pomoč

Za preprečevanje izgorelosti je pomembno, da v stresnem obdobju poiščete pomoč. Obrnite se na ljudi, s katerimi se počutite najbolj udobno in jim popolnoma zaupate. To so lahko vaši sorodniki, najožji družinski člani ali prijatelji. Poskrbite, da boste imeli priložnost izraziti svoja čustva, zato za pogovor izberite prostor, v katerem se počutite udobno.

5. Vzemite si odmore, ko jih potrebujete

Podobno kot telo potrebuje počitek od fizičnega napora, ga potrebujejo tudi naši možgani. Zato si ob dalj časa trajajoči miselni obremenitvi vzemite čas za odmor, saj boste s tem tudi veliko bolj produktivni. Ko doma opravite določeno nalogo, si privoščite kratek sprehod ali 15- do 20-minutni krepčilni spanec.

6. Vzemite si čas zase

Ne glede na to, ali delate od doma ali v pisarni, dneva ne začnite s preverjanjem elektronske pošte. Namesto tega si vzemite čas le zase, dobro jutranjo kavico in ob tem poslušajte glasbo ali preberite kakšno stran v knjigi. Tudi če delate dolge ure, se učite za izpite ali skrbite za svoje otroke, poskrbite, da del dneva namenite samo sebi. Na ta način se boste najbolje izognili izgorelosti.

Fitko

Smo ekipa športnih navdušencev, nutricionistov in ambasadorjev zdravega načina življenja. Spletni portal smo postavili z namenom ozaveščanja, kako redna aktivnost in zdrava prehrana vplivata na boljše počutje in zdravje. Če se vam naši prispevki dopadejo, vam bomo hvaležni, če jih delite na družabnih omrežjih in nam na ta način pomagate pri doseganju našega poslanstva.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close
Close